Fransa’da Müslüman öğrenciler fişlendi

Ülkeler
“Benim şehrimde, anaokul ve ilkokullara giden öğrencilerin yüzde 64’ü Müslüman…” Geçen hafta uzun eteği nedeniyle 15 yaşındaki Müslüman bir kız öğrencinin okula alınmadığı Fran...
EMOJİLE

“Benim şehrimde, anaokul ve ilkokullara giden öğrencilerin yüzde 64’ü Müslüman…” Geçen hafta uzun eteği nedeniyle 15 yaşındaki Müslüman bir kız öğrencinin okula alınmadığı Fransa’da bu kez de Béziers şehrinin belediye başkanı Robert Ménard, katıldığı bir televizyon programında Müslüman öğrencileri fişlediğini bu sözlerle itiraf etti. 

Bu ifade üzerine, Beziers Başsavcılığı, Ménard hakkında öğrencilerin dini inançlarının istatistiğini tuttuğu gerekçesiyle ön soruşturma açtı.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin desteğiyle seçilen Ménard katıldığı televizyon programında “Bu rakamlar belediyenin elindeki veriler. Belediyede sınıf sınıf, tüm çocukların isimleri var. Bunu yapmaya yasal olarak hakkım yok, biliyorum ama yaptık” dedi. Ménard “Çocukların adlarını bilmek yeterli. Bunun aksini söylemek, durumu inkar etmektir” diye ekledi.

Fransa’da etnik istatistikler yasak

Ancak Fransa’da 1978’de çıkarılan bir yasa ile kişilerin etnik ve dini inançlarını içeren istatistikler tutmak yasaklanmış. 

Belediye Başkanı, açılan soruşturmada suçlu bulunursa 5 yıla kadar hapis ve 300 bin Euro’ya kadar da para cezasıyla cezalandırılabilir.

Başbakan: Ménard’dan utanıyorum

Ménard’ın fişleme skandalına Fransa’dan pek çok tepki geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, “Çocukların fişlenmesi cumhuriyetin bütün değerlerine aykırıdır” açıklamasını yaptı,Fransa Başbakanı Manuel Valls de sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından “Belediye Başkanı Menard’dan utanıyorum. Cumhuriyet, her çocuğa eşit mesafededir” yorumunu paylaştı.

Sosyalist Parti Milletvekili Karine Berger de öğrencilerin dini inançlarının istatistiğinin tutulmasını “Cumhuriyet’e hakaret” olarak niteledi. Milletvekili Razzy Hammadi de resmi Twitter hesabından “Çocuklar en son Vichy hükümeti zamanında etnik ve dini inançlarına göre fişleniyordu” ifadelerini paylaştı.

Eski Ekoloji Bakanı Cécile Duflot ise başbakana çağrı yaparak, Ménard’ın belediye başkanlığı görevinin askıya alınmasını istedi. Duflot, şehirdeki öğrencileri korumanın tek yolunun bu olduğunu dile getirdi.

‘Fişleme yok, hepsi aklımda’

Aljazeera’nin haberine göre Ménard Salı günü yaptığı basın toplantısında, fişleme iddialarını “Béziers Belediyesi’nde yazılı ya da bilgisayara kayıtlı hiçbir fişleme yok” diyerek reddetti. Gazetecilerin “Peki o zaman nasıl bu kadar kesin bir rakam verebiliyorsunuz?” sorusu üzerine bu listenin aklında olduğunu söyledi. Ménard basın toplantısı ilerledikçe önce “Amacım insanları parmakla göstermek değil, sadece onlara yardım etmek istiyorum” dedi. Bir süre sonra ise Fransa’da çok fazla sayıda göçmen olduğunu ve entegrasyonun imkansız olduğunu belirtti.

Ménard’ın daha önce de 3 Ocak’ta da Midi Libre adlı yerel gazeteye konuştuğu ve şehirdeki nüfus yapısının değişiminden söz ettiği ve “Eski Béziers’de kadınların yüzde 80’i kapalı, bundan başka bir şey göremiyorsun” şeklinde bir ifade kullanarak yine kaynağı belirsiz bir istatistik verdiği ortaya çıktı.