Suriye’ye Daha Fazla Seyirci Kalamayız

Ülkeler
Afrika açılımı kapsamındaki önemli ülkelerden biri olan Güney Afrika’ya 125 işadamıyla çıkarma yapan Erdoğan, bu ülkeyle stratejik işbirliği arzusunu, "Gerek ikili düzeyde gerekse uluslarar...
EMOJİLE

Afrika açılımı kapsamındaki önemli ülkelerden biri olan Güney Afrika’ya 125 işadamıyla çıkarma yapan Erdoğan, bu ülkeyle stratejik işbirliği arzusunu, "Gerek ikili düzeyde gerekse uluslararası planda birçok başarıya birlikte imza atabileceğimize samimiyetle inanıyorum. Şimdi dostluğumuz için o meşhur vuvuzelaları çalmanın tam vaktidir." sözleriyle dile getirdi.

Uluslararası alandaki etkinliği giderek artan iki ülke Türkiye ve Güney Afrika, her alanda işbirliğini geliştirme konusunda siyasi irade ortaya koydu. Güney Afrika’yı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu konudaki arzusunu, ülkenin yerel çalgısı olan vuvuzela ile dile getirdi. Johannesburg’da Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ile birlikte iki ülke işadamlarına hitap eden Erdoğan, "Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin gerek ikili düzeyde, gerek Afrika düzleminde ve gerekse uluslararası planda birçok başarıya birlikte imza atabileceğine samimiyetle inanıyorum. Şimdi dostluğumuz için o meşhur vuvuzelaları çalmanın tam vaktidir." çağrısı yaptı. Ankara’nın Afrika’ya açılım politikası kapsamında Güney Afrika’nın deneyim ve uzmanlığından mümkün olduğunca faydalanmak istediğini belirtti.
 Başbakan, Afrika’yı geçmişte sömüren ülkelere ağır eleştiriler yönelterek, "Bir tarafta hangi çocuğunun öleceğine karar vermek zorunda kalan kadınlar, diğer tarafta Batı dünyasının lüks alışveriş merkezlerinde pırlanta sipariş eden kadınlar. Afrika deyince gözünün önünde pırlanta ışıltısı gelenler, kıtanın bugün yaşadığı sorunların da en önemli müsebbipleridir." ifadelerini kullandı.
 
Motlanthe de Erdoğan’ın ziyaretinin başta siyasi, ekonomi ve eğitim alanları olmak üzere bütün alanlardaki ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunacağını belirtti. Ekonomi, ticaret ve teknik konularda iki ülkenin birbirini tamamlayan bir potansiyele sahip olduğunu belirten Motlanthe, "Siyasi ve sosyo-kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ülkelerimizin çıkarları açısından hayati bir öneme sahiptir.” dedi. 2005’i Afrika’ya açılım yılı ilan eden Türkiye kara kıtadaki büyükelçilik sayısını 24’e çıkarırken, bu sayıyı kısa vadede 33’e yükseltmeyi planlıyor. Ülkenin idari başkenti Pretoria’da yapılan heyetler arası görüşmelerde karşılıklı olarak iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması için hazırlıklara başlanması konusunda mutabakata varıldı. İki ülkenin uluslararası platformlarda stratejik ortak olarak davranmaları üzerinde duruldu.
 
ERDOĞAN, HATAY’A 9 EKİM’DE GİDİYOR

Başbakan Erdoğan, Güney Afrika’da sivillere yönelik şiddetin sürdüğü Suriye konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Şam yönetimine karşı birtakım müeyyideleri uygulamaya koyduklarını belirten Erdoğan, 9 Ekim’de Hatay’a yapacağı ziyaretten sonra Ankara’nın yaptırımlar konusundaki yol haritasını açıklayacağını kaydetti. Erdoğan, "Suriye’deki gelişmelere çok da fazla seyirci kalamayız. Mağdur, mazlum, savunmasız insanlara karşı burada ciddi ölümler var. Bunlar devam etsin diyemeyiz.” dedi. Başbakan, Suriye lideri Beşşar Esed’e de babası Hafız Esed üzerinden yüklenerek, "Geçmişte babasının Hama’da, Humus’ta yaptığı o zamanki ölümler, şimdi aynen yeniden gündeme geliyor." dedi.
 
Erdoğan’ın şiddetten kaçarak Türkiye’ye sığınan 7 bin 500 Suriyelinin kaldığı kampları ziyareti sırasında da Türk ordusu bölgede tatbikat yapacak. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre 5-13 Ekim tarihleri arasında Hatay’da YILDIRIM-2011 seferlik tatbikatı yapılacak. Tatbikata 730 yedek personel, 40 araç ve bir özel nakliyat firması ile kamu kurum ve kuruluşlarının bazı unsurları katılacak. Her yıl başka bir yerde yapılan tatbikatın uzun bir aradan sonra ilk kez Suriye sınırı yakınlarında yapıldığına dikkat çekiliyor.

Zaman