“Bir el onu aday yaptı…”

Olaylar
Milli Görüş’ün önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Hatıralar” kitabında anlattı: “Prensip kararı alındı. Seçilecek sıralardan başörtülü adaylara yer verilmeyec...
EMOJİLE

Milli Görüş’ün önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Hatıralar” kitabında anlattı: “Prensip kararı alındı. Seçilecek sıralardan başörtülü adaylara yer verilmeyecekti. Ancak bir el Merve Kavakçı’yı son anda listeye koydu. ‘Yemine gelmesin’ demiştik, uyulmadı”.

Fazilet Partisi’nde milletvekilliği yapan Milli Görüş’ün duayen isimlerinden Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Hatıralar” kitabında Meclis’te yemin etmesine izin verilmeyenMerve Kavakçı olayının detaylarını yazdı.

ŞAŞIRDIM: Bir prensip kararı alındı. Başörtüsü meselesinden dolayı problem çıkabileceği hesaba katılarak aday listelerinin seçilecek sıralarında hiçbir başörtülü bayana yer verilmeyecekti. Ancak listelerin seçilemeyecek yerlerinde bazı örtülü hanımadaylara yer verilmesinin de önü kapatılmamıştı. Mesele böylece haledilmişti. Listeleri YSK’ya teslimettik. Ertesi gün öğrendik ki meğer İstanbul’da seçilecek bir yerde Merve Kavakçı Hanımefendi aday gösterilmiş. Haberi görünce hemşaşırdım, hemde bu tasarrufa bir anlamveremedim. “Gazetelerin her yazdığına inanılmaz” diye teyit etmeye çalıştım. Sonradan anlaşıldı ki, bu karar MKYK toplantısında alınmamış, Merve Hanım’ın ismi parti üzerindemüessir kişiler tarafından sonradan listeye ilave edilmiş.

KİMİN ELİ DEĞDİ?: Bütün olumlu özellikleri, “MKYK’da alınan prensip kararımızı nasıl oldu da kadük bıraktı?” sorusuna cevap teşkil etmiyordu. Kimin eli değmişti de partiyi zor durumda bırakacak böyle bir adaylık son anda listede yer bulabilmişti?

YEMİN GÜNÜ: Sıramilletvekili yeminine gelmişti. Genel Başkanımız Recai Ağabey (Kutan), 5-6 arkadaşımızı toplantıya çağırdı. Her kafadan bir ses çıkıyor, iş iyice uzayıp daha çetrefilli bir hal alıyordu… Recai Ağabey’e özetle şunları söyledim: “Ağabey, yemin merasiminde durumu idare etmenin en pratik yolu Merve Hanım’ın ilk gün yeminmerasimine katılmamasıdır. Bu bir açılış günüdür. Bir düğün evi gibi düşünebiliriz. Düğün evinde problemçıkarılmaz. Bir hafta gecikse ne olur?” Son sözlerim üzerine tecrübeli bir siyasetçi olan Abdülkadir Aksu heyecanla atılarak, ‘Hocamne üç beş günü! Üç ay gelmese bile hiçbir şey olmaz. Sonbaharda gelir yemin eder” dedi. Bu kararıMerve Hanım’a tebliğ etme görevini en üst kademeden bir arkadaşımıza tevdi ettik. Hepimiz rahatladık.

ORTALIK KARIŞTI: İstanbul’a sıra geldiğinde, milletvekili arkadaşlar ayağa kalkmış,Meclis kapısından içeriye girmekte olanMerve Hanım’ı karşılıyordu. Nazlı Ilıcak Hanımefendi de yanında yürüyordu. Ortalık karıştı… Sonradan öğrendik ki aldığımız kararıMerve Hanım’a iletme vazifesini verdiğimiz arkadaş gerekli hassasiyeti göstermemiş…

Haber Türk