İran uranyum zenginleştirmeden vazgeçmiyor

Ülkeler
Rafsancani bu açıklamayı muhafazakarların kontrolündeki parlamentoda  dünya güçleriyle sürdürülen görüşmelerin  anlaşma sağlanamadan sona ermesinden sonra yaptı. İran’ın nükleer programı kon...
EMOJİLE

Rafsancani bu açıklamayı muhafazakarların kontrolündeki parlamentoda  dünya güçleriyle sürdürülen görüşmelerin  anlaşma sağlanamadan sona ermesinden sonra yaptı.

İran’ın nükleer programı konusunda BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri  Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa artı  Almanya’nın Tahran’la  Cenevre’de üç gündür yürüttüğü görüşmelerde ilerleme sağlandığı ancak anlaşmaya varılamadığı bildirilmişti. Görüşmelere gelecek hafta devam edilmesi kararlaştırıldı.

Ancak İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, sonuçtan hayal kırıklığı duymadıklarını açıkladı. Zarif, gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmelerin iyi geçtiğini ve devam etmesi için tüm taraflara kazanımlar sağladığını söyledi. İran Dışişleri Bakanı, görüşmelerin 20 Kasım’da devam etmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton, somut ilerlemeler olmakla birlikte taraflar arasında bazı görüş ayrılıklarının devam ettiğini açıkladı. Ashton, bu görüş ayrılıklarıyla ilgili ayrıntı vermedi.

İran’la  Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya arasındaki görüşmeler, Tahran hükümetinin uranyum zenginleştirme programını askıya almayı hedefliyor. Bu adımları atması karşılığında İran’a, BM yaptırımlarını hafifletme vaadi veriliyor.

Tarafların anlaşmaya ne kadar yakın olduğu açıklık kazanmadı. Ancak bir Batılı diplomat, Fransa’yı görüşmeleri kızıştırmakla suçladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran’ın mevcut konumunun kendilerini tatmin etmediğini ve “budalaca bir anlaşmanın parçası olmayacaklarını” söyledi.

Fabius, İran’dan Arak’taki plütonyum tesisinin faaliyetlerini askıya almasını istiyor.

ABD Dışişleri bakanı John Kerry,  görüşmelerle ilgili NBC televizyonuna yaptığı açıklamada  Amerika’nın kör ve budala olmadığını, İran’la varılacak herhangi bir anlaşmanın İsrail ve diğer dünya ülkelerinin istediği garantileri sağlayan “iyi bir anlaşma olması gerektiğini” söyledi.

Amerika ve müttefikleri Tahran hükümetini nükleer bomba imal etmeye çalışmakla suçluyor. Ancak İran nükleer programının tamamen sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Amerikanın Sesi