Tayland’ın 3’te Biri Sular Altında

Ülkeler
Mahalle sakinleri ihtiyaçlarını karşılamak için bot ya da kayık kullanıyor. Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, aylardır sular altında. Temmuz ayından bu yana etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sel...
EMOJİLE

Mahalle sakinleri ihtiyaçlarını karşılamak için bot ya da kayık kullanıyor.

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, aylardır sular altında. Temmuz ayından bu yana etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketi nedeniyle halk sürekli panik halinde.

Öyle ki yardım ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı ülkede insanlar evlerini terk ederek yüksek bölgelere kaçıyor. Sel tehdidi altındaki bölgelerde kalan halk ise kum torbalarıyla ev ve işyerlerini korumaya çalışıyor.

Tayland, Venedik’e döndü  Daha fazla foto galeri için TIKLAYIN !Muson yağmurlarının sebep olduğu sel felaketiyle karşı karşıya kalan Tayland, son yarım yüzyılın en büyük doğal felaketini yaşıyor.

76 şehrinden 28’i sular altında olan Tayland’da, 376 kişi öldü, 750 bin kişi acil yardıma muhtaç hale geldi. Evleri sellerden hasar gören 113 bin kişi de barınaklara sığınmak zorunda kaldı. Yardım ve kurtarma çalışmaları yetersiz kaldığı için insanlar evlerini terk ederek yüksek bölgelere kaçıyor.

Ülkeyi boydan boya geçen Chao Phraya ve Tha Chin nehirlerinin taşmasıyla kentlerde halk panik içinde. Kitle iletişim araçlarından halka sık sık uyarılar yapan yetkililer, suların birkaç gün içinde 1,5 metreye kadar yükseleceğini ve sellerin bir ay kadar daha sürebileceğini belirtiyor.

Sel tehdidi altındaki bölgelerde halk kum torbalarıyla ev ve işyerlerini korumaya çalışıyor. Yaklaşık on gündür resmî tatil olan ülkede üretimin durma noktasına geldiği ifade ediliyor.

Seller en fazla ülkenin kuzeyindeki kentleri olumsuz etkiledi. Bangkok’un kuzeyindeki Rangsit, Pathumtani, Nonthaburi Sai Mai, Bang Na, Chaing Wattana bölgeleri sel sularına teslim olmuş durumda.

Hayatın durma noktasına geldiği başkent Bangkok’tan ayrılmak isteyenler, araçlarını otobana park ederek, otobüs terminali ve tren istasyonlarına akın ediyor. Bangkok’ta kalmayı tercih edenler gıda maddeleri ve içme suyu stokluyor.

Kentin kuzey ve doğu çıkışındaki otoyollarda aşırı yoğun trafik göze çarparken, ülke içi hava ulaşımının sağlandığı Don Muang havaalanı seller nedeniyle kapalı tutuluyor. Bangkok Uluslararası Havaalanı ise hâlâ açık. Başkentin kuzeyi ile güneyi arasında ulaşım ancak kamyon veya kamyonetlerle sağlanıyor.

Sanayi ve tarım ülkesi olan Tayland’ın ekonomisi de sellerden olumsuz etkilendi. Zararın ülke ekonomisine etkisinin şimdilik 10 milyar dolardan fazla olduğu ifade ediliyor.

Dünyanın sayılı pirinç üreticilerinden olan ülkede yüz binlerce hektar çeltik tarlasının sular altında kaldığı belirtilirken, sellerin dünyada pirinç fiyatlarını yükselteceği ileri sürülüyor.

AA