Ekonomik krizdeki İspanya bölünüyor!

Ülkeler
Kendi eğitim ve sağlık sistemini kuran Katalanlar, topladıkları vergileri de kullanmak istedi. Yunanistan’dan sonra Avrupa’daki en büyük ekonomik krizi yaşayan İspanya, bu durumun bedelini...
EMOJİLE

Kendi eğitim ve sağlık sistemini kuran Katalanlar, topladıkları vergileri de kullanmak istedi.

Yunanistan’dan sonra Avrupa’daki en büyük ekonomik krizi yaşayan İspanya, bu durumun bedelini parçalanarak ödeme riski ile karşı karşıya.

Sadece eğitim ve hastane hizmetlerinde özerk olan 7.5 milyon nüfuslu Katalunya, işsizlik oranının yüzde 25’lere ulaştığı İspanya’yı en zayıf noktasından yakaladı. İspanya’daki 17 bölgenin en zenginlerinden olan Katalanlar, "Diğer bölgelere oranla her yıl 16 milyar euro daha fazla vergi ödüyoruz ama bu paranın çoğu diğer bölgelere gidiyor. Kazancımızı kendimiz kontrol etmek istiyoruz" talebinde bulundu.

1.5 milyon kişi sokağa çıktı
Ancak İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey, Barselona’daki Katalunya Bölgesel Lideri Artur Mas’ın mali bağımsızlık talebini, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti. İpleri koparan Mas’ın İspanyol ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalunya’nın bağımsız bir devlet olmak için referanduma gidebileceğini açıklaması, bağımsızlık hareketlerini yeniden ateşledi. Geçen yıl Katalunya’nın bağımsızlığını isteyenlerin oranı yüzde 30 civarındayken, ekonomik krizle bu oran ilk kez yüzde 51’e kadar çıktı. Artık İspanya’dan ayrılmaya karşı çıkan orta sınıfın da bağımsızlıktan yana tavır aldığı gözleniyor. Barselona sokakları geçen hafta, bir ay içinde ikinci kez bağımsızlık isteyen milyonların gövde gösterisine sahne oldu.

Bağımsızlığa çok yakın
1.5 milyon kişinin katıldığı bağımsızlık gösterisinde "Hoşçakal İspanya", "Avrupa’nın yeni devleti: Katalunya" pankartları dikkat çekti. Economist dergisi de bu gelişmeler ışığında "Avrupa’da yeni bir devlet mi kuruluyor" başlıklı bir makale yayımladı. Uluslararası haber ajansları da "Katalunya bağımsızlığa hiç bu kadar yaklaşmamıştı" yorumları yapıyor. Katalunya Bölgesel Yönetimi, önümüzdeki hafta atacağı adımları belirlemek için toplanacak. Sıkı bir Katalan milliyetçisi olan Artur Mas’ın 25 Kasım’da erken seçim çağrısı yapması bekleniyor.

84 YILLIK RÜYA
– 1928’de sürgündeki Katalanlar anayasa yazdı.
– Özerklik 1932’de 2. Cumhuriyet ile elde edildi.
– 1939’da Franco özerkliği geri aldı.
– 1979’da İspanya’nın demokrasiye geçiş sürecinde referandum ile birlikte tekrar özerk oldu.
– 2005’te özel internet uzantısı .cat onaylandı.
– 2006 yılında daha fazla özerklik için referandum yapıldı.
– 2009’da anayasal değeri olmayan ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği bir referandumda Katalanların yüzde 96’sı bağımsızlığa ‘evet’ dedi.
– 2010’da Katalan halkı ana dil için referanduma gitti. İspanya anayasa mahkemesinin verdiği "Katalanları ulus olarak tanımlamak için hukuki dayanak yoktur, Katalanca İspanyolca’dan daha önemli görülemez" kararının ardından protesto yürüyüşleri yapıldı.
– 29 Temmuz 2010’da İspanya’nın simgesi boğa güreşleri yasaklandı.

İspanya çöker
Katalunya’nın bağımsızlığını ilan etmesinin İspanya ekonomisini tamamen çökerteceğine inanılıyor. AB kurumları ise Katalanların bağımsız bir devlet olması durumunda onları yeni bir devlet olarak birliğe dahil etme eğiliminde. Katalanların kendi bütçesini kontrol etme talebine ilişkin görüşme Madrid’deki Moncloa Sarayı’nda yapıldı. Başbakan Mariano Rajoy, Katalunya Bölgesel Lideri Artur Mas’ın mali özerklik talebini net bir şekilde reddetti. Bu durumun anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Başbakan Rajoy zaten kriz yüzünden zor günler geçiren İspanyol ekonomisine büyük bir darbe vuracağını söyledi. Rajoy ayrıca Mas’a "En kötüsü yapılan hatada ısrar etmektir" uyarısında bulundu.

Kral’dan birlik çağrısı
Futbol maçlarında Katalanlar tarafından yuhalanması bir gelenek haline gelen İspanya Kralı Juan Carlos, tırmanan tansiyonu düşürmek için halka birlik beraberlik çağrısında bulundu. İspanya halkına hitaben açık bir mektup yazan kral, anlaşmazlıkları kışkırtmanın kimseye faydası olmayacağına dikkat çekerek "İspanyolların ekonomik zorluklarla mücadele ettiği şu dönemde bütünlüklerini korumaya davet ediyorum. En kötü senaryo güçlerimizin bölünmesidir" çağrısında bulundu.

Vatan
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107