AB, Muhalifleri Meşru Temsilci Olarak Tanıdı

Ülkeler
Cumhurbaşkanı Gül, Esed rejiminin en önemli destekçileri İran ve Rusya’yı uyardı. Suriye’deki durumun kötüleşmesi halinde bu ülkelerin de sessiz kalamayacaklarını söyleyen Gül, Moskova ve ...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanı Gül, Esed rejiminin en önemli destekçileri İran ve Rusya’yı uyardı. Suriye’deki durumun kötüleşmesi halinde bu ülkelerin de sessiz kalamayacaklarını söyleyen Gül, Moskova ve Tahran’ı uluslararası toplumla beraber hareket etmeye çağırdı. Suriye’nin yanında savaşmak zorunda olmadıklarını açıklayan Rusya ise tavır değişikliği sinyali verdi.
 
Suriye’den rejim muhaliflerine yönelik katliam haberleri gelmeye devam ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, durumun daha da kötüleşmesi durumunda ne İran ne de Rusya’nın buna dayanabileceğini söyledi. Suriye’deki rejimin halkın meşru taleplerinin önünde duramayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Rusya ve İran’ı Esed rejiminin sonlandırılması için bölgesel ve uluslararası toplumun gayretlerine dâhil olmaya çağırdı. Birleşmiş Milletler’de Suriye aleyhindeki tasarıyı veto eden Rusya ise tavrını değiştirmeyeceği sinyalini verdi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova’nın Suriye konusundaki pozisyonunu savunarak, muhalefeti destekleyen Batı’yı Suriye’deki çatışmaları tırmandırmakla suçladı.

Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, BM Güvenlik Konseyi’nde Esed rejiminin uyguladığı şiddeti kınayan karar tasarısını veto eden Moskova’nın tavrının mevcut rejime cesaret verdiğini söyleyen Gül, "Rusya’nın uzun süre bu yükü çekebileceği kanaatinde değilim. Çünkü Soğuk Savaş döneminde her şey kapalı bir dünyada cereyan ediyordu. Şimdi ise çok açık bir dünyada cereyan ediyor. Rusya da bir ülke halkının meşru taleplerine kulak tıkayamaz. Bu, Rusya’nın da prestijini sarsar." ifadelerini kullandı. Arap Birliği’nin Suriye’de akan kanın durması için Güvenlik Konseyi’nin barış gücü göndermesi önerisine nasıl baktığının ve bu güce Türk askerlerinin de katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Gül, "Herhangi bir ülkeye yapılacak herhangi bir müdahalede uluslararası meşruiyet tam olmalı ve hiçbir tereddüde mahal bırakmamalı." cevabını verdi. Öte yandan, Brüksel’de toplanan AB zirvesinde alınan kararlarda "Avrupa Birliği özgürlük, haysiyet ve demokrasi mücadelesinde Suriyeli muhalifleri destekler, Suriye Milli Konseyi’ni Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanır ve muhalefet mensuplarına barışçıl mücadelelerinde birleşme çağrısı yapar." denildi. Zirve kararlarında, AB dışişleri bakanlarından Şam yönetimini hedef alan yeni yaptırımlar hazırlamaları talep edildi. AB içinde İngiltere ve Fransa dahil birçok ülke, Suriye Milli Konseyi’ni daha önce tanımıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Şam büyükelçiliğini kapatacaklarını fakat BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye konusunda somut adım atmayacaklarını söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron ise Suriye’de sivillere karşı işlenen suçlarla ilgili delil toplanarak rejimden hesap sorulmasını istedi. Diğer taraftan, dün sabah saatlerinde Suriye ordusunun Türkiye sınırı yakınındaki Aynulbeyda köyünü kuşatarak çadırlarda yaşayan insanlarla birlikte ateşe verdiği iddia edildi.

Zaman