Suriyeli taraflar müzakere masasına oturuyor

Ülkeler
Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Suriyeli taraflar BM aracılığıyla Cenevre’de dolaylı müzakerelere başlıyor. Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Suriye yönetimini temsil ...
EMOJİLE

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Suriyeli taraflar BM aracılığıyla Cenevre’de dolaylı müzakerelere başlıyor.

Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Suriye yönetimini temsil eden heyetler, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler binasında BM aracılığıyla görüşlerini iletecek.

Bir hafta sürmesi beklenen müzakereler için her iki tarafın 9’ar kişilik heyetler oluşturduğu belirtildi. Bu asil üyelere ek olarak 6’şar kişilik yedek üyeler belirlendi.

BM Sözcüsü Alessandra Velluci, Suriye rejimini temsil eden heyete Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in başkanlık edeceğini açıkladı. Vellucci, muhalefet heyetine kimin başkanlık edeceğinin henüz belli olmadığını söyledi. 

Taraflar arasında yürütülecek müzakerelerin dolaylı olacağı açıklandı. Ayrı odalarda bulunacak heyetler, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi aracılığıyla görüşlerini birbirlerine aktaracak. 

Vellucci, İbrahimi’nin önce Suriye yönetimi heyetiyle bir araya geleceğini, ardından muhalefet heyetiyle görüşeceğini açıkladı. Vellucci, süreci “ikili görüşmeler” olarak tanımladı.

İbrahimi’nin akşam saatlerinde ilk günkü çalışmalar hakkında basına bilgi vermesi bekleniyor. Heyetlerin BM binasına gelişleri sırasında basının görüntü almasına izin verilmeyeceği duyuruldu.

 

Üç yıl sonra ilk kez

 

Suriye’de yaklaşık üç yıl önce çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez çarşamba günü Montrö’de düzenlenen Cenevre-2 Konferansı’nda aynı çatı altında bulunan Suriyeli taraflar, bugün ilk kez dolaylı da olsa müzakerelere başlamış oldu.

 

Müzakereler öncesinde dün İbrahimi taraflarla ayrı ayrı görüşerek, bugünkü görüşmeler öncesinde hangi konuların nasıl tartışılacağını ele almıştı. Suriye muhalefeti, 2012 Haziran ayında Rusya’nın da içinde bulunduğu ilk Cenevre toplantısında kabul edilen bildiri temelinde müzakere etmek istiyor. Cenevre-1 bildirisinde “tarafların karşılıklı rızasıyla tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin” kurulması isteniyordu.

 

ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye gibi birçok ülkenin içinde bulunduğu grup, bu geçiş yönetiminde Beşşar Esed’in bulunamayacağını belirtiyor. Rejim ise müzakereler için ana odak noktalarını “terörizmle mücadele” olarak tanımlıyor ve Esed’in yönetimi bırakmasının söz konusu olmayacağını söylüyor.