ABD-Küba ilişkilerinin perde arkası

Ülkeler
Star gazetesinin haberi… Coğrafi konumu itibariyle ABD’ye yakın olması Kübay-ABD ilişkileri için önemli bir durum ortaya koymuştur. Bu coğrafi yakınlık görev başına gelen bütün Amerikalı b...
EMOJİLE

Star gazetesinin haberi…

Coğrafi konumu itibariyle ABD’ye yakın olması Kübay-ABD ilişkileri için önemli bir durum ortaya koymuştur. Bu coğrafi yakınlık görev başına gelen bütün Amerikalı başkanlar tarafından dikkate alınmıştır. Öte yandan Küba’nın limanları büyük bir önem arz etmektedir. Düşman devletlerinin bu limanları kullanabilme ihtimalinden dolayı ABD’yi çok zor duruma sokacak bir öneme haizdir. Küba stratejik olarak her zaman ABD’nin kırmızı çizgisi olagelmiştir. 

Hem ticari hem de coğrafi yakınlıktan dolayı ABD Küba’yı ilkhak etmeyi bile düşünmüştür. 

Dünya savaşı sırasında ABD, Küba’dan askeri üs talep etti. ABD daha önce de Küba’nın güneydoğusunda yer alan Guantanamo Körfezi’ni 99 yıllığına askeri üs olarak kullanma hakkını elde etmişti. Talep edilen yeni üsler savaştan sonra iade eilmek şartıyla ABD’ye verildi. 1945 yılında savaşın bitmesine rağman ABD’nin üssü boşaltmaması iki ülke arasınnda gerginliğe neden oldu. Meydana gelen bu gerginlikler sonrasında ABD üsleri iade etti. 

ABD-Küba

Castro dönemi ve artan gerginlik

Küba ve Latin Amerika ülkeleri Soğuk Savaş boyunca ABD’nin hassasiyetlediği yerler arasındaydı. Çünkü bu ülkelerin Sovyetler’in etkisinden korkuluyordu. Fidel Castro, Küba Devlet Başkanı Batista ile girdiği mücadele sonucunda 1959’da iktifdarı ele geçirdi. Castro’nun başa geçmesiyle ABD ile ilişkiler giderek kötüleşmeye başladı. Soğuk Savaş döneminde Küba, SSCB ile yakınlaşmıştır. Bu durum, Küba’nın Sovyetler’in etkisine girmesini istemeyen ABD’yi tedirgin etmeye başlamıştır. 

Fidel Castro’nun iktidarı döneminde izlediği politikalardan dolayı ABD rahatsız olmuştur. ABD’ye bağımlılığı azaltmaya çalışan Castro bu tavrını iktidarda olduğu 2008 yılına kadar devam ettirmiştir. Sovyetler’in Küba’ya mali yardımda bulunması ABD-Küba ilişkilerini kötüleştirmiştir. Bunun üzerine ABD 3 Ocak 1961’de Küba ile bütün diplomatik ilişkilerini kesmiştir. Ayrıca Küba’ya destek veren ülkelere de yaredımlarını keseceği tehdidinde bulunmuştur. ABD politikları nedeniyle Fidel Castro’dan rahatsız olasa da bir şey yapamamıştır. Yapılan bütün ambargolara rağmen Castro 2008 yılına kadar görevine devam etmiştir. 2008 yılından sonra Raul Castro Küba’nın başına geçmiştir. 

Domuzlar Körfezi Çıkarması 

ABD tarafından Castro’yu devirmek için yapılan askeri operasyona verilen isimdir. Saldırının Domuzlar Körfezi’nde gerçekleşmesinden dolayı Domuzlar Körfezi olarak bilinir. 1961 yılında Domuzlar Körfezi’ne çıkarma yapan ABD askerleri Küba askerleri tarafından püskürtüldü. 

Füze krizi

ABD’nin Küba’ya kurulmak istenen Sovyet füzelerini fark edip müdahale etmesiyle kriz ortaya çıktı. U-2 uçakları tarafından Küba’daki füzeleri fark eden ABD, Sovyetler ile karşı karşıya geldi. Sovyetler’in Küba’ya gemi göndermesiyle olayı tırmandırmıştır. Sovyet lideri Kruşçev, ABD’nin Türkiye’deki füzeleri sökmesi ve Küba’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi durumunda füzelerin söküleceğini açıkladı. ABD Başkanı Kennedy ile Kruşçev arasındaki mektuplaşalar sonucunda 28 Ekim 1962’de ABD’nin Küba’ya uyguladığı ablukayı kaldırmasıyla kriz aşılmıştır.  

ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargo 7 Şubat 1962’de uygulanmaya başlamıştır. Bu ambrgoyla birlikte Küba’nın mali açıdan 100 milyar dolardan fazla zarar ettiği tahmin edilmektedir. Sovyetler’in dağılmasından sonra da ağırlaşarak devam eden ambargo Küba’yı ekonomik olarak zor duruma sokmasına rağmen geri adım atmamıştır. Birleşmiş Milletler’e defalarca başvurulmasına rağmen  Ambargonun kaldırılmamış, BM sadece ambargoyu kınamakla yetinmiştir. 

Barack Omaba döneminde iki devlet arasında yumuşamalar görülmektedir. Amargonun hafifletilmesi ve uzun vadede kaldırılması açısından Obama’nın Küba’ya yaptığı ziyaret çok önemli görülmektedir.