BM Ruanda’da çok daha fazla şey yapmalıydı

Ülkeler
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ruanda’nın başkenti Kigali’de soykırımın 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, ”Birçok BM personeli, olağanü...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ruanda’nın başkenti Kigali’de soykırımın 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, ”Birçok BM personeli, olağanüstü cesaret gösterdi. Ama biz hala daha çok şey yapmış olabilirdik. Daha fazlasını yapmalıydık. En çok ihtiyaç duyulan zamanda Ruanda’da askerler geri çekildi. BM hala Ruanda soykırımının utancıyla çalkalanıyor” ifadesini kullandı.  

Konuşmasında, Srebrenitsa Soykırımı’na da değinen Ban, Ruanda’dan bir yıl sonra Srebrenitsa’da, BM tarafından alanların ”güvenli” olarak ilan edilerek masum insanların katliama terk edildiğini belirtti. Ban, utancın soykırımların üzerinden bir nesil geçmesine rağmen hala kaldığını dile getirdi.

Ruanda’da 1994 yılında, yaklaşık 800 bin etnik Tutsi ve ılımlı Hutu’nun, radikal Hutular tarafından katledildiği soykırımın 20. yılı nedeniyle Ruanda’da gerçekleştirilen anma törenine, BM Genel Sekreteri Ban dışında ABD de geniş bir heyetle katıldı.

Ruanda soykırımında ABD’nin başarısızlığını konu alan kitabıyla Pulitzer Ödülü kazanan ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olan Samantha Power, törende Başkan Barack Obama’yı temsilen kalabalık bir ABD heyetine başkanlık yapıyor.

Öte yandan, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton da Ruanda soykırımından yıllar sonra yaptığı açıklamada, ”eylemsizlik” nedeniyle Ruanda’dan özür dilemişti.