Başkent Cakarta’daki insani yardım örgütü Hilal Merah’tan Hilmi Bakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçmenler arasında bulunan Rohingya Müslümanlarının kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen Myanmar’a dönmek istemediklerini belirtti.
Bakar, “Rohingya Müslümanları, ayrımcılığa ve işkenceye maruz kaldıkları Myanmar’a dönmektense Endonezya’da ölmeyi tercih ettiklerini söylediler. Kararı duyduklarında ağlamaya başladılar ve Endonezya’da kalmak istediklerini ifade ettiler. Myanmar’a geri dönme fikri bile bu insanların kendilerini güvensiz hissetmelerine neden oluyor” dedi.
Tayland hükümetinin ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından teknelerle denize açılan ve Endonezya’nın kuzeyindeki Sumatra Adası’nda yer alan Açe eyaletine ulaşan bin 486 göçmen arasında 827 Rohingya Müslümanı bulunuyor.
Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde de binlerce göçmenin bulunduğu sanılıyor.
Merkezi Bangladeş’te bulunan Rohingya haber grubu Kaladan Basın Ağı editörlerinden Tin Soe, Rohingya Müslümanlarına Myanmar’da insan gibi yaşama, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve eğitim haklarının tanınmadığını söyledi.
Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla Rohingya Müslümanlarının vatandaşlık haklarını kaybettiğini ve “devletsiz” sayıldıklarını hatırlatan Tin Soe, “Bu insanlar, işe giremiyor, eğitim kurumlarına kabul edilmiyor, hareket özgürlükleri yok, hiçbir şey yapamıyorlar. Bu nedenle de Bangladeş’e ya da Malezya’ya gitmeye çalışıyorlar. Rohingya Müslümanları, Myanmar’dan ekonomik sebepler yüzünden değil, gördükleri zulüm yüzünden ayrılıyor” dedi.
Endonezya’daki Lhokseumawe Göç Ofisi’nden Albert Djalius da göçmenlerin kaldığı üç geçici sığınaktaki Bangladeşlilerin, Rohingya Müslümanlarından ayrıldığını ve Açe’deki Göç Ofisi’ne gönderildiğini belirtti.
Açe’deki yeni sığınağın göçmenlerin ülkelerine gönderilmesi için gerekli idari işlemleri başlattığına işaret eden Djalius, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) bir ekibin göçmenlerden hangisinin gerçekten mülteci olduğunu, hangisinin ülkeye iş bulmak için geldiğini belirlemekte yetkililere yardımcı olduğunu kaydetti.
“Bangladeşliler, Malezya’ya iş aramak için geliyor” diyen Djalius, Bangladeş’in Cakarta’daki Büyükelçisi Nazmul Kuaunine’nin cumartesi günü göçmenleri kaldıkları sığınakta ziyaret ettiğini ve ülkelerine geri gönderilmelerini kabul ettiğini söyledi.
Djalius, aşırı yüklü teknelerde aç susuz seyahat eden, bazılar yaralanan mültecilerin durumlarının Endonezya Kızılayı, ordusu ve Açe halkının katkılarıyla biraz da olsa düzeldiğini sözlerine ekledi.
Açe sakinlerinden Hendi Permana ise Rohingya Müslümanlarının çoğunlukta olduğu Pangkalan Susu Sığınağı yakınlarında yaşayanların göçmenlere, yiyecek, giysi ve battaniye yardımı yaptığını belirterek, “Müslümanlar olarak birbirimize yardım etmeliyiz” dedi.