Hastanede Her Gün 20 Çocuk Ölüyor

Ülkeler
Başkent Mogadişu’nun tek devlet hastanesi Banadir’e her gün ölümle pençeleşen onlarca çocuk geliyor. Uzun süre aç ve susuz kalmanın travmasını atlatamayan küçük bedenler tedaviye cevap ver...
EMOJİLE

Başkent Mogadişu’nun tek devlet hastanesi Banadir’e her gün ölümle pençeleşen onlarca çocuk geliyor.

Uzun süre aç ve susuz kalmanın travmasını atlatamayan küçük bedenler tedaviye cevap veremiyor. Günde yaklaşık 500 çocuğa müdahale edilen hastanede, hayata döndürülmeye çalışılan küçüklerden 20’si ne yazık ki ölüme yenik düşüyor.
 
Banadir Devlet Hastanesi çocuk doktoru Amir Shııkh Abdullah’ın verdiği bilgiler açlık ve susuzluğun çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Yemek yiyecek durumda olmayan çocuklar, sonda ile mideye hortum gönderilerek mama kıvamındaki gıdalarla besleniyor. Hastanede çok az sayıda personel olduğu için doktorlar sadece ağır vakalara müdahale edebiliyor. Genelde hastalarla hemşireler ilgileniyor. Hasta bakım odalarında sinekler çocukların ağzına burnuna giriyor. Bazı odalarda yatakların üstünde bulunan örtülerin içine giren anneler ve çocuklar bu şekilde sineklerden korunmaya çalışıyor. Hastanede ölen çocukları, aileleri alarak kendi çabalarıyla defnediyor.
 
Çevre belediye ve köylerden çocuklarını kucaklarına alarak günlerce yol giden anne-babalar hastane koridorunda kuyruk oluşturuyor. Mogadişu’nun Walaweyn köyünden kucağındaki 18 aylık bebeğiyle 90 kilometre yolu bir haftada gelen Asho Mued (22) beşinci çocuğuna 9 aylık hamile. Annesinin kollarında sıra bekleyen Muhammed Absher (18 aylık), uzun süre susuz kaldığı için ishal. Bebeğini kaybetmek istemeyen anne Mued, çare bekliyor. Somalili annelerden biri de Ferhiye Ahmed (23). Ormahan bölgesinden eşini beklemeden 100 kilometrelik yolu göze alarak Mogadişu’ya ulaşan Ahmed, Nesrö Galid ismindeki 4 aylık kız bebeğiyle doktor yolu gözlüyor. Yetersiz beslenme ve susuzluğun vurduğu 7 yaşındaki Muttalip bir deri bir kemik kalmış. Sadece 11 kilo olan Muttalip ayakta durmakta zorlanıyor.
 
Damardan besleniyorlar

Mogadişu’daki sahra hastanesi doktorlarından Serdar Ertuğrul, yanlarında getirdikleri 2 ton ilacın yetersiz kaldığını söyledi. "Buraya gelince her şeyin yetersiz olduğunu gördük." diyen Ertuğrul, "Özellikle çocuklar, ağız yoluyla beslenemeyecek kadar kötü durumda. Onlara damar yoluyla gıda verilmesi gerekiyor. Buradaki insanlar düzenli hayata alışıncaya kadar bu çadırda ve Somali hükümetinin bize tahsis ettiği hastanede çalışmalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

Zaman