Çin, ABD ile Rekabeti Uzaya Taşıdı

Ülkeler
Pekin yönetimi, ABD ile Sovyetler Birliği arasında Soğuk Savaş döneminde yaşanan uzay yarışını hatırlatan plan ile teknolojik kapasitesinin, Amerika ile rekabet edebilecek düzeye geldiğini ispatlamak ...
EMOJİLE

Pekin yönetimi, ABD ile Sovyetler Birliği arasında Soğuk Savaş döneminde yaşanan uzay yarışını hatırlatan plan ile teknolojik kapasitesinin, Amerika ile rekabet edebilecek düzeye geldiğini ispatlamak istiyor.

Ekonomik büyümeyle birlikte askeri kapasitesini de artıran Çin, halen dünyanın tek süper gücü olarak adlandırılan ABD ile rekabetini uzaya taşıyor. Uzay çalışmalarına 2006 yılından itibaren hız veren Çin, önümüzdeki 5 yıl için yeni bir iddialı uzay programı açıkladı. Buna göre Pekin yönetimi, 2016 yılına kadar uzay laboratuvarları, insanlı uzay gemileri ve yük gemileri gönderecek, uzay istasyonunun inşası için teknik hazırlık yapacak. İnsansız araçlar kullanarak Ay’ın keşfini sürdürecek ve Ay yüzeyinden numune toplayacak olan Çin, gezegenler, göktaşları ve Güneş’in keşfine de ağırlık verecek.
 
Ulusal prestij olarak görülen uzay sanayiinin geliştirilmesine büyük önem veren Çin, ayrıca kara delikleri incelemek için bir uzay gemisi kullanacak ve uzay atıkları ile Dünya’nın yakınlarındaki küçük uzay cisimlerini gözlemlemeye başlayacak. İletişimini, yayın sistemini ve meteoroloji uydularını geliştirecek uzay araçları fırlatacak ve küresel konumlandırma sistemi ağına egemen olan ABD’ye rakip olmak amacıyla kendi küresel uydu navigasyon sistemini geliştirecek. Çin’in yerli teknoloji ile ürettiği konum belirleme sistemi Beidou Navigasyon Sistemi hafta başında testlerine başlamıştı. Sistem, en fazla 10 metre sapmayla Asya-Pasifik bölgesinin çoğunu kapsamı altına aldı. 2011 yılında sistem için 3 uydu fırlatan Pekin, 2020’ye kadar fırlatmayı planladığı 30 uyduyla sistemi dünya çapında etkin hale getirmeyi hedefliyor.
 
Çin, 2003’te ABD ve Rusya’nın ardından uzaya insan gönderen üçüncü ülke unvanını almış, 2008 yılında da Çinli astronot Zhai Zhigang ülkenin ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirmişti. 19 taşıyıcı roketle fırlatma sayısında bu yıl dünyada ikinci sırada yer alan Pekin, eylül ayında da uzayda bir istasyon kurma projesinin ilk adımını oluşturan uzay modülünü başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Pekin yönetiminin, ABD ile Sovyetler Birliği arasında Soğuk Savaş döneminde yaşanan uzay yarışını hatırlatan planı, Washington’ın 30 yıllık uzay mekiği programını sona erdirdiği bir döneme denk geliyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bu programın bitirilmesiyle Uluslararası Uzay İstasyonu astronotlarını götürüp getirmede Rusya’ya bağımlı kaldı. Rusya ise bu yıl başarısız uzay aracı gönderme girişimleriyle rakipleri karşısında mahcup olmuştu.
 
Çin, uzay programı ile büyüyen ekonomisine paralel gelişen teknolojik kapasitesi ve bilimsel başarılarının, herkesle rekabet edebilecek düzeye gelmekte olduğunu ispatlamak istiyor. Ancak konuya ilişkin New York Times gazetesinde yer alan haberde Pekin’in uzay çalışmaları konusunda ABD’nin yıllarca gerisinde olduğu belirtildi. NY Times’a göre Çin, insanlı uzay uçuşlarında henüz ABD ve Sovyetler’in 1960’lar ortalarında ulaştığı seviyede. Son yıllarda savunma harcamalarını artıran Çin, bu yıl ilk uçak gemisi ile radara yakalanmayan ilk hayalet bombardıman uçağı J-20’nin test seferlerini başarıyla gerçekleştirmişti.

Zaman