Şam En Şiddetli Çatışmasını Yaşıyor

Ülkeler
Suriye’de birinci yılını dolduran muhalif hareket, başkent Şam’da ordu ile göğüs göğüse çatışmaya başladı. Rejimin kalbi sayılan istihbarat birimlerinin yakınındaki çatışma, bir yılın en ş...
EMOJİLE

Suriye’de birinci yılını dolduran muhalif hareket, başkent Şam’da ordu ile göğüs göğüse çatışmaya başladı.

Rejimin kalbi sayılan istihbarat birimlerinin yakınındaki çatışma, bir yılın en şiddetlisi olarak değerlendiriliyor. Gözlemciler, başkentteki mücadelenin ancak rejim içinde yaşanabilecek çözülme ile sonuç verebileceğini düşünüyor. Suriye ordusu, geçtiğimiz hafta muhaliflerin elindeki kentleri geri almıştı. Bunun üzerine çatışmalar, önceki gün istihbarat ve güvenlik birimlerinin bulunduğu Şam’ın dış mahallesi Mezze’de yoğunlaştı. Alınan bilgilere göre, Mezze Askerî Havaalanı ve Askerî İstihbarat Şubesi yakınlarında çıkan çatışmalar ile bombalı saldırılarda en az 86 kişi hayatını kaybetti. 150 kişi de yaralandı.

Tank ve zırhlı araç destekli Suriye birliklerinin dün ayrıca muhaliflerin güçlü olduğu kentlerden Deyr el-Zor’a girdiği ancak şiddetli bir direnişle karşılaştığı ifade ediliyor. BM ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan’ın temsilcilerinin Suriye ziyareti öncesi artan çatışmaların muhtemel bir barış umudunu da boşa çıkardığı öne sürülüyor. Hafta sonu iki bombalı saldırı ile sarsılan Şam’da 27 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Önceki gün de ülkenin ikinci büyük kenti Halep’te düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi ölmüştü. Son çatışmaların, gösterilerin başladığı 16 Mart 2011’den beri en şiddetlisi olduğunu iddia eden Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Komitesi Başkanı Rami Abdurrahman, çatışmaların ilk kez rejimin kalbi sayılan güvenlik güçlerinin merkezine bu kadar yakın gerçekleştiğinin altını çiziyor. BM kaynaklarına göre Suriye’de bir yıldır devam eden çatışmalarda en az 8.500 kişi öldü. Ancak bu rakam muhaliflere göre 11.147 kişi. Muhalif kaynaklara ait "Suriye Devrimi Şehitler Veritabanı"na göre ölenlerin 795’i çocuk, 667’si ise kadın. Çatışmalarda 1.027 de asker öldürüldü.

Bu arada Suriye lideri Beşşar Esed’in eşi Esma Esed ile elektronik yazışmaları dünya gündeminde ses getirmeye devam ediyor. Son olarak İngiliz The Telegraph gazetesinde yayımlanan yazışmalarda Esma Esed’in arkadaşlarına ‘Asıl diktatör benim’ dediği öne sürülüyor. Muhalifler tarafından ele geçirilerek The Telegraph’a gönderilen e-maillerde İngiltere doğumlu Esma’nın kocasının muhaliflerin sert bir şekilde cezalandırılacağı yönündeki sözlerini de övdüğü iddia ediliyor.

Son günlerde Esed rejiminin muhaliflere karşı büyük bir üstünlük sağlamasından sonra Şam’da yaşanan çatışmaların muhaliflerin cephesinde morallerin düzelmesine sebep olduğu da belirtiliyor. Humus, Deraa ve İdlib’de mevzilerini kaybeden muhalifler, aralarında yaşadıkları bölünmüşlük ve çekişmenin yanı sıra tek bir merkezden idare edilmemenin sebep olduğu liderlik boşluğu ile de karşı karşıya. Uzmanlar mevcut şartlarda muhaliflerin Esed rejimi karşısında başarılı olmasının çok zor olduğunu, ancak rejim içinde yaşanabilecek çözülmelerin süreci tersine çevirebileceğinin altını çiziyor.

Zaman