Bremen ile Bremerhaven Eyaletlerinde İslam resmi din oldu. Yapılan devlet sözleşmesiyle İslami cemaatler devlet tarafından tanındı. Bu imzayla okullarda İslam dini dersi verilecek, dini bayram ve aşure günlerinde Müslümanlar izinli sayılacak.
Almanya’nın Bremen Eyaleti hükümetiyle İslam kuruluşları arasında devlet sözleşmesi imzalandı. Atılan imzalarla Hamburg Eyaletinden sonra Bremen Eyaleti’nde İslam resmi din olarak kayıtlara geçti.
Bremen Belediye Sarayında düzenlenen imza törenin, çok sayıda Türk ve Alman basın mensubu takip etti. Devlet sözleşmesine Müslüman Cemaatler adına DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Dini Cemaatler Eyalet Birliği Başkan Yılmaz Kılıç, Bremen İslam Şurası Başkanı Mustafa Yavuz, İslam Kültür Merkezleri adına Akın Özgenç imza attı. Sözleşmeyi hükümet adına ise; Bremen Eyaleti Başbakanı ve Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, Ekonomi Bakanı Karoline Linnert ile Bremerhaven Büyükşehir Belediye Başkanı Melf Grantz imzaladı.
BREMEN’DE 40 BİN MÜSLÜMAN YAŞIYOR
Törende konuşan Bremen Belediye Başkanı Jens Böhrnsen atılan imzanın 40 bini aşkın Müslüman’ı ilgilendirdiğini dile getirdi. Jens Böhrnsen, "Bu imzayı atmaktan mutluyuz. Müslümanlar Bremen’in bir parçası. Attığımız imzayla da bunu gösterdik. Bundan sonra Müslüman cemaatler adına güzel gelişmeler olacak" dedi.
DİNİ BAYRAMLAR İZİN GÜNÜ OLACAK
DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Dini Cemaatler Eyalet Birliği Başkan Yılmaz Kılıç tarihi bir gün yaşadıklarını vurguladı. Kılıç, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. 50 yıldır buradayız İslamiyet hala kabul olmamıştı. Camilerimiz dini cemaat olarak kabul olmamıştı. Bugünkü imzayla Bremen’de İslam resmi din oldu. Burada cemaat olarak tanınmamız çok önemli. Hastane ve hapishanelerde artık irşat programları yapılacak, mezarlıklarımız ve cenazelerimiz resmiyetleşecek" diye konuştu.
HAYAL DENİYORDU GERÇEK OLDU
Törene katılan Köln’den gelen DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Alboğa’da Hamburg’tan sonra Bremen’de de İslam’ın tanınmasının kendileri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Alboğa, "Daha önce hayal olarak görülen bu imzalar artık gerçek oluyor. İnşallah federal düzeyde de böyle imzalar atılır" ifadesi kullandı.
ÜÇ YIL ÇALIŞILDI
Atılan imzanın bir iki hafta içinde meclisten geçeceğini belirten Bremen İslam Şurası Başkanı Mustafa Yavuz ise, "Bugün Bremen Eyaleti’nde yaşayan Müslümanlar için tarihi bir gün. Bu imza için üç yıldır çalışma yapıyorduk. Artık İslam resmiyet kazandı. Kamu alanlarında cemiyetlerimiz artık resmi kurum olarak işlem görecek. Bu imzanın atılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
MECLİSTEN GEÇİRECEĞİZ
Eyalet Milletvekili (SPD) Mustafa Güngör sözleşmemin meclisten geçeceğini söyledi. Güngör, "SPD ve Yeşiller hükümeti olarak elimizi kaldırıp oyumuzu vereceğiz. Ümidimiz CDU’nun aynı şekilde destek vermesi. Bu tüm Bremen’nin konusu. Müslümanlar Bremen’in parçası. Bütün partilerin hassas davranacağına inanıyorum" diye bilgi verdi.
YAPILAN SÖZLEŞMEYLE MÜSLÜMANLAR NE KAZANDI
Müslüman temsilcileriyle Bremen Eyaleti Hükümeti arasında yapılan Devlet Sözleşmesiyle Müslümanlar bir çok hak elde etti. Daha önce dernek statüsünde görülen İslami dernekler resmi kurum statüsüne yükseltilip vergilerden muaf oldu. Resmi kurum ve kuruluşlarda oluşturulan komisyonlarda Müslümanlar da temsil edilip söz hakkı elde etti.. Hapishane ve hastanelerde Müslümanlar için özel yemekler çıkarılıp ibadetlerini yerine getirebilmeleri için mescitler yapılacak ve irşat dersleri verilecek. Dini Bayram ve aşure günlerinde Müslüman işçiler ve öğrenciler istedikleri bir gününde evde kalacak. Müslüman mezarlıkları olup definler İslami usullere göre yapılacak. İslami Dernekler artık Kuş ve Tavşan besleme dernekleri gibi görülmeyip resmiyete kavuşacak. Camiler minareli ve kubbeli olabilecek. Müslüman Cemaatler Hıristiyan ve Yahudi Cemaatler düzeyine çıkarılıp aynı haklardan faydalanacak.