Arınç, Hitamuhu Misk programında konuştu

Olaylar
Mustafa İslâmoğlu’nun 5 yıldır sürdürdüğü Esmâ-i Hüsnâ dersleri, muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi. Binlerce kişinin katıldığı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki Hıtâmuhu Misk programına siy...
EMOJİLE

Mustafa İslâmoğlu’nun 5 yıldır sürdürdüğü Esmâ-i Hüsnâ dersleri, muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi.

Binlerce kişinin katıldığı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki Hıtâmuhu Misk programına siyaset, ilim ve sanat dünyasından önemli simalar davetliydi.

Mustafa İslâmoğlu’nun 2008 yılında Akabe Vakfı’nda başlattığı Esmâ-i Hüsnâ dersleri Hıtâmuhu Misk programıyla sona erdi. 

Büyük bir ilgi gören Haliç Kongre Merkezi’ndeki programa, sivil toplum, akademi, sanat ve siyaset camiasından önemli simalar katıldı.

Programa katılanlar arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Prof.Dr Ali Rıza Demircan, Dr. Senai Demirci, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk vardı. 

Açılış konuşmasını Akabe Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Karakaş yaptı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, böyle bir programa katıldığından büyük sevinç duyduğunu belirtti. Arınç, “İçinden geçtiğimiz günlerde böyle bir program ilaç gibi geldi” dedi. 

“ONLAR DA KENDİLERİNCE TATMİN OLUYORLAR”

Kuran-ı Kerim’den surelerin okunarak açılışın yapıldığı programın ilerleyen bölümlerinde açılış konuşması yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , “Böyle bir toplantı Türkiye’nin de içinde bulunduğu ortamda ne ifade ediyor diye aklıma geldi. Düşününüz ki hemen İstanbul’da biraz ötede başka duygular içinde olan topluluklar var. Onlar da kendilerince tatmin oluyorlar. Sloganları var, sosyal medyadan paylaştıkları var. İnandıkları yaşam tarzı içerisinde onları mutlu eden olaylar var. Bir başka yerde çatışma var, kavga var, nefret var. Birbirlerinin boğazlarına sarılıyorlar. Bir başka yerde bütün bunlardan habersiz yaşayan insanlar var. Ama biz buraya geldik, burayı tercih ettik. Çünkü buradan hepimizin alacağı çok büyük dersler olduğunu düşünüyorum” dedi.

“BİRİLERİNİN BİZİ UYARMASI, SİLKELEMESİ LAZIM”

Arınç, “Bu kadar günlük meşgaleler içerisinde, bu kadar başka başka şeyleri ciddiye alarak onların peşinde koşmak herhalde bir tarafa biz bugün kulluk vazifelerimizi hatırlayabilirsek hepimiz için dünya ve ahret saadetine vesile olacak. Olayları anlamak için buna ihtiyacımız var. Birilerinin bizi uyarması, silkelemesi lazım. Ne yapıyoruz, nasıl yapıyoruz? Her yaptığımız işin veya yapamadıklarımızın hesabını vermek çok önemli” diye konuştu.

“YAŞANAN OLAYLAR İNSANLARI KENDİNE GETİRMELİ”

Yaşanan olayların insanları kendilerine getirmesi gerektiğini belirten Bülent Arınç, “Böyle sohbetleri, kitapları okumalı ve dinlemeliyiz. Biz kimiz, ne yapıyoruz, nasıl yapıyoruz, yapmadıklarımız var mı, mevki makam peşinde miyiz,birilerinin bizi sarsması lazım. Birilerinin yüzümüze bakarak, ‘Yanlış yapıyorsun, Rabbimizin bize gösterdiği budur demesi lazım. Bize kalırsa biz bundan uzağız. Çünkü bütün kafamız, fikrimiz o an ki olayı çözmekle meşgul. Halbuki bunun bir öncesi olduğu gibi bir sonrası da olacaktır. Ahiret, hesap günü var ve mutlaka hesaba çekileceğiz” şeklinde konuştu.

Önemli İslâm mütefekkirlerinden Mustafa İslâmoğlu, 5 yıldır sürdürdüğü Esmâ-i Hüsnâ derslerini özel bir program ile tamamladı. 

Vahyin Allah’ı tanıtan en iyi kılavuz olduğuna dikkat çeken İslamoğlu, “Hiçbir tasavvur, Allah’ı olduğu gibi algılayamaz. Hiçbir akıl, Allah’ı mutlak ve mükemmelliğiyle kavrayamaz. Hiçbir beşeri dil, sahibine Allah’ı gereği gibi anlatma imkânı sunmaz. O’nun azameti karşısında akıllar dumura uğrar, diller lâl olur, mantık iflas eder, nutk durur, sözün soluğu kesilir, kelimelerin nabzı durur.” şeklinde konuştu.

