“Kırım’da insan hakları ihlalleri artıyor”

Ülkeler
Freedom House ve Atlantik Konseyi’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, geçen yıl Mart ayında Rusya’nın topraklarına kattığı Kırım’da insan hakları ihlalleri artıyor. Raporda, Kırım’da yetkililerin az...
EMOJİLE

Freedom House ve Atlantik Konseyi’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, geçen yıl Mart ayında Rusya’nın topraklarına kattığı Kırım’da insan hakları ihlalleri artıyor. Raporda, Kırım’da yetkililerin azınlıklara ayrımcılık uyguladığı, ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve bölge halkını Rus vatandaşlığına geçmeye zorladığı kaydediliyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen yıl Kırım’ın Rusya’ya ilhakını belgeleyen anlaşmayı imzaladığında tüm dünya çok kısa zamanda gerçekleşen bu birleşmeyi şaşkınlıkla karşıladı.

Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Peter Eltsov’a göre, birleşmeyi kolaylaştıran en önemli etken, Kırım halkından gelen destek oldu: “Kırım halkından gelen bu desteğin büyük ölçüde Rus medyasının yaptığı propagandanın sonucu olduğunu söylemek mümkün. Rus medyası, Ukrayna’da yaşanan devrimi Kırım’da Rusça konuşan nüfusa bir tehdit olarak yansıttı.”

Freedom House raporuna göre, işgal öncesinde Rusya devlet medyası Kırım’da Ukrayna karşıtı bir kampanya başlattı ve halk arasında korku yaydı.

Rusya geçen yıl Şubat’ta, Kırım’a gizlice asker konuşlandırdı ve öz savunma birimleri adıyla tanınan savaş timleri gönderdi. Bölgeyi işgal eden Rusya, Kırım’daki yerel yönetime Rus yetkililer atadı. Dünyanın, Doğu Ukrayna’daki çatışmalara odaklandığı dönemde, Kırım’daki yeni yetkililer Tatar azınlığı bastırmayı hedefleyen bir kampanya başlattı.

Peter Eltsov,  “Tatarlar, Kırım’ın Rusya’ya katılmasını desteklemedi çünkü Rusya’yla ilgili algıları son derece olumsuz. Ayrıca Tatarlar, Kırım halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bölgede yaklaşık 300 bin Müslüman Tatar Türk’ü var ki bu Kırım’ın nüfusuna göre büyük bir oran” diyor.

Freedom House/Özgürlük Evi’nin raporu, Tatarlar’ın artık 1944’teki Kırım Sürgünü’nü anma izni olmadığına, Tatar liderlerin kamu hayatından dışlandığına ve Tatar medyasının da susturulduğuna dikkati çekiyor. Ayrıca raporda, Rusya’nın birleşmeye karşı çıkan herkese karşı geniş çaplı bir fiziksel taciz ve suçlama kampanyası başlattığı kaydediliyor. Ukrayna dilinde eğitim hızla kısıtlanırken, Kırım’da 600 okuldan hiçbiri sadece Ukrayna dilinde eğitim vermiyor. Ayrıca 1 Ocak’tan itibaren, Ukrayna pasaportu taşıyan Kırımlılar’a yabancı muamelesi yapılıyor.

VOA’ya göre Eltsov, uluslararası eleştiri ve ekonomik yaptırımların Putin’i daha da radikal adımlar atmaya yönelteceğini düşünüyor: “Putin köşeye sıkıştı ve geri adım atacak bir lider değil. Ayrıca Rus halkının Kırım konusuna nasıl yaklaştığı da çok karmaşık bir konu.”

Eltsov, Rusya’nın yokluk içinde yaşamaya alışkın bir toplum olduğunu ve bu nedenle yaptırımların halkı fazla etkilemeyeceğini söylüyor. Eltsov’a göre, Ruslar’ın büyük bölümü Putin’in otoriter tarzına karşı çıksa da, uluslararası tepkilere meydan okumasını destekliyor.

Freedom House ve Atlantik Konseyi’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, geçen yıl Mart ayında Rusya’nın topraklarına kattığı Kırım’da insan hakları ihlalleri artıyor. Raporda, Kırım’da yetkililerin azınlıklara ayrımcılık uyguladığı, ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve bölge halkını Rus vatandaşlığına geçmeye zorladığı kaydediliyor.