Özellikle Somali’de durum içler acısı. Ülkenin güney bölgelerinde yaşayan halk, buraya yardım ulaşmadığı için ölümle burun buruna yaşıyor. Her şeyi göze alan aileler ise 500 km yol yürüyerek başkent Mogadişu’ya göç ediyor. Ancak bu yolculuk aileler için adeta bir ölüm yürüyüşü oluyor. Yürüyüş boyunca yaklaşık her aileden 1 kişi yolda hayatını kaybediyor. Kuraklık, açlık ve sıcaklık her zaman olduğu gibi yine en fazla çocukları etkiliyor. Bölgede salgın hastalıklar da yayılmaya başlıyor.
Somali’de çocuklar ölümü bekliyor
Yaşanan sıkıntıların ardından bölgeye giden İHH ekipleri ilk etapta Kenya’da çalışmalar yürütürken daha sonra Somali’ye geçti. İHH Acil Yardım ekipleri başkent Mogadişu’da kampları gezerek kısa ve uzun vadede neler yapılabileceğini yerinde gördüler ve hızlı bir şekilde çalışmalara başladılar. Kenya’nın ardından Somali’de de çalışmaları organize eden İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel yaşadıkları ve gördüklerinin yaşanabilecek daha büyük felaketlerin öncü hareketleri olduğunu anlattı. Dünyanın pek çok yerinde acil yardım çalışmalarına katıldığını ifade eden Güzel bugüne kadar hiç böyle bir trajedi ile karşılaşmadığını belirtti.
HAYATIM BOYUNCA GÖRDÜĞÜM EN ACI MANZARA
Mogadişu’da kurulan kampları ve kadın-çocuk hastanesini gezen Recep Güzel izlenimlerini şu şekilde anlattı : "Kenya’da yaptığımız çalışmaların ardından Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gelerek çalışmalara burada devam ediyoruz. Burası için insanlığın sonu diyebilirim. Dünyanın pek çok sıkıntılı bölgesinde acil yardım çalışmaları gerçekleştirdim ama hayatımda böyle bir manzara görmedim. Ülkenin güneyine güvenlik sebebiyle hiçbir yardım ulaşmadığı için oradaki halk başkent Mogadişu’ya doğru göç ediyor. Bu yol da yaklaşık 500 km. zaten kuraklık ve açlıktan bitap düşmüş insanlar bu durumda kilometrelerce yol yürüyorlar."
HER AİLEDEN EN AZ 1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Evlerini terk eden insanların yürüyüş sırasında da büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Güzel sözlerine şu şekilde devam etti: "500 km yol boyunca insanlar hayatlarını kaybediyor. Her aileden en az 1 kişi yol boyunca yaşamını yitiriyor. Kenya’nın aksine burada kamplar küçük küçük alanlardan oluşuyor. 150 – 200 aile bir kampta yaşıyor."
BİR ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNÜ BEKLEMEK NE ACI
Kuraklık ve açlığın her zaman olduğu gibi yine çocukları etkilediğini ifade eden Güzel, gezdiği kadın ve çocuk hastanesinde gördüklerini de şöyle anlattı: "Mogadişu’ya ulaşabilen insanlar bitkin düşüyorlar. Yeterli düzeyde beslenemedikleri içinse durumları ağırlaşıyor. Kadın ve çocuklar artık yürümeyi bırakın yere bile basamıyorlar. Çok acı bir benzetme olacak ama çocuklar adeta iskelet şeklindeler. İncelemede bulunduğumuz bir hastane de küçük bir çocuğun yüzü sineklerden görünmüyordu. Serum bağlanmıştı fakat çocuk gözleri sabit bir noktada tutamıyordu Hayatım boyunca kendimi bu kadar çaresiz hissetmedim. Gözlerimin önünde bir çocuk yavaş yavaş ölüme gidiyor ve bense hiçbir şey yapamıyorum."
SALGIN HASTALIKLAR YAYILMAYA BAŞLADI
Recep Güzel kamplarda enfeksiyon hastalıklarının da hızla yayılmaya başladığını belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’ İnsanlar zaten yokluk ile savaşırken bir de bu kriz ortaya çıkınca hayat onlar için daha zor bir hal almış. Kamplarda yeterli malzeme yok. Hastalıklar hızla yayılıyor. Çok acı bir durum ama insanlar kamplarda resmen ölümü bekliyor. Ziyaret etiğimiz ve sadece 100 ailenin yaşadığı bir kampta birkaç saat içinde 8 çocuk hayatını kaybetti. Ülkede otorite olmadığı için hiçbir şeyin resmi rakamı yok. Kamplarda kaç kişi yaşıyor, kaç kişi hayatını kaybetti tam bilinmiyor. Her şey tahmini olarak biliniyor.’’
İHH 45 BİN İNSANA YARDIM ULAŞTIRDI
İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Somali kamplarında ilk etapta 45 bin kişiye gıda malzemesi dağıttıklarını söyleyen Güzel, dağıtılan yardımların Ramazan boyunca kendilerine yetebilecek miktarda olduğunu belirtti. Güzel, İHH’nın çalışmalara devam edeceğini sözlerine ekledi.