ABD-Kuzey Kore krizinin perde arkası

Ülkeler
ABD’nin Pasifik’e yaptığı yığınağın nedeni Kuzey Kore tehdidi değil. Amaç, BRICS denilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika’nın IMF’ye alternatif yapı kurmasını enge...
EMOJİLE

ABD’nin Pasifik’e yaptığı yığınağın nedeni Kuzey Kore tehdidi değil. Amaç, BRICS denilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika’nın IMF’ye alternatif yapı kurmasını engellemek. Çin’i kuşatıp yeni ekonomik düzeni doğmadan boğmak.

ABD ve Kuzey Kore arasında son bir hafta içinde giderek yükselen tansiyonun ardında askeri değil ekonomik hedeflerin bulunduğu ileri sürüldü. Ekonomik krizdeki ABD ve müttefiklerinin, Kuzey Kore gerginliğini bahane edip bu yolla BRICS’in alternatif ekonomik yapısını ve özellikle Çin’i kuşatarak yeni küresel ekonomik düzeni kurma planını daha doğmadan boğmayı amaçladığı belirtildi. Kuzey Kore’nin geçen yıllardaki daha sert çıkışlarını görmezden gelen ABD’nin bu seferki öfkesinin altında bu hesapların yattığı vargulandı.

DURBAN’DA KÜRESEL KARAR

Wahington’un 2008’de BM gözlemcilerine izin vermeyen, 2009’da Güney Kore gemisini vurarak 46 denizciyi öldüren, 2010’da Güney Kore adasına top atışı yapan Kuzey Kore’ye ses çıkarmadığını hatırlatan dünyanın saygın dergilerinden Time, ‘ABD’nin asıl amacı Kuzey Kore’nin nükleer füzeleri ve savurduğu tehditler değil. Temel hedef Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS grubunun geçen hafta Uluslararası Para Fonu IMF ve Dünya Bankası’na alternatif diye oluşturacakları yeni küresel ekonomik düzen’ diye yazdı.

DENGELER SARSILACAK

Güney Afrika’nın Durban kentinde geçen hafta beşincisi yapılan BRICS zirvesinde, ortaya çıkan en önemli sonuç, beş ülkenin batılı bankaların küresel ekonomideki tekeline alternatif oluşturacak bir banka kurma kararı olmuştu. Banka başlangıçta 50 milyar dolarlık bir sermayeye sahip olacak. Buna ek olarak Çin ve Rusya ticaretlerinin yaklaşık yarısını dolar bölgesi dışına çıkarma kararı da alındı. Time’a göre bu gelişmeyi değerlendiren uzmanlar, sadece küresel ekonominin değil bütün olarak küresel dengelerin de değişeceği bir dönemden bahsetti.

Analizlerde BRICS’in atılımının BM’nin yapısı dahil, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan dengeleri tamamen değiştireceği kaydedildi. Yorumlarda, ‘ABD’nin Kore krizini bu kadar tırmandırmasının altında bu gerçek yatıyor. Bu bahaneyle Çin’in burnunun dibine yığınak yaparak BRISC’in yeni küresel ekonomik atağının önünü kesecek’ değerlendirmesi öne çıktı.

Yabancı misyonlara uyarı

Kuzey Kore’nin, ülkesinde bulunan yabancı misyonlara tahliye olasılığını dikkate almaları yönünde uyarıda bulunduğu bildirildi. Çin haber ajansı Şinhua’nın haberinde, Pyongyang’ın elçiliklere ‘tahliye olasılığını’ düşünmeleri gerektiğini söylediği kaydedildi. Şinhua, ‘tavsiyenin’ Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapıldığını kaydetti.

KRİZİN KRONOLOJİSİ

12 Şubat: Kuzey Kore tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yaptı.

7 Mart: BM Güvenlik Konseyi, Pyongyang’a uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etti.

11 Mart: Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD’nin ortak askeri tatbikatı üzerine1953’te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal etti.

19 Mart: K. Kore’nin tehditleri üzerine ABD, B-2 nükleer bombardıman uçaklarını gönderdi.

27 Mart: Güney’le kırmızı hat kesildi.

30 Mart: Kuzey Kore Nyongbyon Nükleer Santralı’nı tekrar açacağını açıkladı.

31 Mart: Kuzey Kore, Güney Kore ile ‘savaş durumuna’ girdiğini duyurdu.

4 Nisan: ABD, Guam Üssü’ne, karadan havaya füze savunma sistemlerini sevketti.

5 Nisan: Pyongyang yönetimi, ülkesinde bulunan yabancı misyonlara tahliye olasılığını dikkate almaları yönünde uyarıda bulundu.

Beyaz Saray bu çıkışları görmedi

Son birkaç yıldır Kuzey Kore’den pek çok ‘düşmanca’ hareket geldi. Ancak ABD, son krizin aksine bu hareketleri ya görmezden geldi ya da bunlara çok alt düzeyde tepki verdi.

2008:Kuzey Kore, BM gözlemcilerinin nükleer tesislere girmesine izin vermedi.

2009: Pyongyan, tepkilere rağmen iki ayrı nükleer deneme gerçekleştirdi.

2010: K. Kore donanması Güneye ait bir savaş gemisini torpilledi, 46 denizci öldü.

2010: Kuzey Kore topçusu Güney Kore’ye ait bir adaya ateş açtı. Top ateşinde bir Güney Kore askeri öldü, 13’ü de yaralandı.

Suriye ve İran açıklaması

Güney Afrika’da 27 Mart’taki BRICS zirvesinden sonra İran ve Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıkıldığı vurgulandı. BRICS liderleri (soldan sağa) Hindistan Başbakanı Manmohan Singh , Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Brezilya Cuhmurbaşkanı Dilma Rousseff ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Bu yüzyılın ortasında Batı’yı sollayacaklar

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur, (Brasil, Russia, India, China, South Africa). Hızlı bir gelişim içerisindeki BRICS ülkelerinin 2050 yılında Batı’yı geçerek dünya ekonomisine hakim olacakları öngörülüyor.

Yenişafak