Tomografiyle Keman Yaptılar

Ülkeler
Kuzey Amerika Radyoloji Derneğinin (RSNA) ABD’nin Chicago kentinde yapılan yıllık kongresinde sunulan araştırmada, 300 yıllık bir Stradivarius kemanın üç boyutlu tomografi görüntüleriyle tüm ayr...
EMOJİLE

Kuzey Amerika Radyoloji Derneğinin (RSNA) ABD’nin Chicago kentinde yapılan yıllık kongresinde sunulan araştırmada, 300 yıllık bir Stradivarius kemanın üç boyutlu tomografi görüntüleriyle tüm ayrıntıları tespit edildi.

Bu veriler doğrultusunda, bilgisayar tarafından yönetilen bir robot, kemanın yapı parçalarını kesti. Ardından bu parçalar keman yapımcıları tarafından birleştirildi ve ayrıntılandırıldı. Kopya için, Washington’daki Kongre Kütüphanesinde saklanan, 1704 yapımı Betts kemanı kullanıldı.

Projeyi yöneten, Minnesota üniversitesinden radyolog Steven Sirr, aynen insanlarda olduğu gibi kemanlarda da bireysel farklılıkların geniş bir yelpazesi bulunduğunu belirterek, yüzlerce yıllık bir müzik aletinde, çok ufak yırtıklar, minnacık delikler, tamir izleri ve çevresel koşulların neden olduğu değişiklikler gibi çok sayıda özellik bulunduğunu söyledi.

Bilgisayarlı tomografi sayesinde böyle tarihi bir nesneyi parçalarına ayırmadan ya da ona zarar vermeden analiz etme imkanının doğduğunu ifade eden Sirr, bu şekilde yapılacak reprodüksiyonlarla genç müzisyenlere finanse edebilecekleri iyi bir enstrüman da sunulabileceğini belirtti. Sirr, ayrıca Stradivarius kemanlarını bu kadar özel kılan püf noktalarının da keşfedilebileceğini söyledi.

SESİNİN SIRRI BİLİNMİYOR

17. yüzyılda İtalya’da yaşayan müzik aleti üreticisi Antonio Stradivari tarafından elle yapılmış kemanların sesinin neden bu kadar iyi olduğu halen bilinmiyor.

Günümüzde yaklaşık 650 Stradivarius enstrümanın olduğu tahmin ediliyor. Tomografi yardımıyla üretilen Stradivarius kopyasının sesinin orijinal kemanla aynı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak radyolog Sirr’e göre, bu kemanların tınısının sırrının çözülmesi amacıyla bir adım atılmış oldu.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107