Arap Baharı Kadın Haklarını Nasıl Etkileyecek?

Olaylar
Prof. Dr. Edibe Sözen, Ortadoğu’ya ilişkin oryantalist bakış açısının kadınlara farklı bir imaj kazandırdığını belirterek, ”Ortadoğu’daki kadınlar, boyun eğmeyeceklerini gösterdiler....
EMOJİLE

Prof. Dr. Edibe Sözen, Ortadoğu’ya ilişkin oryantalist bakış açısının kadınlara farklı bir imaj kazandırdığını belirterek, ”Ortadoğu’daki kadınlar, boyun eğmeyeceklerini gösterdiler. Bölgedeki aktivist kadınların hareketleri çok açık görüldü. Böylece kadınlar iletişimin bütün alanlarında seslerini duyurdular” dedi.

Başakşehir Belediyesince, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Başakşehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen ”Arap Baharı Kadın Haklarını Nasıl Etkileyecek-” konulu panelde konuşan Sözen, Arap baharının ortaya çıkışında özellikle pazarın değişimi, insan hakları söyleminin devletleri dönüştürücü etkisi, iletişim imkanlarının bölgedeki artışı ve kadınların sokaklara çıkmasının etkili olduğunu söyledi.

Sözen, bölgeye ilişkin oryantalist bakış açısının kadınlara farklı bir imaj kazandırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

”Ortadoğu’daki kadınlar, boyun eğmeyeceklerini gösterdiler. Bölgedeki aktivist kadınların hareketleri çok açık görüldü. Kadınlar, gerek Tahrir Meydanı’nda olsun, gerek Yemen’de olsun bizzat hükümeti protesto eden eylemlere katılıp birçok hakka yönelik taleplerini belirttiler. Böylece kadınlar iletişimin bütün alanlarında seslerini duyurdular.”

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ayşe Böhürler de Arap baharının yeni düzeni haber verdiğini ifade ederek, ”Merak edilen, Arap baharında kadınlara haklarının verilip verilmeyeceğidir” dedi.

Mısırlı televizyon sunucusu ve aktivist Gameela Ismail de Mısır’daki kadınların halen devrim sürecinde olduğunu ve bu süreci sonuna kadar devam ettireceklerini söyledi.

Mısır’daki devrimin, askeri ve dini otoriteye karşı kadın ve erkeklerin haklarını savunduğunu belirten Ismail, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Yemen’deki Aden Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Rokhsana Ismail ise dünyadaki bütün kadınların her zaman hakkını araması gerektiğini kaydederek, ”Özellikle Türk hükümetine, Arap baharı ülkelerine kucak açtığı için teşekkür ediyorum. Türk kadını, tarih boyunca liderlik yaptı. Dünyanın ilk kadın pilotunun Türk ve Müslüman olduğunu duyunca mutlu oldum” şeklinde konuştu.

Yemen’deki Alnedaa Gazetesi editörü Saadah Saeed Mahammed Olayah da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’de bulunmaktan memnun olduğunu, kadınların Arap baharına farklı bir yön kazandırdığını söyledi.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Ortadoğu’daki kadınların haksız düzeni değiştirdiklerini belirterek, ”Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler kadınlar olmadan olamaz” dedi.

AA