Geleneksel esmâ anlayışının ötesine geçerek Allah tasavvurunun inşasında esmânın rolüne vurgu yapan İslâmoğlu, niçin Esma-i Hüsna sorusuna şöyle cevap verdi “Bu sorunun üç maddelik bir cevabı var:

1. Allah’a inananların tasavvurları, vahyin inşa ettiği Allah tasavvurundan giderek uzaklaştı.

2. Doğru bir Allah tasavvuru olmadan, sahih bir kulluk, iman ve teslimiyet gerçekleşmezdi.

3. Allah doğru bilinip tanınmadan, anlaşılmadan, dünya ve ahiret saadeti gerçekleşmezdi.” 

İslamoğlu, “İnsan ve kâinat… Bu ikisi Allah’ın iki büyük projesidir. İnsan Allah’ın projesi olduğu içindir ki, “Allah insana şahdamarından daha yakındır”. Kâinat Allah’ın projesi olduğu içindir ki, “Allah göklerin ve yerin nurudur” dedi.

İslamoğlu, esma çalışmasının özelliklerini şöyle sıraladı: “Kur’an’a göre esma-i hüsnayı diğerlerinden ayıran 5 özellik vardı:

1. Esma listemizin tamamı Allah’ın kitabındaki isimlerden oluşmuştur.

2. Bu isimler bir usule dayanarak tesbit edilmiş, bir esma-i hüsna usulü konulmuştur.

3. Esma listemiz, Kur’an’ın iniş sırasına göre işlenmiştir.

4. Her isim işlenirken lugavi-nazari-Kur’ani çerçeve çizilmiştir.

5. Esma-i Hüsna’mız 5 yılda 83 ders süren bir maratonla halka arz edilmiştir.” 

İslamoğlu, Allah’ın esmasının hayatımıza tekabül ettiği noktaları da tek tek sıraladı ve Esma-i Hüsna’dan öğrenilenlerin paylaşılması gerektiğini kaydetti. 

İslamoğlu, konuşmasının devamında toplumun bütün katmanlarına önemli tavsiye ve önerilerde bulundu ve helallik diledi.

Ayrıca önümüzdeki dönem Siratu’l-Kur’an projesi için söz verdi. Bu projede 23 yıllık vahyin nuzul süreci ile Hz Muhammed’in mücadelesi iç içe anlatılıyor.

Hilal tv ana haber spikeri Mehmet Can’ın sunduğu program, 5 yıllık Esma-i Hüsna çalışmasının sinevizyonu ve esmâ duası ile son buldu.

Halka açık olarak gerçekleşen program başta Hilal tv, Dost tv, Vuslat tv, Konya tv olmak üzere 10 televizyondan ve internet üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Mustafa İslâmoğlu kimdir?

Mustafa İslâmoğlu, 1960 yılında Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdu.

Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü ve Ezher Üniversitesi’nde Tefsir ve Fıkıh bölümlerinde eğitim aldı.

1990’da Akabe Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti ve eğitim çalışmalarını bu yapı bünyesinde sürdürdü.

Yürek Devleti, İmamlar ve Sultanlar, Yahudileşme Temayülü, Yürek Fethi, Üç Muhammed, Hayatın Yeniden İnşası, İslâmî Hareketler ve Kıyamlar Tarihi, Kader Risalesi başta olmak üzere 40’ı aşkın yayınlanmış eseri bulunuyor.

1992’de başladığı ve aralıksız 16 yıl süren Tefsir Derslerinin bitiminde “Hayat Kitabı Kur’an Gerekçeli Meal-Tefsir” çalışması yayınlandı. Tefsir derslerini model alan Kur’an Halkaları bütün Türkiye ve dünyada yayılmaya başladı. 

Beş yıldır halka açık olarak gerçekleştirilen, televizyon ve internetten canlı olarak yayınlanan el-Esmâu’l-Husnâ dersleri ise 3 ciltlik bir kitap olarak “Kur’an’a Göre Esmâ-i Hüsnâ” ismiyle düşünce ve ilim dünyasının istifadesine sunuldu.

Uzun yıllar Selam, Akit, Yeni Şafak gazetelerinde köşe yazıları yazan, Türkiye ve dünyanın bir çok yerinde konferanslar veren İslâmoğlu, yaklaşık 8 yıldır Hilal Tv’de, “Vahyin Penceresinden“ isimli programı yapıyor. 6 yıldır yayınlanan Kur’ani Hayat Dergisinin de başyazarı. 

İslamoğlu, “açık ve sivil bir üniversite” olarak Akabe Vakfı bünyesinde ilmî çalışmalarını sürdürüyor.