Rusya Kırım’ı Neden İşgal Etti?

Ülkeler
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; Rusya’nın Kırım’ı işgali Batı’da yasadışı ve gayrimeşru bir eylem olarak algılandı. Ancak Columbia Üniversitesi profesörü Robert Legvold, kararın Putin’in tarihe is...
EMOJİLE

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; Rusya’nın Kırım’ı işgali Batı’da yasadışı ve gayrimeşru bir eylem olarak algılandı. Ancak Columbia Üniversitesi profesörü Robert Legvold, kararın Putin’in tarihe ismini bırakmak istemesiyle ilgili olduğunu söylüyor.

Legvold bu açıdan bakıldığında, bu kararın Soçi Olimpiyatları’ndan daha önemli olduğunu belirtiyor. Birçok kişi Soçi’nin Putin’in mirası olacağını düşünüyordu. Ancak Kırım gibi Rusya için tarihi önemi olan bir toprağı elde etmek büyük olasılıkla Putin’in en büyük başarısı olacak.

Legvold’a göre Kırım’ın işgalini Putin, 1954’te yaşanan tarihsel bir adaletsizliğin düzeltilmesi olarak görüyor. O dönemde SSCB lideri Nikita Kruşçev Kırım’ı Rusya’dan Ukrayna’ya vermişti.

Wilson Merkezi uzmanı Metthew Rojansky ise Rusya’nın Kırım’ı işgal ederek uluslararası düzenin sorumlu bir ortağı olduğu imajını yok ettiğini düşünüyor.

Rojansky’ye göre Putin için çok daha önemli olan şey, ülkesinde Ruslar’ın savunucusu olarak görülmek olabilir. Uzman bu nedenle Kırım ve Ukrayna’nın doğusundaki Ruslar’ı koruma argümanının yararlı olabileceğini söylüyor. Rojansky ayrıca Putin’in büyük Rusya’nın koruyucusu, yani daha güçlü, daha büyük, ciddiye alınan ve korkulan bir Rusya’nın koruyucusu olmak isteyebileceğine dikkat çekiyor.

Gerald Ford ve George Bush’un ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Brent Scowcroft Kırım’ın işgalinden önce Amerika’nın Sesi’ne verdiği röportajda Putin’in Rusya’yı güçlü bir ülke haline getirmek istediğini söylemişti.

Scowcroft Putin’in intikam almak istediğini, çünkü Soğuk Savaş’ın sonunda Batı’nın Rusya’ya haksızca davrandığını düşündüğünü söylemişti. Uzmana göre Putin bunun Rusya’nın zayıflığından kaynaklandığını düşünüyor ve kısmen haklı. Bu dönemde NATO’nun eski Sovyet sınırlarına dayandığını ve anti balistik füze anlaşmalarını bir kenara bıraktığını hatırlatan Scowcroft Batı’nın bunları Rusya’yı zayıflatmak için değil, doğru olduğunu düşündüğü için yaptığını, ancak bu dönemin Putin’de ciddi rahatsızlık yarattığını belirtmişti.

Kırım’ın işgaline karşı Batı ve müttefikleri Rusya’ya ekonomik yaptırım kararları aldı. Rusya da buna karşılık bazı Amerikalı yetkililere karşı yaptırımlar uyguladı.

Legvold Kırım’la ilgili krizin İran ve daha az oranda Suriye’de süren Amerikan-Rus işbirliğine etki edebileceğini söylüyor.

Suriye’de baştan beri iki tarafın sorun yaşadığını hatırlatan profesör, kimyasal silahlar konusunda ise Rusya’nın önemli yardımı olduğunu hatırlatıyor. Legvold, gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda nihai bir siyasi çözüm konusunda ortaklık yapmanın zorlaştığını, çünkü Ruslar’ın işbirliğine yanaşan bir ortak gibi görünmek gibi bir arzusunun olmadığını söylüyor. Uzmana göre Rusya gün geçtikçe, ABD’yi zor bir muhatap olarak görmekten çok bir rakip olarak görmeye başladı.

Legvold ve diğer uzmanlar Amerika ve Rusya arasında Ukrayna ve diğer konularla ilgili gerilimin artması durumunda yeni bir Soğuk Savaş’ın başlayabileceğini düşünüyor.