Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre vermiş, aksi taktirde kendi siyasi ”yol haritasını” açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını duyurmuştu.
Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır’ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı ”vahim tehlike” karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu vurgulamıştıı.
Genelkurmay Başkanı, yol haritasının uygulanmasının bütün taraflarla ve kendi ifadesiyle ‘görkemli devrimi’ ileri taşımakta olan gençliğin katılımıyla sağlanacağını kaydetmişti.
Açıklama ordunun yönetime el koymaya hazırlandığı şeklinde yorumlara neden olmuştu.
Dün ilerleyen saatlerde ordunun Facebook sayfasından yapılan yeni bir açıklamada ordunun ülkeyi yönetmek gibi amacının bulunmadığı vurgulandı.
Bu ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önceki açıklamamızın amacı, bütün partileri mevcut duruma çözüm bulmaya, onları halkın taleplerine cevap verecek bir milli mutabakata itmekti.”
Dışişleri Bakanı istifasını sundu
Bu arada Mısır devlet haber ajansı Mena, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamel Amr’ın istifasını sunduğunu duyurdu.
İstifasının kabul edilmesi durumunda Amr, politik krize bağlı olarak istifa ettiği bildirilen beş ayrı bakanın arasına katılmış olacak.
El Vatan internet sitesi, turizm, çevre, telekomünikasyon ve hukuk bakanlarının ‘rejimi devirmek için sokaklarda olanlarla dayanışmalarını göstermek amacıyla’ istifa ettiklerini duyurmuştu.
Pazar günü milyonlarla ifade edilen eylemcinin gösterileri ardından ülkede durum gergin.
Dün gün ve gece boyunca ülkedeki gösteriler devam etti.
Binlerce muhalif gösterici Tahrir Meydanı’nda sabahladı.
Müslüman Kardeşler’in sözcüsü Gehad Haddad BBC’nin sorularını yanıtlarken, General Sisi’nin yol haritası uyarısının cumhurbaşkanının erken seçime gitmesi yönündeki baskının artması anlamına gelmediğini söyledi.
Haddad, asıl baskının erken seçim kararı alması için Anayasa Mahkemesi üzerinde olduğunu belirtti.
BBC Türkçe