İslam Ülkeleri İçin Helal Endeks Yolda

Ülkeler
Çalışma kriterleri Standard&Poor’s tarafından hazırlanan endekste faizle çalışan bankaların yanı sıra alkol şirketleri ve gıda üretiminde İslami kurallara uymayan firmalar yer almayacak. Tüm...
EMOJİLE

Çalışma kriterleri Standard&Poor’s tarafından hazırlanan endekste faizle çalışan bankaların yanı sıra alkol şirketleri ve gıda üretiminde İslami kurallara uymayan firmalar yer almayacak. Tüm dünyadan yatırımcılara açık olacak endeksin 2012’nin ilk aylarında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Dünya ekonomileri finansal kriz sebebiyle zor günler yaşarken, İslam ülkeleri yeni bir yatırım alanı daha açıyor. Önümüzdeki yıl İSEDAK üyeleri arasında helal endeks faaliyete geçirilecek. Yaklaşık dört beş yıldır üzerinde çalışılan borsanın tamamlanmasıyla birlikte faize duyarlı kesim için yeni bir endeks oluşturulacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi beş ülke ile başlaması planlanan ‘İİT/İSEDAK’ helal endeksinin İslam camiası arasında bir ilk olacağı belirtiliyor.

İMKB’nin öncülüğünde yürütülen endeksin kriterleri uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) tarafından hazırlanıyor. Oluşturulacak endekste faizle çalışan bankaların yanı sıra içki şirketleri ve gıda üretiminde İslami kurallara uymayan firmalar da yer almayacak.

Borsaya Türkiye’nin yanı sıra diğer İSEDAK üyesi ülkelerden seçilecek şirketlere ilişkin tüm şartları İSEDAK Borsalar Forumu’nun yetkisiyle S&P belirliyor.

2012 başında duyurulması beklenen endekste hesaplama işlemlerine başlanılması için henüz bir takvim netleşmedi. Ayrıca 12 üye ülkenin ilk etapta olur dediği endekse kaç ülkenin dahil olacağı konusu ise netlik kazanmadı. Edinilen bilgilere göre S&P helal endeks için en az beş ülkenin bulunması şartı getirdi. S&P’nin çalışmasını tamamlamasıyla birlikte kaç ülkenin endekste yer alacağı belli olacak. Helal endekste işlem görülmesi için Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’ndaki (VOB) gibi bazı enstrümanların oluşturulması gerekiyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren İMKB’ye yakın kaynaklar, derecelendirme kuruluşu tarafından belirlenen son kriterlerin ardından kaç ülkenin endeksin içerisinde yer alacağının belli olacağını ifade etti. Üst düzey bir yetkili, "Normalde 12 ülke üye olmak istiyordu ancak son dönemde yapılan bazı değişikliklerle bu sayı azalabilir. En az beş ülkenin endekste olması gerekiyor. 2012 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Endekse ilişkin hesaplamaların başlamasıyla birlikte ülke sayısı da artacaktır." dedi.

İslami helal endeks tüm dünyadan yatırımcılara açık olacak. Şu ana kadar 12 ülke İslam endeksine katılmak için taraf olurken bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor. Dünyada İslami endeks uygulaması ilk kez ABD’nin Wall Street Borsası’nda 1990’lı yıllarda hayata geçirilirken, halen birçok hisse senedi bu endekste işlem görüyor.

İslam Kalkınma Bankası’ndan, endekste yer alacak şirketler hakkında çalışma yapması da talep edildi. İslam endeksi uygulamasında, bir hisse senedi sepeti oluşturulacak. Bu sepet, İslam ülkelerinin borsalarında ortak ve aynı anda işlem görecek. Sepette İslam fıkhı açısından ticarette sorun oluşturmayacak şirket hisseleri olacak.

Örneğin, faizle çalışan finans kuruluşları, içki ve sigara şirketleri ile ürünlerinde domuz eti kullanan gıda şirketleri endekse giremeyecek. Dünyanın her yerinden yatırımcılar, bu endeksten hisse senedi alıp satabilecek. Endeksin değerini, işlem gören şirketlerin tümünün hisse değerlerinin ortalaması belirleyecek.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/