Ali Ekber Ertürk’ün haberi
Sığınmaevine yerleşen kadınların yarısının gidecek yeri yok. Göç eden 4 kişiden biri çocuğunu çalıştırıyor.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından 2010-2014 Stratejik Planı için yapılan araştırmada 20 ilde, yurtlarda kalan çocuklar, gecekonduda yaşayan yoksul aileler, çalışan çocuklar ve rastgele seçilmiş kişilerin oluşturduğu 3 binden fazla katılımcı teste tabi tutuldu. Çalışmada şiddet gören ve sığınmaevlerine başvuran kadınlara yönelik tespitler de yapıldı. İşte o araştırmanın çarpıcı sonuçları:
YURTTAN SONRA İŞSİZ VE YALNIZ
– SHÇEK’ten ayrılan gençlerin yüzde 33’ü işsiz, 100 gençten 23’ü kendini yalnız hissediyor.
– Göç eden her 10 kişiden 3’ü ekonomik sorun yaşıyor. Yüzde 23’ünün düzenli geliri yok. Yüzde 70’i geçimini yardım veya geçici işlerle sağlıyor.
– Göç eden her 4 kişiden birinin çocuğu evin geçimine katkıda bulunmak için çalışıyor. Yüzde 5′ i çocuğunu kesinlikle okula devam ettirmeyi düşünmüyor.
KADININ YERİ YOK
– Gecekondu bölgelerinde yaşayan ailelerin 40’ı eşiyle problem yaşıyor. Eşiyle problem yaşayan kadınların yüzde 15’i en az bir kez evi terk etmeyi düşünmüş.
– Konukevlerinde kalan kadınların yüzde 43’ü konukevi olmasaydı gidecek yerinin olmadığını, yüzde 12’si daha kötü bir yaşama gideceği söylüyor. Yüzde 63’ünün sosyal güvencesi yoktur.
– Gecekondu bölgelerinde yaşayan hanelerde çocukları ile problem yaşadığını belirten ebeveynlerin yüzde 47’si sorunların çocuklarının sosyal ilişkilerinden, yüzde 37’si ise ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını söylüyor. Yüzde 10’unun, çocukları ‘sık sık ev dışında başka yerlerde kalıyor’, yüzde 2’sinin çocukları sürekli bir başka yerde kalıyor, yüzde 5’inin çocuğu evden kaçmış.
– Yüzde 24’ünün çocuklarının sigara, alkol, uyuşturucu madde alışkanlığı var.
– Gecekondu bölgelerinde yaşayan ailelerden, ‘ileride çocuğunuza bakamayacak duruma gelirseniz ne yaparsınız’ sorusuna yüzde 10’u ‘çocuğumu çalıştırırım’, yüzde 4’ü ‘çocuk yurdu/yetiştirme yurduna veririm’ cevabını veriyor.
ÇOCUKLARIN YARISINA ZİYARET
– Çocuğu SHÇEK kuruluşlarında kalan ailelerin yüzde 10 ‘u çocuğunu hiç ziyaret etmediğini söylüyor. Ailelerin sadece yüzde 54’ü çocuğunu sık sık ziyaret ettiğini belirtiyor.
– Çocuğu SHÇEK’de kalan ailelerin yüzde 75’i ilkokul mezunu, okuryazar veya hiç okuma yazma bilmeyen kişilerden oluşuyor.
Akşam