Güney Sudan’da neler oluyor?

Ülkeler
Güney Sudan’ın Ankara Maslahatgüzarı Büyükelçi Sebit Bullen Kamonde, ülkesindeki darbe girişiminin Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar tarafından yapıldığını, ellerinde delillerin olduğunu...
EMOJİLE

Güney Sudan’ın Ankara Maslahatgüzarı Büyükelçi Sebit Bullen Kamonde, ülkesindeki darbe girişiminin Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar tarafından yapıldığını, ellerinde delillerin olduğunu ve ilerleyen süreçte bu delilleri açıklayacaklarını söyledi. 

Güney Sudan’daki darbe girişimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kamonde, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar tarafından gerçekleştirildiği ifade edilen darbe girişiminin başarısız olduğunu, güvenlik güçlerinin ülkedeki durumu kontrol altına aldığını bildirdi. 

Ülkedeki şiddet olaylarının sürdürülmek istendiğini kaydeden Kamonde, “Parti başkanlığı için adaylığını koyan Machar, karışıklıktan yararlanmaya çalıştı” dedi. Kamonde, cumartesi günü halkın desteğini alan iktidar partisinin, en az ulusal kongre kadar önemli olan kendi en yüksek organı Ulusal Özgürlük Konseyi’ni toplayacağını belirtti. 

Darbe girişiminin, etnik bir çatışmayla ilgisi olmadığını ifade eden Kamonde, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Machar’ın farklı kabilelerden geldiğini fakat Machar’ın eylemlerinin etnik kökeniyle bir ilgisi olmadığına işaret etti. Halkın yönetimden memnun olduğunu söyleyen Kamonde, Machar’ın eylemlerinin kabul edilemez olarak nitelendirdi.  

Darbe girişiminde bulunan birçok insanın tutuklandığını belirten Kamonde, “Darbe girişimininin arkasında Machar var. Machar’ın darbeyle ilişkisini kanıtlayan deliller elimizde ve ilerleyen süreçte bu delilleri açıklayacağız  Bu eylemler akşam vakitleri gerçekleştirildiği için akşam 06.00’dan sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettik. Amacımız düzeni sağlamak. Bu saatlerde şiddet eylemleri gerçekleştiren kişileri gözlemleyerek tespit edebiliyoruz” diye konuştu. 

“Bölge halkının tek isteği barış”

Birçok ülkeden darbe girişimini kınayan mesajlar aldıklarına dikkati çeken Kamonde, özellikle Afrika Birliği’nin (AU) kınama mesajı yayınladığını ve bu mesajın kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Bölgede neredeyse 50 yıldır yaşanan çatışmalar nedeniyle artık demokrasinin tesis edilmesi gerketiğinin altını çizen Kamonde, bölge halkının tek istediği şeyin barış ortamı olduğunu söyledi. Kamonde, şunları kaydetti:

“Devletin bu ortamda halkımızın ihtiyacı olan su, yol, yiyecek olanaklarını sağlaması gerekiyor. Güney Sudan, ifade hürriyeti ve demokratik sürecin ülkenin her kademesinde yürütülmesi için uğraşıyor. Bu sebeple ülkemizde her ne olursa olsun kimsenin fikirlerine müdahale etmiyoruz. Kimse, ifade hürriyetini engellemiyor. Maalesef anayasamız ve demokratik yollarla seçilmiş olan devletimizin sunmuş olduğu bu demokratik fırsatları kullanamayan bazı kimseler şiddet eylemlerine başvuruyorlar.”

Güney Sudan’da pazar gününden bu yana devam eden olaylarda, 400-500 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirilmişti. Güney Sudan’ın başkenti Juba’da, Cumhuriyet Muhafızları grupları arasında pazar günü çatışmalar başlamıştı. Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, kendisine yönelik darbe girişiminde bulunulduğunu doğrulamış ve olayla ilgisi olanların yakalandığını açıklamıştı.

Eski yardımcının kaçtığı iddiası

Güney Sudan’da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in darbe girişiminde bulunmakla suçladığı eski yardımcısı Riek Machar’ın başkent Cuba’dan kaçarak, Bor bölgesine gittiği ileri sürüldü. 

Machar’ın daha önce ABD Büyükelçiliği’ne sığındığı iddia edilmiş ancak Elçilik iddiaları yalanlamıştı.

Machar darbe girişimi iddialarını yalanladı

Öte yandan, eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar, “Sudan Tribune” gazetesine yaptığı açıklamada, “Geçen Pazar meydana gelen şiddet olayları, Cumhuriyet Muhafızları’nın yanlış anlamasından ibaret. Ülkede herhangi bir darbe girişimi olmadı. Ayrıca söz konusu darbe girişimi ile hiç bir ilgim ya da bağlantım yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mayardit’in defalarca anayasayı ihlal ettiğini iddia eden Machar, “Artık kendisi meşru başkan değildir. Mayardit’in görevine devam etmesini istemiyoruz” dedi.

2 bakan gözaltında

Bu arada, Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael McCoy, Güney Sudan’daki BM Misyonu’na (UNMISS) bağlı Radio Miraya radyosuna yaptığı açıklamada, darbe girişimine iştirak etmekle suçlanan Bakanlar Kurulu’ndan sorumlu bakan Deng Alor ve Kültür Bakanı Cirino Hiteng Ofuho ile eski Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Kosti Manibe ve eski Savunma Bakanı Yardımcısı Majak Dagot’un gözaltına alındığını belirtti.

Sudan’ın en büyük kabilerinden Machar’ın mensup olduğu Nuer ile Cumhurbaşkanı Mayardit’in bağlı olduğu Dinka kabileleri arasında yönetim konusunda rekabet yaşandığı belirtiliyor. İki kabilenin nüfusunun, ülkenin yüzde 80’ini oluşturduğu ifade ediliyor.

BM verilerine göre Güney Sudan’da son 4 günde yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.