İngiliz basını ‘Brexit’ için ne dedi?

Ülkeler
Birçok gazetede referandumun İngiltere toplumunu böldüğü ve bunun onarılması gerektiğine dair haber ve yorumlar dikkat çekiyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, I gazetesi manşetinde, parçala...
EMOJİLE

Birçok gazetede referandumun İngiltere toplumunu böldüğü ve bunun onarılması gerektiğine dair haber ve yorumlar dikkat çekiyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, I gazetesi manşetinde, parçalanmış bir Britanya bayrağı ve Britanya haritası kullanılmış ve ‘Bölünmüş bir Ulus’ başlığı atılmış.

‘Aramızdaki köprüleri onaralım’

Gazetenin genel yayın yönetmeni Oliver Duff yazısında, ‘referandumun sonucu ne olursa olsun şimdi zamanın toplumdaki siyasi bölünmenin aşılması olduğunu’ belirtiyor.

Duff, “Şimdi, bölünmüş ülkemizde köprüleri onarmaya başlama zamanıdır” diyor.

-Guardian gazetesinin manşetinde de ‘ülke siyasetindeki bölünmüşlüğe vurgu var.

Guardian, ‘Parti liderleri, acı AB referandumunun ardından bölünmüş olan ulusla temas kuracak’ diye yazıyor.

Haberde, “AB’de Kal’ kampında yer alan Başbakan David Cameron ve İşçi Partisi Genel Başkanı James Cameron’ın konuşmalarıyla bugün, ulusun bölünmesine neden olan referandum mücadelesi sonrası yaraları sarmak amacıyla, ‘AB’den Ayrıl’ kampına destek veren milyonlarca İngiliz vatandaşına ulaşmaya çalışacağı” belirtiliyor.

Times gazetesinde Philip Collins tarafından kaleme alınan makalede ‘İngiltere hiçbir zaman bu kadar bölünmemişti’ yorumu yapılıyor.

Collins, ’10 haftalık referandum kampanyasının ülkede; yaş, bölge, sınıf ve eğitim temelinde fay hatlarını ortaya çıkaran bir korku gösterisi olduğunu’ yazıyor.

‘Müzikte bile bölündük’

Philip Collins özetle şunları yazıyor:

“Kuşaklar temelinde bölündük. 35 yaşından genç seçmenlerin üçte ikisi AB’de kalmak istiyor. 55 yaş üstü olanların yüzde 60’ı ayrılma taraftarı. Sınıf temelinde bölündük. Uzmanlık gerektiren mesleklerdekilerin yüzde 62’si kalmak, vasıfsız işçilerin yüzde 63’ü ayrılmak istiyor. Eğitim üzerinden bölündük. Üniversite mezunları, yüzde 30’e karşı yüzde 70’le kalmak istiyor. Tavır olarak bölündük. Kal kampı en büyük sorun olarak eşitsizlikten bahsediyor, bizim seçmenlerimizse göçten. Müzik bağlamında bile bölündük. YouGov ‘AB’de Kal kampının, diğer kampın tersine Oasis’e karşı Blur’ü tercih ettiğini belirtiyor.”

Collins, “Şimdi iyileşmek zorundayız” yorumunu yapıyor Jeremy Corbyn ve Başbakan Cameron’ın bı konuda yükümlükleri olduğunu yazıyor.

Daily Telegraph’ın manşetinde Brexit kampında yer alan muhafazakâr milletvekillerinin Başbakan Cameron’a bağlılık açıklamaları var.

Gazete, Brexit milletvekillerinin Cameron’ın başbakanlığa devam etmesini destekledikleri toplu açıklamalarıyla ‘Başbakan’a sadakat yemininde bulunduğu’ belirtiyor.

Gazete, destek açıklamasının 80’den fazla milletvekili tarafından yapıldığına dikkat çekiyor.

Erdoğan’ın açıklamaları Telegraph’ta

Daily Telegraph’ın iç sayfalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin de AB’yle üyelik süreciyle ilgili bir referanduma gidebileceği yönündeki açıklaması da yer buluyor. Daily Telegraph haberi, ‘Türkiye hâlâ AB’ye girmek isteyip istemediğine dair İngiltere tarzı bir oylama üzerine düşünüyor’ başlığıyla sunuyor.

Haberde Erdoğan’ın, “Ey Avrupa Birliği, siz bizi halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olduğu için kabul etmiyorsunuz. Bunun aksini ispat edemezsiniz. (…)Sizi almazlar’ dedi Avrupa Birliğine, boşuna uğraşıyorsunuz’. ‘Niye?’ dedim, ‘Müslümansınız’ dedi. Biz de bunu biliyoruz aslında dedim ama biz yine de bakalım bir samimiyet testidir diye bu yola girdik” sözleri aktarılıyor.

Times ise manşetinde, ‘İngiltere için kıl payı’ başlığını kullanmış.

Gazete, UKIP (İngiltere Bağımsızlık Partisi) lideri Nigel Farage’ın AB yanlılarının seçimi kazanacağı yönündeki açıklaması ve YouGov’un Perşembe günü yaptığı anketin sonucuna dayanarak bu sonucun alınacak gibi göründüğünü yazıyor.