Alman gazeteleri Türkiye’yi göklere çıkardı

Ülkeler
Alman Başbakanı Angela Merkel’in Ankara ziyareti dolayısıyla Alman medyası, bugünkü nüshalarında Türkiye ekonomisini göklere çıkardı ve "Türkiye artık küçük ortak değil" dedi. Almanya ...
EMOJİLE

Alman Başbakanı Angela Merkel’in Ankara ziyareti dolayısıyla Alman medyası, bugünkü nüshalarında Türkiye ekonomisini göklere çıkardı ve "Türkiye artık küçük ortak değil" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye yaptığı iki günlük ziyarete ilişkin Alman medyasında geniş değerlendirmeler yer aldı. Alman gazeteleri, Türkiye’nin artık "küçük ortak" olmadığını yazdı.
 
Schwäbische Zeitung gazetesi de Almanya Türkiye ilişkilerine AB üyeliğinden bağımsız bakılması gerektiği yorumunu yapıyor:

“Türkiye artık küçük ortak değil. Ülke ekonomik açıdan gelişiyor ve Ortadoğu’nun en önemli oyuncularından biri konumuna geliyor. Türkiye nereye gitmek istediğini biliyor. Pek çok Türk AB üyeliğini ilk hedefi olarak görmüyor. Bunu isteyen Erdoğan…

Merkel bölgede Batı’nın çıkarlarını da temsil eden, kendi ülkesine denk bir NATO üyesi ile pazarlığa oturacağını tahmin etmeli. Merkel ortağına açık olmak zorunda olsa da Erdoğan’ın konumunu güçlendirme hırsını görmezden gelmeli.
 
Baden Württemberg Eyaleti eski Başbakanı Günther Oettinger’in ‘bir gün AB’ye dâhil olsunlar diye Türkiye’ye yalvarılacak’ sözleri pek de yerini bulmuyor. Çünkü bizim Türkiye’ye ihtiyacımız olduğu kadar Türkiye’nin de bize ihtiyacı var. Böyle bir durumda ülkelerin AB üyelikleri ikinci sıraya düşüyor. Esas önemli olan Almanya ile Türkiye’nin refahı ve şu sıra iki ülke bunun için çalışıyor. AB üyeliği yönünde gerçekçi bir perspektif olmasa da…“
 
Der Tagesspiegel gazetesi Başbakan Merkel’in temaslarında gündeme gelmesi beklenen Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci hakkında yazıyor:

“Türkler birden değerli oldu. Türkiye, AB üyesi olsaydı ‘Birlik’in en güçlü ulusal ekonomileri’ listesinde yedinci sırada yer alacaktı. Türkiye Yirmiler Grubu ülkesi ve ABD’nin vazgeçilmez müttefiki. Siyasi yönden Erdoğan alıcılarını Asya, Ortadoğu ve Afrika’ya çevirdi.
 
Avrupa’nın sınırlarındaki yoksul ülke, dinamik bir ekonomiye sahip özgüvenli bir güç haline geldi. Türkiye, bu haliyle krizin sarstığı AB’de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu nedenle Türk AB uzmanlarına göre tek bir şey orta vadede üyelik müzakerelerini canlı tutabilir: Brüksel’den gelecek kesin bir üyelik vaadi.“
Märkische Oderzeitung gazetesi ise AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinde dengesiz tutum sergilediği görüşünde:

“AB, Akdeniz’in doğusunda yükselen güçle ilişkilerinin nasıl olacağını artık netleştirmeli. Bunun için Kıbrıs ve insan hakları gibi konularda bazı koşullar öne sürebilir. Hatta bunu yapmalı. Fakat zamana oynamaya, sonu gelmeyen oyalama taktiklerine artık bir son verilmeli.“
 
Rheinpfalz gazetesi AB üyelik müzakerelerinin Türkiye üzerinde demokratik etkisi olduğu yorumunu yapıyor:

“Siyasi olumsuzluklar bu kez de Merkel’in Türk siyasetinin zirvesindekilerle gerçekleştireceği ziyarete gölge düşürebilir. Erdoğan vize muafiyeti talebini yineleyecek ve Neonazi cinayetlerini gündeme getirecek. Merkel haklı olarak cinayetlerin nihayet mahkemeye sevk edildiğini, Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nun soruşturmasında pek çok noktayı aydınlattığını söyleyecek.
 
Benzer komisyonları Ankara’nın da kurması istenebilirdi özellikle de Kürt sorununda. Ancak bu boş bir talep olur. Çünkü Erdoğan Meclis’in gücünü elinden aldı ve Atatürk’ten bu yana onu en fazla yetkiye sahip Türk konumuna getirecek olan başkanlık sisteminin yer aldığı bir anayasa üzerinde çalışıyor. Bu gibi girişimler, 74 milyon nüfusu olan ülkeyi AB üyelik müzakereleri yoluyla etkilemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Müzakereler ciddiyetle yürütüldüğü dönemde ülke üzerinde tümüyle demokratik bir etkisi vardı.“

rotahaber.com