Başbakan Erdoğan tarafından dün açıklanan ikinci İstanbul boğazı dünya basınında da yer buldu.
TÜRKİYE’NİN PANAMA KANALI
Amerkan ekonomi gazetesi The World Street Journal projeyi ‘Türkiye kendi Panama Kanalı’nı planlıyor’ başlığıyla verdi. Erdoğan’ın sözlerine yer veren gazete "Eski İstanbul Belediye Başkanı da olan Erdoğan, Türkiye’ye damga vurma konusundaki hırsını hiç gizlemedi" yorumunu yaptı.
Uluslararası Tanker Sahipleri Birliği Başkanı Bill Box’ın projeyi değerlendirdiği sözleri de haberde yerl aldı. Box Kanal İstanbul için; "uluslararası gemi taşımacılığı için bu iyi bir haber. Çünkü Boğaz trafiğinin güvenliğini ve kapasitesini arttıracaktır" dedi. Box projenin Montreux Anlaşması’nı askıya alıp almayacağının önemli bir soru işareti olduğunu da ekledi.
MALİYETİ 40-50 MİLYAR DOLAR
The World Street Journal projenin maliyeti konusunda da Amerika’nın eski Mühendisler Birliği Başkanı William F. Marcuson’ın görüşlerine yer verdi. Panama Kanalı’nın ile projeyi karşılaştıran Marcuson, kilometre başına yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımın yapılması gerektiğini söyledi. Bu da tüm projenin 40-50 milyar dolara mal olacağı anlamına geliyor.
‘SEÇİM ÖNCESİ KAMPANYA ISINIYOR’
Amerikan New York Times gazetesi de haberi, "yaklaşan seçimler öncesinde kampanyasını ısıtan iktidar partisi, İstanbul Boğazı’na paralel, Panama ve Süveyş kanallarından daha uzun bir kanal inşa edeceğini açıkladı" cümlesiyle verdi.
‘BOĞAZ TEKNE TURLARINA AYRILACAK’
Washington Post da konuyla ilgili haberi şu satırlarla verdi:
"Türkiye İstanbul Boğazı’nı rahatlatmak için yeni bir boğaz inşa edecek. Karadeniz’e açılacak yeni su yolu sayesinde yük gemileriyle tıkanan İstanbul Boğazı da artık su sporları ve gezi teknelerine ayrılacak. Projeyi seçim kampanyası sırasında duyuran Recep Tayyip Erdoğan, kanalın Panama ve Süveyş kanallarından daha büyük olacağını söyledi ve Kanal İstanbul’u ‘yüzyılın projesi’ diye duyurdu. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Boğaz trafiğini hafifleteceği için projeyi destekliyor.
Ancak ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu inşaatın sadece Erdoğan’a yakın kişileri zengin edeceğini söyledi. ‘Çılgın projeye’ gönderme yapan lider "Bu ülkenin çılgın insanlara değil düşünen insanlara ihtiyacı var" dedi.
‘ÇEVRECİLER TEPKİ DUYABİLİR’
Gazetede projenin çevresel maliyeti de konu edildi. "Erdoğan projenin İstanbul’u tanker tehdidinden kurtaracağnı söylese de çevreciler ekosistemi değiştireceği için projeye karşı tepki duyabilir" denilen haberde çevre mühendisi Cemal Saydam’ın bu yapay su yolunun ne getireceğini öngörmek zor" sözlerine yer verildi.
İYİ YAPILIRSA İYİLEŞME OLUR
İngiliz Times gazetesi, hükümetin boğaz trafiği ve olası bir petrol sızıntısının ekonomik ve çevre için doğuracağı sonuçlarla ilgili kaygıları gidermek konusunda istekli olduğunu yazdı.
Gazeteye açıklama yapan Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi’nin Avrupa Enerji ve Güvenlik İnsiyatifi danışmanlarından Alexandros Petersen’in projeye ilişkin yorumu şöyle:
"Eğer iyi yapılırsa, yalnızca Türkiye değil, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkeler için çok büyük bir iyileşme olur. Ancak eğer iyi planlanmazsa Boğaz’ın sorunlarını yakındaki başka bir alana taşıyabilir."
‘YAPILABİLİR OLMALI’
Guardian gazetesi ise, haberinin başlığına, Erdoğan’ın "kanal Süveyş ve Panama’yı geride bırakacak" sözlerini sayfalarına taşıdı. Haberde, Erdoğan’ın kanalın yeri ve projenin masrafı konularında yorum yapmaktan imtina ettiği vurgulandı.
Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen, Yeni İnşaat Mühendisliği dergisinin editörü Antony Oliver ise projeyi şu sözlerle değerlendirdi: "Kanal büyük bir inşaat mühendisliği eseri olacaktır, ancak kesinlikle yapılabilir olmalı."