Fransa-Türkiye İlişkileri En Kötü Dönemini Yaşadı

Ülkeler
Cumhurbaşkanlığı koltuğuna veda eden Sarkozy’nin 5 yıllık iktidarında, Türkiye-Fransa ilişkileri tarihinin en kötü dönemini yaşadı. 2007’den bu yana, ikili ilişkilerin en önemli dosyaları ...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanlığı koltuğuna veda eden Sarkozy’nin 5 yıllık iktidarında, Türkiye-Fransa ilişkileri tarihinin en kötü dönemini yaşadı. 2007’den bu yana, ikili ilişkilerin en önemli dosyaları Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci, Ermeni sorunu ve terörle mücadele alanlarında çok sayıda kriz yaşandı.

İkili ilişkilerin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan birçok uluslararası krizde iki ülke karşı karşıya geldi. Hollande iktidarında Türkiye’nin AB’yle müzakerelerde rahat bir nefes alması bekleniyor. Ancak, Ermeni sorunu ve terörle mücadele alanında yeni krizler yaşanabilir. Türkiye’nin AB üyeliğine muhalefetin başını çeken Sarkozy, özellikle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen inkar yasa tasarısı girişimiyle ikili ilişkilerin askıya alınmasına neden olmuştu. Yeni cumhurbaşkanı Hollande, Sarkozy’nin aksine Türkiye’nin AB üyeliğine prensipte karşı çıkmıyor. Ancak, seçim kampanyasında Ermeni soykırımı iddialarının tanınmasını Türkiye’yle müzakerelerde kriter olarak getireceğini sözünü vermişti. Hollande, Fransa’daki Ermeni diasporasına en yakın liderlerden birisi. Terörle mücadele alanında ise Sosyalist Parti’nin, sağın aksine PKK’yla daha yakın ilişkilere sahip olduğu biliniyor. Ancak, Türk diplomatik kaynaklar, Fransa-Türkiye ilişkilerinin Hollande iktidarından "olumlu" etkileneceği görüşünde.

Zaman