Almanya’nın Hamburg kentinde 21 Aralık’ta Rote Flora adlı kültür merkezini boşaltmamak amacıyla başlayan protestoların ardından polis ”tehlikeli bölge” ilan ettiği yerlerde kimlik kontrollerini sürdürüyor.
Polis hafta sonu ”tehlikeli bölge ilan ettiği” Saint Pauli, Altona ve Schanzenviertel ilçelerinde akşam 18.00 – 06.00 saatleri arasında kimlik kontrollerini sürdürmeye devam etti.
Gece geç saatlerde biraraya gelen bazı protestocuları sürekli kontrol altında tutan polisin sabırlı tavrı dikkati çekti. Bazı protestocular evlerinin çatısına çıkarak meşale yaktı. Meşale yakılması diğer destekçiler tarafından alkışlandı.
Hamburg’da tuvalet fırçası protestocuların sembolü haline geldi. Sokakta tüm protestocuların yanlarında tuvalet fırçasıyla gezmeleri dikkati çekti.
Bazı eylemciler, polis tarafından yapılan kontrollerin “saçma” olduğunu göstermek için yanlarında bir torbanın içinde kirli iç çamaşırı ve salatalık gibi çeşitli eşyalar taşıdı. Polis yapılan kontrollerde zaman zaman protestocuları bir saat alıkoydu. Polis alıkoyduğu bu kişileri daha sonra serbest bıraktı.
Polis kontrolleri sırasında bir gencin pantolonun arka cebinden çıkan tuvalet fırçası ise televizyonlarda yer almasının ardından tehlikeli bölgeye karşı yapılan eylemlerde taşınarak direnişin sembolü olduğu belirtildi.
Fırça ”tehlikeli bölgede” gezen kişilerin vazgeçilmez eşyası olurken, eylemciler de polisle karşı karşıya geldiklerinde ellerindeki fırçaları göstererek yapılan kontrolleri protesto ediyor.
Polise tehlikeli bölgede herhangi bir gerekçe olmadan kişileri kontrol etme yetkisi veren uygulamaya karşı internette ve sosyal medyada tuvalet fırçası yoğun bir şekilde bir sembol olarak kullanılmaya başlandı.
Öte yandan Rote Flora Kültür Merkezi yanında düzenlenen basın toplantısında Hür Demokrat Parti’den Sylvia Canel, Korsan Parti’den Andreas Gerholt ve Sol Parti’den Christiane Schneider, polisin tehlikeli bölge ilan etmesini eleştirdi.
Üç siyasetçi, polisin tek başına böyle karar almasının doğru olmadığını ve böyle bir karar alınabilmesi için mahkeme kararına ya da meclis onayının alınmasını istedi.
Sol Partili Christiane Schneider, bu kararın demokratik bir tutum olmadığını ve insanların dışarıya çıkmaktan korkar hale geldiklerini ifade ederek parti olarak kararı incelettirdiklerini ve bunun Hamburg Eyalet Anayasası’na aykırı olduğunu savundu.
Korsan Parti’den Andreas Gerholt ise polisin tehlikeli bölge ilan etmesini ölçüsüz olarak değerlendirdi.
Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Frank Henkel de Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte olayların Berlin’e de sıçrayabileceği uyarısında bulundu.
Hamburg kentinde 21 Aralık’ta “Rote Flora” adlı kültür merkezi binasının kapatılmasına karşı çıkan sol gruplara polis müdahale etmiş, olayda 120 polis ve 500′e yakın gösterici yaralanmıştı. Devam eden olaylar nedeniyle Hamburg’da, 4 Ocak 2014 tarihi itibariyle Altona, Sankt Pauli ve Sternschanze ilçelerinin bazı semtleri “tehlikeli bölge” ilan edilmiş ve buralarda yoğun güvenlik önlemi alınmıştı.