Fransa’da grev dalgası yayılıyor

Ülkeler
Fransa‘da yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken, ülkede toplu taşımada ucu açık grevler başlıyor. Fransa Ulusal Demiryolları (SCNF) yere...
EMOJİLE

Fransa‘da yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken, ülkede toplu taşımada ucu açık grevler başlıyor.

Fransa Ulusal Demiryolları (SCNF) yerel saatle 20.00’de ucu açık greve gidiyor. Bu akşam başlayacak grev yalnızca şehirler arası ve banliyö trenlerini etkileyecek.

Sendikalar, SNCF’deki grevin bitiş tarihinin olmadığını, yeni çalışma yasası geri çekilene kadar devam edeceğini kaydediyor.

Toplu taşımada süresiz grev kararı 

Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP’de de 2 Haziran’da gece 03.00 itibarıyla süresiz greve başlayacak.

Grevlerin demiryolu ulaşımını ortalama yüzde 50 oranında azaltması bekleniyor. Fransız basını ise grevler için “toplu taşımada kara hafta” yorumunda bulunuyor.

Dün de Fransa Ulusal Pilot Sendikası tarafından yapılan açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağı belirtilmemişti.

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran’da büyük bir greveçıkacaklarını duyurmuştu.

EURO 2016 için gelenler de etkilenecek

Ülkede, 10 Haziran’da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği ifade ediliyor. Haziran itibarıyla turizm sezonunu da açan Fransa’da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor. Dün Otelcilik ve Endüstri Meslekleri Birliği, bu yaz Paris’e yapılan rezervasyonların önceki yaza göre yüzde 20 ila yüzde 50 düşüş gösterdiğini duyurmuştu.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa’da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Çalışma yasası reformunda neler var?

*Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.

*Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.

*Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.

*İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.