Kırım’da Tatar göçü başladı

Ülkeler
Ukrayna’nın özerk bölgesi Kırım’da yerel parlamentonun Rusya’ya bağlanma kararı alması Kırım Türkleri arasındaki endişeyi artırdı. Akşam’ın haberine göre sayısı 300 bini bulan Tatarlar, Rus ordu...
EMOJİLE

Ukrayna’nın özerk bölgesi Kırım’da yerel parlamentonun Rusya’ya bağlanma kararı alması Kırım Türkleri arasındaki endişeyi artırdı. Akşam’ın haberine göre sayısı 300 bini bulan Tatarlar, Rus ordusunun korkusundan göç etmeye başladı. Trenlere akın eden Tatar ailelerin, ülkenin Avrupa Birliği yanlılarının etkin olduğu batı bölgelerine gittiği ifade edildi. Tatarların tren garlarından gelen göç fotoğrafları Kırım Türklerinin geçmişteki acılarını hatırlattı. 

STALİN’İN EMRİYLE SÜRGÜN EDİLDİLER

Rusya’nın nüfus politikası sonucu tarihin farklı dönemlerinde zorunlu göçe tabi tutulan Kırım Türkleri, 2. Dünya Savaşı’nda Stalin tarafından Nazilerle işbirliği yapmakla suçlanarak yaşadıkları topraklardan toplu olarak sürülmüştü. BM Güvenlik Konseyi’nde de Kırım gerilimi yaşandı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, “Biz Kırım’da yapılacak referandumun sonucunu hukuksuz olduğu için tanımayacağız” derken, Rus temsilci Vitaly Churkin, Kiev’deki Batı yanlısı hükümetin meşru olmadığını savundu. 

‘SİVASTOPOL RUS KENTİDİR’ KARARI

Bu arada, Rusya’nın en büyük donanma üssünün bulunduğu Kırım’ın Sivastopol kentindeki konsey, Rusya Federasyonu şehirleri arasına katılma kararı aldığını internet sitesinden duyurdu. Rus haber ajansı Ria Novosti’ye göre, Sivastopol Kent Konseyi, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının oylanacağı 16 Mart’taki kritik referandumu da destekleme kararı aldı. 

‘DAHA DA ARAMAM’

Rusya’nın Kırım’a asker çıkarmasının ardından Rus lider Vladimir Putin’le 90 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Obama önceki gece Putin’i bir kez daha aradı. Bir saat süren konuşmada hiçbir konuda uzlaşıya varılamadı. Beyaz Saray, Rusya’dan askeri birliklerini çekmesini istedi. Kremlin ise “Tartışmalı geçen görüşmede krizle ilgili taraflar farklı görüşlerini muhafaza etti” dedi. Washington’daki diplomatik çevreler Obama’nın bir daha Putin’e telefon açan taraf olmayacağı vurgusu yapıyor. 

PUTİN ÇARLIK RUSYASI GÖRÜYOR

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük tarihçilerinden Halil İnalcık, Kırım’ın Rusya için Anadolu’yu, Boğazları, İstanbul’u tehdit etme noktasında bir atlama eşiği olduğunu belirterek, “Bugün Sivastopol’da, Ukrayna’ya bağlı olmasına rağmen Rus hakimiyeti vardır. Bu neye yöneliktir? Türkiye’ye yönelik bir tehdittir” dedi. Aslen Kırım Türk’ü olan İnalcık “Neo-Avrasyacılık” diye tanımladığı Rusya’nın bugünkü amacına, Kırım’ı kendi kontrolü altına alarak ulaşmaya çalıştığına vurgu yaptı. “Putin’in tekrar bir Çarlık imparatorluğu kurma teorisi var” diyen İnalcık, Neo-Avrasyacılığın neticesi Türkiye için tehlikedir.” dedi. 

TATAR DEĞİL KIPÇAK TÜRKÜ 

İnalcık, Kırım’daki Türkler için Tatar ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi. “Tatar ismi Moğolcadır. Moğol ordularında Tatarlar vardı. Asıl söylenmesi gereken Kıpçak Türkü’dür. Tatarlık iddiasında bulunmak Moğolluk iddiasında bulunmaktır. Rusya bunu bildiği için nüfuzunu kurmak istediği tüm Türk illerinde Tatar unvanını kullanır. ” 

ANKARA KIRIM’A HEYET GÖNDERDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım’da referandum düzenleme kararını kaygı ile karşıladıklarını belirtirken referandum kararından vazgeçilmesini istedi. Davutoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile düzenlediği basın toplantısında “Gerilimin düşmesi noktasında Türkiye üzerine düşeni yapacaktır” derken, önceki gün Kiev’e giden Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın ve Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Mehmet Samsar’ın dün Kırım’da başta Tatar liderler olmak üzere, çok sayıda isimle temasta bulunduğu öğrenildi.