Almanya, Gülen hareketine karşı alarma geçti

Olaylar
Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden haftalık Der Spiegel, Fethullah Gülen’in Almanya’daki okul ve kurslarını konu alan ‘Soldaten des Lichts’ (Işığın Askerleri) baş...
EMOJİLE

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden haftalık Der Spiegel, Fethullah Gülen’in Almanya’daki okul ve kurslarını konu alan ‘Soldaten des Lichts’ (Işığın Askerleri) başlıklı haber analiz yayınladı. 

Sabah’ta yer alan habere göre dergi, Gülen’in Almanya’da yüzlerce kurs ve okul işlettiğini yazdı. Çok sayıda öğrenci velisinin Gülen’e ait okullarda ‘beyin yıkandığı’ ve ‘şiddet kullanıldığını’ belirterek şikâyetçi olduğu bilgisini veren Maximilian Popp imzalı haber analizde, benzer durumdaki velilerin şikâyetlerine de yer vererek, hareketin Almanya’da da ‘paralel bir yapı’ oluşturduğu tespitine yer verdi. ‘

PARALEL YAPI’ UYARISI 

Almanya’da Gülen cemaatine yakın insanların eğitim projelerine yönelik iddiaların arttığını dikkat çekilen makalede, Der Spiegel’in “Report Mainz” ile birlikte yaptıkları araştırmada, Gülen cemaatinin Almanya’da okul ve kurslarla birlikte paralele bir yapı oluşturduğuna, liberal ve seküler olarak kendini tanıtan bu merkezlerin aslında öyle olmadıklarına dair “içeriden” bilgiler alındığını yazdı. 

‘DEMOKRASİYLE ÇELİŞİYOR’ 

Yazıda içişleri bakanlığı çevrelerine dayandırılan bir bilgiye göre Baden Württemberg Anayasayı Koruma Örgütü’nün de Gülen hareketi konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi. Aktarılan bilgiye göre uyarı ile ilgili olarak Gülen hareketinin düşünce yapısının bazen demokratik değerlerle çeliştiğine dikkat çekilmiş. Aynı bilgi notunda Gülen’in din devletine eğilimli olduğu ifadesinin de yer aldığı bildirildi. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gülen hareketini, devlet içinde devlet kurmakla suçladığına da dikkat çekildi. Gülen’in 1999 yılından bu yana ABD’de yaşadığı, sekiz milyon taraftar ve sempatizanı olduğu bilgisini veren dergi, Gülen’in bir bankası, bir sigorta şirketi, medya kuruluşları, hastane ve 140 ülkede faaliyet gösteren okullara sahip olduğunu yazdı. 

‘EVLER YAPININ OMURGASI’

Der Spiegel’deki haberde ayrıca Işık Evleri olarak bilinen ve cemaate bağlı öğrenci evleri de mercek altına alınıyor. Bu evlerin cemaat örgütlenmesinin omurgasını oluşturduğu, sadece Berlin’de yirminin üzerinde (zwei Dutzent = 24, iki düzine) Işık Evi olduğu, bunların öğrencilere bazen ücretsiz verildiği ve bu hizmet karşılığında onlardan cemaat kural ve ilkelerine uymaları istendiği ifade edildi. Makalede Alman politikacıların Gülen hareketi konusunda bu güne kadar fazla eleştirel bakmadıkları, hatta bazı politikacıların (Federal Eğitim Bakasnı Johanna Wanka ve Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann) Gülen hareketine bağlı bazı projeleri destekleyen çalışmalara katıldıklarını yazdı. 

50 OKUL 300 ‘IŞIK EVİ’ VAR

Almanya’da pazar günleri yayımlanan Welt am Sonntag Gazetesi, Fethullah Gülen hareketinin Almanya’da güçlü bir ağı olduğuna dikkat çekti. Gazete, Gülen hareketinin Almanya’da 50 özel okulu ve 300 “Işık Evi” olduğuna dikkat çekti. Gülen hareketinin Almanya’da eğitim alanında yaptığı çalışmalara değinen gazete, Berlin’de Işık Evleri’nde ve kısa süre önce bu evlerden ayrılan Canan Korkmaz adlı Tıp öğrencisinin, “Gülen’e teşekkür ediyorum. Ancak onlar bir tarikattı” dedi. Bir sayfalık geniş haber analizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Devlet içinde devlet” sözlerine yer verildi.