Mısır’da Seçim Kampanyası Başladı

Ülkeler
 İlk kez seçimle cumhurbaşkanını belirleyecek Mısır’da kampanya süreci başladı. Seçimlerde bağımsız aday Ebul Futuh, eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Müslüman Kardeşler’i...
EMOJİLE

 İlk kez seçimle cumhurbaşkanını belirleyecek Mısır’da kampanya süreci başladı. Seçimlerde bağımsız aday Ebul Futuh, eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Müslüman Kardeşler’in adayı Mursi rakiplerine göre daha şanslı.
Mısır’da 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanya dönemi dün başladı. 13 adayın yarıştığı seçimde eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bağımsız aday Abdul Munim Ebul Futuh, rakiplerine göre bir adım önde görünüyor. İki ismi zorlayacak tek rakip Müslüman Kardeşler Hareketi’nin (İhvan) adayı Muhammed Mursi. Bir adayın tek başına yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda en çok oyu alan iki isim 16-17 Haziran tarihlerinde ülkenin ilk demokratik cumhurbaşkanı olmak için yeniden yarışacak.

Ülkenin en eski partisi Vefd, Amr Musa’yı desteklediğini açıklarken, en büyük Selefi parti Nur ile Vasat Partisi, taraftarlarına Ebul Futuh’a oy vermeleri çağrısında bulundu. Bu iki partinin Ebul Futuh’a destek çağrısında bulunması, İhvan’ın adayı Mursi için önemli bir dezavantaj. Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladığı için geçtiğimiz yıl İhvan’dan atılan Ebul Futuh’un güvendiği en büyük kitle, hareketin tabanını oluşturan gençler. Müslüman Kardeşler, aday göstermeyeceğini açıklamış, ancak gençlerin Ebul Futuh’a meyletmesi üzerine hareketin iki numaralı ismi Hayrat Şatır’ı bölünmeyi önlemek için aday göstermek zorunda kalmıştı. Ancak Şatır, daha önce hapis yattığı için eski İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ve Selefilerin adayı Hazım Salah Ebu İsmail ile birlikte Yüksek Seçim Kurulu tarafından diskalifiye edilmişti.

Eski rejimin devamı olarak gösterilen Amr Musa’nın kazanmaması için liberal ve sol gruplardan da Ebul Futuh’a destek gelmesi bekleniyor. Ülkenin en tanınan siyasi figürlerinden Musa’nın en büyük destekçileri ise ‘fülul’ olarak adlandırılan eski rejim taraftarları. Musa’nın okur-yazar oranı düşük bölgelerden de ciddi bir taraftar kitlesi olduğu tahmin ediliyor. Müslüman Kardeşler hareketine parlamento seçimlerinde gelen halk desteğinin cumhurbaşkanlığı için gelmesi beklenmiyor. Buna sebep olarak İhvan’ın, verdiği sözün aksine cumhurbaşkanlığı için aday göstermesi, Mursi’nin Ebul Futuh ve Musa’ya göre daha az popüler bir isim olması ile Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra izlediği yanlış politikalar gösteriliyor. Kamuoyu araştırmalarının sağlıklı olmadığı ülkede yapılan son yoklamalara göre Musa birinci, Ebul Futuh ise ikinci sırada yer alıyor. Mursi’nin üçüncü olduğu yoklamalarda, Arap milliyetçisi olarak adlandırılan Hamdin Sabbahi dördüncü sırada. İtirazı kabul edilerek yeniden yarışa dahil edilen eski başbakanlardan Ahmet Şefik, İslam düşünürlerinden Selim el Avva gibi isimlerin ise yarışta bir varlık göstermesi beklenmiyor.

Seçimden sonra Ebul Futuh’un kaybetse dahi Müslüman Kardeşler içinde ciddi bir bölünmeye sebep olabileceği belirtiliyor. Harekete mensup gençler, Saadet Partisi’nden ayrılanların kurduğu AK Parti benzeri bir oluşumun Müslüman Kardeşler içinde de doğabileceğini, buna da Ebul Futuh’un önderlik yapabileceğini ifade ediyor. Bu arada, Yüksek Askeri Konsey, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu parlamento ile krize sebep olan Kemal Genzuri hükümetini değiştirme kararı aldı.

Zaman