Putin ve Obama Ukrayna’yı görüştü

Ülkeler
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; Krize diplomatik çözüm önerisi hafta başında Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a sunulmuştu. Beyaz Saray Oba...
EMOJİLE

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; Krize diplomatik çözüm önerisi hafta başında Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a sunulmuştu. Beyaz Saray Obama’nın Putin’den, bu diplomatik çözüm önerisine yazılı olarak cevap vermesini istediğini açıkladı.

Beyaz Saray açıklaması, Kerry’nin Lavrov’a sunduğu diplomatik çözüm önerisinin ayrıntılarını vermiyor. Amerika, Kırım’daki üslerinden askerlerini çekmesi ve yarımadadaki Rus azınlığın güvence altına alınmasını sağlayacak uluslararası gözlemcilerin Kırım’a girmesine izin vermesi için Rusya’ya baskısını sürdürüyor.

Ukrayna hükümetinin krize itidalli ve gerginlikten uzak yaklaşımını sürdürdüğünün altını çizen Başkan Obama, Rusya’ya da bu yaklaşımı destekleme ve provokasyondan kaçınma çağrısında bulundu.

Kerry ve Lavrov, sonraki adımları ele almak amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelecek. 

Obama’dan Rusya’ya: ‘Askerlerini çek’

Daha önce CBS televizyonuna demeç veren Başkan Obama, Rusya’nın askerlerini Ukrayna sınırından derhal çekmesini ve gerginliği azaltacak görüşmelere başlamasını istemişti

Obama, Rusya’nın askeri manevralarının Ukrayna’ya gözdağı verme çabasından başka bir şey olmadığını söyledi. Başkan, Rusya’nın “başka planları olabileceğine” de dikkati çekti.

Ukrayna Güvenlik Konseyi başkanı Andriy Parubiy dün Rusya’nın Ukrayna’nın kuzey, güney ve doğu sınırlarının yakınına toplam 100 bin civarında asker yığdığını bildirdi. Parubiy, Rus birliklerinin her an operasyona hazır durumda tutulduğunu belirtti.

Birliklerinin “bahar tatbikatı” yaptığını savunan Rusya ise, askerlerin sınırı geçmeyeceğine dair Amerika’ya güvence verdi.

Batılı uzmanlar Rusya’nın Ukrayna’nın doğu ve güney sınırları yakınında 30 bine yakın asker tuttuğu görüşünde.

‘ABD Rusya’nın istikrarını bozmaya çalışıyor’ suçlaması

Öte yandan üst düzey bir Rus güvenlik yetkilisi, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e, “Rusya’ya yönelik dış tehditlerde sert bir yükseliş olduğunu” söyledi. Federal Güvenlik Servisi terörle mücadele dairesi başkanı Aleksander Malevany, ayrıca Putin’e “Kırım ve doğu Ukrayna halklarının Rusya’yla birlikte olma yolundaki meşru arzusunun” Amerika ve müttefiklerini rahatsız ettiğini söyledi.

Malevany, Amerika ve müttefiklerini Rusya’nın toplumsal, siyasi ve ekonomik yapısını bozacak tedbirler almaya çalışmakla suçladı.

Rusya ayrıca dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararın “ters etki” yaratacağını savundu. BM Genel Kurulu Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini tanımayacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu’nun kararının Ukrayna’nın iç siyasi krizinin çözümünün daha da zorlaştıracağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükümetini de halkının dikkatini iç sorunlardan uzak tutmak için Moskova’yı bahane olarak gösterdiğini savundu.

BM Genel Kurulu, dün Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını tanımayan kararını 100 ülkenin oyuyla kabul etmişti. Karara karşı 11 ülke ret oyu kullandı, 58 ülke de oylamada çekimser kaldı.

Bu arada Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkesindeki her bölgenin geleceğini belirlemek için ulusal referandum yapılması çağrısında bulundu. Yanukoviç, Ukrayna’nın istikrarıyla egemenliği ve toprak bütünlüğünü erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin değil, ulusal bir referandumun güvenceye alacağını söyledi.