Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Türk donanmasının uçak gemisine sahip olma düşüncesini ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi’nin (USNI) yayın organı Proceedings Dergisi’ne verdiği röportajda açıkladı.
‘10 YILLIK PLANINIZ NEDİR?’
Proceedings, Oramiral Bilgel’e “Donanmanızın 5, 10 ve 20 yıllık stratejik öncelikleri nelerdir?” sorusunu yöneltti. Güvenlik ortamının karmaşık doğasının deniz kuvvetlerinin görev sahasını sürekli olarak genişlettiğine dikkat çeken Oramiral Bilgel, operasyonel maliyetleri kısacak teknolojik yatırımlara yatırım yapacaklarını vurguladı. Bilgel “Hedefimiz iyi eğitimli, iyi donanımlı, stratejik mesafelere çok kısa sürede intikal ve idame edebilen bir Deniz Kuvvetleri oluşturmaktır” dedi.
SAVAŞ DIŞI KULLANILACAK
Oramiral Bilgel, Türk Deniz Kuvvetleri’nin 10 yıllık planında uçak gemisinin de yer aldığını açıkladı. Bu projenin savaş dışı operasyonel ihtiyaçlara odaklanacağını vurgulayan Oramiral Bilgel, “Hava taşıma kapasitemizi artırmayı, savaş destek gemisi, çok rollü firkateyn, insansız helikopter ve uzun süre su altında görev yapabilen denizaltı edinmeyi amaçlıyoruz. Limitli vuruş yeteneğine sahip, çok amaçlı iniş kalkışa uygun bir gemi ve dikine inip kalkan uçak satın almayı, hava savunma firkateynleri ile insansız sualtı araçları edinmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
YENİ UÇAK ŞART
Şu anda Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde uçak gemisine iniş yapabilecek uçak bulunmuyor. Oramiral Bilgel 20 yıllık plan içerisinde uçak gemilerine dikey iniş ve kalkış yapabilecek (STOVL) uçakların tedarikine de yer verdi. Türk uçak gemisi öncelikli olarak, uluslararası operasyonlarda NATO savaş uçaklarına ve helikopterlere hizmet verecek. Türk Hava Kuvvetleri’ne ABD’nin öncülüğünde yürütülen Türkiye’nin ortağı olduğu JSF projesi kapsamında, 100 adet F-35 uçağı satın alınması önceden kararlaştırılmıştı.
Deniz Kuvvetleri’nin uçak gemisi projesine paralel olarak, bu uçaklardan bir bölümünün dikey iniş ve kalkış özelliğine sahip STOVL modelinden sipariş verilmesi ya da bu 100 uçağa ilave, STOVL özellikli uçak sipariş edilmesi gündeme gelecek. F-35’ler dışında STOVL özelliğine sadece İngiliz Harrier uçakları sahip bulunuyor.
MALİYETİ 1.5 MİLYAR DOLAR
Deniz Kuvvetleri’nin 140 metre uzunluğunda, 24 bin tonluk bir uçak gemisine sahip olması planlanıyor. Geminin maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak öngörülüyor. Geminin 5 yılda inşa edilebileceği ve testlerin ardından 6-7 yıl içerisinde hizmete alınabileceği belirtildi.
Habertürk