İngiltere basını seçim sonuçlarını tartışıyor

Ülkeler
İngiltere basınında genel seçimler manşetlerde. Ancak gazetelerin baskıya yetişmesi gerektiği için sadece çıkış antlerine dayanan haberlere yer verilebiliyor. Independent gazetesi, Muhafazakarların be...
EMOJİLE

İngiltere basınında genel seçimler manşetlerde. Ancak gazetelerin baskıya yetişmesi gerektiği için sadece çıkış antlerine dayanan haberlere yer verilebiliyor.

Independent gazetesi, Muhafazakarların beklenmedik biçimde büyük bir başarı elde ettiğini yazıyor ve “Cameron’un Başbakanlık görevine devam etme ümitleri dün akşam hayli arttı” deniyor.

Seçim öncesinde yapılan anketlerde Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi’nin başa baş gittiği hatırlatılan haberde çıkış anketlerinin, seçim öncesi anketlere kıyasla çok daha farklı bir tabloyu ortaya koyduğu vurgulanıyor.

Sandıkların kapanmasının ardından İşçi Partisi’nin ikinci sırada kalmasına karşın iktidara gelebilmek için Muhafazakarlar üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığı da belirtiliyor:

“Miliband, Cameron hükümetinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemediği için istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Böylelikle hükümeti kurma görevinin de İşçi Partisi’ne verilmesini istiyor. Cameron ise bu fikre sıcak bakmıyor ve İşçi Partisi’nin İskoçya’nın bağımsızlığını isteyen SNP ile koalisyon kurma planlarını Miliband’a karşı kullanıyor.”

Daily Telegraph gazetesinde ise Londra’nın Tower Hamlets seçim bölgesinde Müslümanlara ‘Oy kullanmak günahtır‘ çağrılarının yapıldığı belirtiliyor.

Oy kullanma merkezlerinin önünde üzerinde IŞİD sembolleri bulunan el ilanlarının dağıtıldığı, ilanlarda “Demokrasiyi reddet, Müslüman kal. Oy kullanma” yazdığı belirtiliyor.

Arabaların sileceklerine sıkıştırılan ilanların emniyet birimleri tarafından toplandığı da haberde yer alan detaylar arasında.

Daily Telegraph’a konuşan bazı Müslüman seçmenler “Küçük bir grup burada yaşayan Müslüman topluluğun adını kötüye çıkarıyor. Yaptıkları iğrenç” diyor.

Tower Hamlets seçim bölgesindeki bazı Müslüman cemaat liderlerinin ise İşçi Partisi’ni destekleyen vaazlar verdiği vurgulanıyor.

Guardian gazetesinde de manşette yer alan haber “David Cameron Başbakanlığa geri dönüyor” şeklinde.

İç sayfalarda yer alan bir analizde ise İsrail’de kurulan yeni hükümetin Filistin sorununun çözümünü iyice zorlaştırdığı belirtiliyor.

Netanyahu’nun koalisyon temasları için tanınan sürenin son saatlerinde aşırı sağcı Yahudi Evi ile ittifak yapmasının bölgede barışın sağlanmasını zorlaştıracağı vurgulanıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre,Peter Beaumont imzalı yazı şöyle devam ediyor:

“Yahudi Evi Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin genişletilmesini savunuyor.Yahudi Evini koalisyona ikna edebilmek için Netanyahu’nun Ortodoks Yahudilere verilen devlet yardımındaki kesintiyi kaldırması gerekti. Ayrıca bu mecliste koalisyon olabilecek en zayıf çoğunluğu sağlıyor. Netanyahu bu kırılgan koalisyonu ayakta tutabilmek için aşırı sağcı ortağının talepleri tarafından esir alınabilir.”

Times gazetesinde de manşetten verilen haberde ‘David Cameron 5 yıl daha Başbakan olarak göreve devam etmeye yakın’ deniyor.

İç sayfalarda ise Nepal’de yaşanan 7.8 şiddetindeki deprem ardından anne ve babalarını kaybeden çocukların insan kaçakçılarının ağına düşmesi riski olduğu vurgulanan bir haber yer alıyor.

Bu hafta içerisinde dört Nepalli çocuğun Hindistan sınırında insan kaçakçılarının elinden kurtarıldığı belirtilen haberde “Organize suç örgütlerinin Nepal’deki kaostan faydalanmak için ülkedeki faaliyetlerini artırmaya başladıklarına dair haberler geliyor” deniyor.

Depremden önce de insan kaçakçılığının Nepal için büyük bir sorun olduğu hatırlatılan haberde “BM verilerine göre her yıl 15 bin kadın ve çocuk Nepal’den Hindistan’a kaçırılıyor. Hindistan’daki genelevlerde 200 bin Nepallinin çalıştığı tahmin ediliyor. Şimdiyse çok sayıda çocuk anne ve babasını depremde kaybettiği için daha da savunmasız” deniyor.