Ayrımcılığa maruz kalıyoruz

Ülkeler
Son yıllarda Müslümanlara yönelik saldırıların artması İngiltere’deki Müslümanları harekete geçirdi. Suudi Arabistan asıllı Müslüman bir kadının bıçaklı saldırıya uğraması, Somalilere ait bir caminin ...
EMOJİLE

Son yıllarda Müslümanlara yönelik saldırıların artması İngiltere’deki Müslümanları harekete geçirdi. Suudi Arabistan asıllı Müslüman bir kadının bıçaklı saldırıya uğraması, Somalilere ait bir caminin kundaklanması gibi olaylar ülkedeki gerilimi tırmandırırken, Müslümanlar bu gerilimin önüne geçmek için Londra’da bir araya geliyor. Bugün Londra’da düzenlenecek olan İslamofobi konferansında devletin ırkçı tutumları ve Müslüman toplumların sosyal inşası tartışılacak. İngiliz hükümetine sunulacak raporda eğitim hakları, başörtüsü, eşit vatandaşlık konusunda talepler dile getirilecek. Konferansı düzenleyen İslami İnsan Hakları Örgütü (IHRC) Bosna Hersek’ten İspanya’ya, Fransa’dan Bahreyn’e birçok ülkedeki Müslümanın sesini uluslararası arenada duyurmaya çalışan bir organizasyon. Başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaşanan ayrımcılıklara karşı mücadele ediyor. IHRC’nin kurucularından Arzu Merali organizasyonun çalışmalarını ve konferansı Star’a anlattı.

BM ile ortak çalışma

IHRC’nin bir insan hakları örgütü olduğunu ifade eden Merali, “1997 yılında kurulan IHRC her şeyden önce bir insan hakları komisyonu. Dini kimlikleri nedeniyle hapishanelere mahkum olan insanları azat etmek, dünyanın herhangi bir yerinde haksızlığa uğrayan bir Müslüman’ın sesini duyurmak için çalışıyoruz. BM’de danışmanlık statüsündeyiz ve aynı zamanda BM toplantılarında rapor sunuyoruz” dedi. Merali yaptıkları çalışmalara ilişkin ise, “Müslüman ülkelerdeki çatışmalara yönelik uluslararası kamuoyunu harekete geçirecek kampanyalar düzenliyoruz ve İngiltere’de Müslümanların yaşadıkları sıkıntılara çare olmaya çalışıyoruz. İngiltere’de havalimanlarına konan ve insanı çıplak gösteren x-ray cihazları vardı. Bunların kaldırılması için çalıştık ve başardık” şeklinde konuştu. 

Kötüye gidiyor

Müslümanlar vatandaşları oldukları devletlere sadık kalırken bunun karşılığını o devletten göremiyor diyen Merali, “Avrupa’daki Müslümanlar için ise durum korkunç. İngiltere Avrupa’da Müslümanları en iyi ağırlayan ülkeydi. Özellikle Fransa ile kıyasladığımızda. Ama 15 yıldır islamofobi ile mücadele ediyoruz ve durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Müslümanların nefret suçlarına maruz kaldığını görüyoruz. Resmi istatistiklere göre iş anlamında Müslümanlar toplumun en alt tabakasında. Yapılan araştırmalar Müslümanların beyaz Hıristiyanlara oranla kötü işlerde çalıştırıldığını gösteriyor. Ülkeye sadakatsiz olmakla suçlanıyor ve bir tehdit olarak algılanıyor” açıklamasında bulundu.

Müslümanlar hedefte

Çeşitli araçlarla Müslümanların dünyaya tehdit oluşturduğu algısı verildiğinden söz eden Merali, “Sadece Müslümanları hedef alan anti-terörist kanunlarımız var. Kültürel üretimlerde şeytanlaşmanın artması, medyanın baştan savma haberleri, göç, insan hakları ve güvenlik hakkındaki politik söylemlerde Müslümanların dünyaya ve İngiltere’ye bir tehdit oluşturduğu mesajı veriliyor” ifadelerini kullandı.

İslamofobi ödülleri

Her yıl düzenlenen bir törenle İslamofobi ödülleri verdiklerini de açıklayan Merali, “Bu ödüller anti-müslümanlığın ne kadar absürd olduğunu anlatmak için mizah kullanan bir olay. Yarışmaya katılan herkes kendi mücadelesini anlatıyor. İslamofobiyle en iyi mücadele etmiş kişiye o yıl ödül veriyoruz” dedi.