Yarın Hayat Duracak

Ülkeler
Yunanistan’da, mali krizle mücadele çerçevesinde, hükümetin gittikçe ağırlaşan kemer sıkma politikasına toplumun her kesiminden gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) v...
EMOJİLE

Yunanistan’da, mali krizle mücadele çerçevesinde, hükümetin gittikçe ağırlaşan kemer sıkma politikasına toplumun her kesiminden gelen tepkiler çığ gibi büyüyor.

AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Troykası’nın, Yunan ekonomisiyle ilgili raporunun görüşüleceği Avrupa Birliği Ülkeleri Maliye Bakanları (ECOFIN) toplantısı öncesinde, varılan anlaşma gereği hükümetin hazırladığı 6 milyarlık avroluk yeni önlemler içeren çok boyutlu yasa tasarısı parlamentoda görüşülürken, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) ortak çağrısıyla çarşamba ve perşembe günü tüm kamu ve özel sektör çalışanları ülke genelinde 48 saatlik grev yapacak.
 
Basın-yayın organları, grev günü sabah ve akşam saatleri için programlanan bazı seferlerin ve Atina metrosunun hava alanı seferinin dışında hiçbir toplu taşıma aracının sefere çıkmayacağını, hastanelerde doktorların işbaşı yapmayacağını, sadece ilk yardım ve güvenlik birimlerinin hazırda olacağını duyurdu.
 
Haberlerde, greve taksiciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, temizlik görevlileri, banka çalışanları, avukatlar ve öğretmenlerin katılacağı ifade edildi.
 
Hava trafik kontrolörlerinin de greve katılacak olması nedeniyle iç ve dış hat seferlerinde aksamalar olabileceği belirtildi.
 
Çarşamba günü ayrıca, Yunanistan Tüccar ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun kararıyla tüm dükkan ve işyerleri ile akaryakıt istasyonları da kapalı kalacak.
 
Diğer yandan, basın-yayın organlarının bugün başlayan 24 saatlik grevi nedeniyle haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemezken, radyo ve televizyon kanallarında haber bültenleri yayınlanmıyor. Yunan haber ajansı AMNA da haber geçmiyor, internet sitesini yenilemiyor. Gazetelerin de basıma girmeyecek olmasıyla çarşamba günü gazete bayilerinin raflarının boş kalacağı açıklandı.
 
Greve katılanların Atina ile Selanik’te kent merkezleri başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri yapacağı açıklanırken, ADEDY’nin Atina’da çarşamba günü Areos meydanında, perşembe günü de parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanında iki büyük gösteri yapacağı belirtildi.

Papandreu’dan birlik çağrısı
 
Bu arada, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan ile ilgili önemli gelişmelerin beklendiği bu günlerde ülkede herkese birlik olma çağrısında bulundu.
 
Papandreu, bakanlar kurulunda yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın, ekonomik krizle mücadelede "kritik bir dönüm noktasına geldiğini" belirterek, bu aşamada ülkenin tüm siyasi ve toplumsal güçlerinin sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini söyledi.
 
Yunanistan’ın yeni bir başlangıç yapmak için çaba gösterdiğini ve herkesin bu mücadelede yer alması gerektiğini ifade eden Papandreu, milletvekillerine çok boyutlu yasa tasarısını onaylamaları çağrısında bulunarak, "Çabalarımızla hedefe yaklaştık. Ancak, bu mücadelenin en iyi şekilde sonuçlanması için bizim üstlendiğimiz yükümlülükleri yerine getirmemiz lazım. Bu da diğerlerinin yanı sıra, parlamentonun söz konusu önlem paketini onaylaması anlamına gelmektedir" diye konuştu.
 
Kabinede çatlak ve erken seçi tartışmaları
 
Diğer yandan, Yunan basınında çıkan haberlerde, hükümetin hazırladığı çok boyutlu yasa tasarısının PASOK milletvekilleri arasında bölünmelere neden olurken, Atina’de erken seçim tartışmalarının gündeme geldiği belirtildi.
 
Haberlerde, eski Çalışma Bakanı Luka Kaçeli, değişiklik yapılmazsa tasarıya ret oyu vereceğini açıkça ifade ederek, hükümeti Troyka ile yeniden müzakere yapmaya çağırırken, Selanik milletvekili Thomas Robopulos’un ise, milletvekilliğinden istifa ettiği bildirildi.
 
Robopulos’un, Papandreu’ya gönderdiği istifa mektubunda, yeni önlemleri haksız bulduğunu belirterek, "sürekli hükümetin düşeceği ve ülkenin istifa edeceği baskısıyla halk karşıtı önlemlere oy kullanmaya tahammül edemediğini" ifade ettiği kaydedildi.
 
Yeni önlemler paketine açıkça itiraz eden milletvekillerinden biri olan Selanik milletvekili Hrisa Arapoğlu da katıldığı bir radyo programında, söz konusu tasarının, bugüne kadar parlamentoya getirilen en kötü tasarı olduğunu belirterek, erken seçim yapılmasını istediği belirtildi.
 
300 sandalyeli Yunan parlamentosunda iktidardaki PASOK’un 155 milletvekili bulunuyor.

Yasa tasarısı ilke olarak kabul edildi

Bu arada, bazı değişiklikler yapılarak Maliye Bakanlığı tarafından dün parlamentoya sunulan çok boyutlu yasa tasarısının ön kurulda "ilke olarak" oy çoğunluğuyla kabul edildiği bildirildi.

Bugün öğleden sonra parlamento genel kuruluna getirilmesi beklenen tasarı perşembe günü milletvekillerinin onayına sunulacak.
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/