17 Aralık ve Gezi 15 aya mal oldu

Olaylar
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Ankara temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Gezi Parkı olayları 25 Aralık süreci nedeniyle Türkiye...
EMOJİLE

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Ankara temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Gezi Parkı olayları 25 Aralık süreci nedeniyle Türkiye’nin 15 ay kaybettiğini söyledi.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Bazı değişiklikler yapılmasına rağmen, Türkiye’nin halen eski bir anayasayla yönetildiğini belirten Dinçer, yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı duyulduğunu ifade etti.

EKONOMİDE REFORM İHTİYACI VAR

Türkiye’de rekabet gücünün arttırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik ciddi ekonomik reformlar yapılması gerektiğini kaydeden Dinçer, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin mutlaka ve mutlaka demokratikleşmeye ihtiyacı var. Bu bağlamda, Türkiye’nin AB uyum sürecini hızlandırmaya ihtiyacı var. Türkiye’nin önünde dev gibi bir Kürt sorunu ve çözüm süreci var. Bütün bunları, ‘ancak ve ancak öncelikle kutuplaşmayı yenerek ve ülkede sağlıklı bir siyaset ortamı yaratarak gerçekleştirebiliriz’ dedik. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, ‘Geçmişi unutalım, geleceğe bakalım’ diye elini uzattı. Bu el havada kalmamalı diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu ilk adım için teşekkür ediyoruz. Türkiye’de tüm siyasi partilere, STK’lara, medyaya, hepimize çok önemli görev düşüyor.”

2 GELİŞME 15 AY KAYBETTİRDİ

Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık sürecinin Türkiye’ye 15 ay kaybettirdiğini savunan Dinçer, “Yurt dışında da ciddi bir itibar kaybına yol açmıştır. Bu da bir gerçektir. Dış ya da iç güçler, hangi nedenle olursa olsun, Türkiye büyük bir itibar kaybetmiştir. Vatandaşın hukuk düzenine güveninde ciddi bir erozyon vardır” diye konuştu.

Dinçer, yargı reformu konusunda da ciddi adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin önünde kocaman bir yargı sorunu var. Bunu köklü bir yargı reformuyla aşabiliriz. Türkiye’nin öncelikli konularından biri de bu olmalıdır” ifadesini kullandı.

‘YATIRIM ORTAMI İYİLEŞTİRİLMELİ’

Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Dinçer, bu konuda yapılan birçok çalışma olduğunu ancak bunların henüz hayata geçirilemediğini kaydetti.

Dinçer, “62. Hükümetin programını yeterli buluyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine, “Hükümet programını okuduk. Uzun bir program. Bizden çok farklı görüşleri olduğunu düşünmüyoruz. Bazı başlıkların ise altını çizerek ‘Bunlar mutlaka olmalı’ diye düşünüyoruz. Yoksa bir çelişki söz konusu değildir. Bazı başlıklar, diğerlerinden daha önceliklidir” diye konuştu.