ABD ve NATO’nun füze baskısı sürüyor

Olaylar
Savunma Sanayii İcra Komitesi, uygun fiyat, teknoloji transferi, erken teslimat gibi nedenlerle Çin’le görüşmelere başlanmasına karar vermişti. Ancak karara tepkili ABD ve NATO, Türkiye’ni...
EMOJİLE

Savunma Sanayii İcra Komitesi, uygun fiyat, teknoloji transferi, erken teslimat gibi nedenlerle Çin’le görüşmelere başlanmasına karar vermişti. Ancak karara tepkili ABD ve NATO, Türkiye’nin bu kararından vazgeçmesi için lobi faaliyetlerini sürdürüyor. NATO Sözcüsü Oana Lungescu da dün başlayan NATO Savunma Bakanları toplantısından önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Çin yapımı füze savunma sistemini tercih etmesi konusunda “En üst seviyede endişeliyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Henüz son karar verilmedi” sözlerini hatırlatan Lungescu, üye ülkelerin silah seçimi konusunda özgür olduğunu ancak Çin sisteminin NATO ile uyum sağlaması konusunda endişe taşıdıklarını vurguladı.

Vatan gazetesinden Levent İçgen’in haberine göre; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, beraberindeki heyetle birlikte NATO Savunma Bakanları toplantısına katılıyor. Brüksel’den bugün Türkiye’ye dönecek olan Yılmaz’a, toplantıda, füze ihalesinin Çin’e verilmesiyle ilgili duyulan kaygıların iletilmesi bekleniyor.

3 ALTERNATİF DAHA VAR

Çinli firmayla birlikte teklif veren diğer 3 füze sistemi de Türkiye’den olumlu not aldı. Bu yılın sonuna kadar, en geç ise Mart ayına kadar çeşitli nedenlerle Çinli firma ile sözleşme imzalanmazsa, ikinci sırada bulunan Eurosam’la (Fransa-İtalya ortaklığının), onun da olmaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanacak. Çin ile sözleşme imzalanırsa, avans ödendikten sonra Çinli firma füze sisteminin teslimatını 4 yıl içinde tamamlayacak. Sistemdeki füzelerin tamamına yakını Türkiye’de üretilecek.

288 FÜZE ATABİLECEK

Çinli firmadan alınacak füze ihalesi kapsamında 4 füze sistemi bulunuyor. Sistem toplam 288 füze atılabilecek. Sistem mobil olacak, istenilen yere konuşlandırılabilecek.

Vatan