Türkiye sınırında güç dengeleri değişiyor mu?

Ülkeler
Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalefet giderek çözülüyor. Batı ve Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolündeki çeşitli bölgelerin radikal İslamcı muhaliflerin ...
EMOJİLE

Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalefet giderek çözülüyor. Batı ve Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolündeki çeşitli bölgelerin radikal İslamcı muhaliflerin eline geçmesinin üzerinden durum daha da karıştı. ABD ve İngiltere, son olarak Yüksek Askeri Konsey’in merkez ve depolarının İslam Cephesi’nin eline geçmesi üzerine Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere yaptığı yardımları durdurdu. Muhalefet içindeki ılımlı ve Batı yanlısı güçler şimdi konumlarının daha da zayıflamasından ve İslamcıların güçlenmesinden endişe ediyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Suriye’deki gelişmelerin önceden kestirilemeyecek hal aldığını, kimin hangi silah deposunu ve hangi sınır geçişini kontrol ettiğinin belli olmadığını, bu nedenle yardımları askıya aldıklarını açıklamıştı.

“İslamcılar güçlenecek”

Batı yanlısı muhalefet ise hayal kırıklığı ve endişe içinde. Muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin Almanya temsilcisi Sadık El Musli, ABD ve İngiltere’nin yardımı durdurmalarının yanlış bir adım olduğunu ve Suriye halkının çıkarlarına hizmet etmediğini savundu ve şunları söyledi:

“Bu durum devam ederse diğer gruplar daha da güçlendirilmiş olacaktır. Çünkü Özgür Suriye Ordusu’nun aldığı zaten küçük olan yardım da kesilmiş oluyor. Diğer grupların aldıkları destekler var, bölgesel olsun, uluslararası alanda olsun destekçileri var. Ve bunlar şimdi daha da güçlenecek.”

“Batı yeterince desteklemedi”

Özgür Suriye Ordusu son aylarda savunma pozisyonuna düşmüştü. El Musli bunda Batı’nın destek vermede takındığı çekimser tutumun etkili olduğunu belirtiyor.

Duisburg-Essen Üniversitesi’nden siyaset bilimci ve barış araştırmacısı Jochen Hippler de muhalefet içinde güç dengelerinin değiştiğine işaret ediyor: “Özgür Suriye Ordusu 2012 yılında da tanık olduğumuz gibi tüm silahlı direnişi birleştirmeye çabaladı ve başarılı olamadı. Zayıflamasının nedenlerinden biri de budur.”

“Muhalefet paramparça”

Hippler günümüzde ise birleşik bir muhalefet bir yana, tamamen farklı hedeflere sahip yüzlerce silahlı milis bulunduğuna dikkat çekiyor:

“Artık ortak bir direniş cephesi yok. Tamamen farklı nedenlerle savaşan yüzlerce farklı grubun yarattığı karmaşa var. Kimi demokrasi, kimi dinsel ya da aşırı ideolojiler nedeniyle, kimi Kürt milliyetçiliği ya da sadece para hırsı ve zenginleşme hayaliyle savaşıyor. Bu çok olumsuz bir gelişme.”

“Acısını sivil halk çekecek”

ABD ve İngiltere’nin yardımı kesmesinin ardından muhalefet içindeki ılımlı güçlerin zayıflayacağı düşüncesini Hippler de paylaşıyor. Suriye ve komşu ülkelerdeki mültecilere yönelik çalışmalar yapan yardım kuruluşu Najda Now’dan Abdülaziz Aidi bunun sivil halkı da vurduğunu belirtiyor:

“Yurtdışından destek azalırsa rejim büyük bir harekât başlatabilecektir. Bunun acısını da en çok ülke içinde sürgün hayatı yaşayanlar çekecektir.”

Yardım kuruluşları olarak işlerinin giderek daha da zorlaştığını belirten Aidi, “Eskiden sadece Esad rejimiyle sorunlarımız vardı, şimdi bir de asilerin kontrolündeki bölgelerde sorunlarla karşılaşıyoruz” diyor.

 DWTürkçe