ABD’den akılları zorlayan telekulak yöntemi

Olaylar
ABD basını, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerinin yüzde 100’ünü bir ay boyunca dinleyip kayıt altına alma kapasitesine sahip bir sistem inşa ettiğini y...
EMOJİLE

ABD basını, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerinin yüzde 100’ünü bir ay boyunca dinleyip kayıt altına alma kapasitesine sahip bir sistem inşa ettiğini yazdı. Gazete, ABD’li eski istihbarat analisti Edward Snowden’in ifşa ettiği gizli belgelere dayandırdığı haberinde 2009 yılında kullanılmaya başlanan “Mistik” (MYSTIC) adlı programın, hedeflenen ülkedeki tüm telefon görüşmelerini geriye dönük dinlemeye imkan verdiğini kaydetti. Vatan’da yer alan habere göre 2011’de tam kapasiteyle çalışmaya başlayan programın 30 günden eski kayıtları silerek yerlerine yenilerini kayıt altına aldığı belirtiliyor.

‘Zaman makinesi gibi’

Gazete, sistemin başlangıçta spesifik bir ülkeyi hedef aldığını, ancak NSA yöneticilerinin zaman içerisinde başka ülkeleri de program kapsamına almayı amaçladıklarını vurguladı. Washington Post, ABD’li yetkililerden gelen talep üzerine programın hedef aldığı ülkenin adını vermedi.

Gazeteye konuşan program yöneticilerinden birisi, “Mistik”in geriye dönük dinleme özelliği yüzünden bir çeşit “zaman makinesi” olduğu yorumunu yaptı. Beyaz Saray haberle ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden, ABD’nin kendisine yönelik güvenlik tehditlerini ortaya çıkarmak için büyük miktarda istihbarat verisini depolamak zorunda olduğunu söyledi.

Türkiye de dahil

NSA’nın küresel istihbarat toplama operasyonu kapsamında dinleme ekipleri konuşlandırdığı ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu biliniyor. Alman basını, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de NSA tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından yaptığı araştırmada, ABD’nin aralarında Ankara ve İstanbul’un da bulunduğu 80 kentte dinleme birimleri kurduğunu yazmıştı. Dinlemeleri yapan özel istihbarat biriminin Soğuk Savaş’tan bu yana faaliyet gösteren “İmkansız Görev Gücü” (Mission Impossible Force) olduğu belirlenmişti. Görev gücüne bağlı birimler dinlemeleri, bahsi geçen kentlerdeki elçilik ve konsoloslukların çatısına kurulan antenlerle gerçekleştiriyor.