Silahlanmaya 1 Trilyon 740 Milyar

Ülkeler
Askeri harcamalardaki artış hızı geçen yıl durdu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (Sipri) raporuna göre 1998’den bu yana yılda ortalama yüzde 4,5 artan askeri harc...
EMOJİLE

Askeri harcamalardaki artış hızı geçen yıl durdu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (Sipri) raporuna göre 1998’den bu yana yılda ortalama yüzde 4,5 artan askeri harcamalar, 2011’de sadece binde 3 artış oranıyla 1 trilyon 740 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Sipri’nin askeri harcamalar uzmanı Sam Perlo-Freeman’a göre ABD ile Batı Avrupa’nın bütçe açıkları ve finans krizi nedeniyle savunma bütçelerini kısması askeri harcamaların artış oranını düşürdü.

ABD ve Batı Avrupa’nın savunma bütçelerini kısmasına karşılık ordularını modernleştiren Çin ve Rusya’nın askeri harcamaları geçen yıl da önemli ölçüde artış gösterdi. Rusya ve Çin’in yanı sıra gerginlik yaşanan bölgelerdeki ülkelerin askeri harcamaları da arttı.

ABD, Avrupa ve Türkiye harcamaları kıstı

Geçen yıl 17,9 milyar dolar askeri harcama yapan Türkiye savunma giderlerini kısan ülkeler arasında. Türkiye’nin askeri giderleri son on yılın ortalamasına göre yüzde 12 düşüş gösterdi.

Askeri harcamalar listesinde başı çeken ABD geçen yıl bütçesini yüzde 1,2 oranında kıstı. 8,7 milyar dolarlık kısıntı yapan ABD’nin yıllık harcaması 711 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bütçe açıklarını kapatmak için, kongre kararıyla askeri giderlerini kısmaya başlayan ABD önümüzdeki on yıl içinde 500 milyara yakın tasarruf yapacak.

Batı Avrupa ülkeleri de açıkları kapatmak ve finans krizine karşı önlem olarak savunma bütçelerini daralttı. Kısıntı önümüzdekşi yıllarda da devam edecek. Avrupa ülkelerini toplam askeri harcamaları geçen yıl sadece yüzde 0,2 artışla 407 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak askeri harcamalar Avrupa’nın ikiye ayrıldığını gösteriyor. Zengin Batı harcamalarını kısarken, Doğu Avrupalı ülkelerin harcamaları yüzde 10,2 arttı.

Çin ve Rusya ordularını modernleştiriyor

Askeri harcamaları 1995’ten bu yana yüzde 500 artan Çin geçen yıl 143 milyar dolar harcadı. Çin’in askeri harcamalarındaki artış nedeni, ABD’nin Pasifikteki güçlü varlığını dengeleme ve bölgesinde süper güç olma yolunda ordusunu modernleştirme politikası. Benzer nedenlerden dolayı Rusya da harcamalarda kısıntıya gitmiyor.

Geçen yıl 71,9 milyar dolarlık harcama yapan Rusya, 2020’ye kadar Sovyetler Birliği döneminden kalan tüm silah, araç ve gerecini değiştirip ordusunu modernleştirmiş olacak.

BBC Türkçe


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107