Fransa sözde soykırımı inkarı suç sayan yasayı kabul etti, Türkiye ayaklandı. Vatandaş Fransız mallarını boykot ederken, TAKVİM iş dünyasının temsilcilerine ulaştı. Halkın boykotuna her kesimden destek yağıyor.
Fransa Parlamentosu’nun sözde soykırım yasasının inkarını suç sayan yasayı kabul etmesiyle birlikte Türkiye’de her kesim ayaklandı. Siyasi tepkilerin yanında başta iş dünyası olmak üzere toplumun her kesiminde ‘Fransız mallarını almayalım’ çağrıları yükseldi. Kozmetikten gıdaya, bankacılıktan oyuncağa kadar hemen her alanda Fransız ürünleri Türkiye’de bulunurken, bine yakın Fransız şirkette ülkemizde faaliyet gösteriyor.
TAKVİM’in ulaştığı iş dünyasının temsilcileri boykot kararının uygulanmasıyla Fransız ekonomisinin ciddi şekilde etkileneceği görüşünde birleşirken vatandaşların bu kararına da destek verdiler. Benzer bir boykot uygulaması 1998’de İtalya’ya karşı yapılmış ve 1998’deki bu eylem sonrası İtalya’dan yapılan ithalatımız yüzde 30 düşmüştü. İş dünyası temsilcileri benzer bir etkiyle, Fransa’nın bu kararından geri döneceğini belirttiler.
BÜYÜK DESTEK VAR HİSSEDECEKLER…
Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı) : Dış ticaretimizin 16.3 milyar dolara, Fransız şirketlerinin ülkemizdeki yatırımlarının 8.6 milyar dolar seviyesine ulaştığı günümüzde, bu siyasi hata ekonomik ilişkilere zarar verecektir. Sağduyu göstermezse Türk milletinin tepkisini Fransa ekonomik olarak da hissedecektir.
CEVABI VERİLECEK
Ömer Cihad Vardan (MÜSİAD Başkanı): Düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan bu yasanın teklifi bile Fransa’nın demokrasi anlamında sınıfta kaldığını gösterir. Türkiye ekonomik ve siyasi olarak buna gerekli cevabı verecektir.
BOYKOT KARARI HAKLI TEPKİ
İbrahim Çağlar (İTO Meclis Başkanı): Fransız iş dünyası bu olaya karşı. Türk vatandaşlarının boykot kararı onları da çok üzüyor. Boykot Türkiye’de birçok sektörde ürünlerini satan Fransız şirketleri olumsuz etkileyecektir. Boykot, halkın haklı tepkisidir.
ONLARIN MALINI ALMAYACAĞIZ
Şaban Baş (Adana Ticaret Odası Eski Başkanı): Utanç yasası olarak ifade ettiğimiz inkar yasasına karşılık bizler de Fransız mallarını boykot edeceğiz. Böylece tepkimizi en güzel biçimde göstereceğiz.
HER KARARA VARIZ
Abdulkadir Konukoğlu (Sanko Holding Başkanı) : Boykotsa boykot, Türkiye’nin, hükümetin alacağı tüm kararlara uyacağız. Bize haksızlık yapıyorlar. Bu nasıl bir özgürlük, nasıl bir adalet, nasıl bir devlet. El birliği ile olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
FRANSIZ MALI ALMAM
Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Grubu Başkanı): Siyasi çıkarlar adına ülkeleri, insanları birbirine düşman ediyorlar. Fransa’yı kınıyorum. Fransa ile ticari ilişkilerimiz var ama ben bir vatandaş olarak Fransız ürünlerini almayacağım. Bir Türk vatandaşı olarak görevimi yapmak zorundayım.
LOBİ DE ÖNEMLİ
Süleyman Orakçıoğlu (Orka Grup Başkanı): Boykotun yanında senatodaki oylama sürecine çok iyi hazırlanmalıyız. Kendimizi iyi ifade etmeliyiz. Hem sivil toplum örgütleri olsun, hem siyasiler olsun lobi konusunda daha aktif olmalıyız.
RAFLARDAN İNİYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bir genelge yayınlayarak boykot çağrısı yaptı. Palandöken, "Fransız milletvekillerinin görüşmeler sırasında söylediği ‘Türkiye mallarımızı boykot edemez’ sözlerinin cevabını en etkili şekilde halkımız verecektir. Biz TESK olarak 13 Federasyonumuza ve 82 Birliğimize Genelge göndererek tepkilerini göstermelerini istedik. Fransız mallarının kullanılmaması konusunda da destek vereceklerdir" dedi. Öte yandan yerel zincir marketlerde 2 bin 831 mağazasında Fransız ürünlerini kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, gıdadan kozmetiğe otomotivden giyime mutfak ürünlerinden turizme kadar her sektör bu boykota katılmalı" dedi.
“Küçük hesaplar uğruna siyasi emellerine ulaşmak isteyen Fransız devletinin sözde Ermeni soykırımı inkârını suç sayan tasarısının Fransa meclisinde yasalaşmasını değerlendiren, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet KALYONCU; şu açıklamayı yaptı;
Siyasi hesapları uğruna bir ülkenin onurunu yok etme gayreti içinde olan Fransa sözde Ermeni soykırım uydurmasını meclisinde yasalaştırarak yeni çıkarlar peşinde koşmaktadır. Fransa Meclisi bu kararı ile adeta tarihi siyasallaştırmakta ve düşünce özgürlüğüne pranga vurmak istemektedir.
Bilindiği üzere küreselleşen ekonomik düzende ülke mallarına ilişkin boykot Tüketiciler Birliği tarafından “son seçenek” olarak görülmektedir. Ancak, aynı senaryonun oynandığı 2006 yılında bu “son seçeneği” uygulamaya başlayarak, her hafta bir Fransız malını boykot kapsamına alan ve sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan bu karar geri çekilene kadar boykot kapsamındaki Fransız mal ve hizmetlerinin sayısını arttırarak devam ettiren Tüketiciler Birliği, aradan geçen 5 senenin ardından hala aynı hatayı yapmakta ısrarcı davranan Fransa’ya karşı, boykotuna kaldığı yerden devam etme kararını almıştır.
Daha önceden gösterdiğimiz “onuruna Fransız kalma” boykot çağrımızı yineliyoruz.2006 yılında ki boykot çağrımızda isimlerini ilan ettiğimiz 8 firmaya (TOTAL, L’OREAL, TEFAL, TICKET, SODEXHO-PASS, ALCATEL, CARREFOUR ve DANONE) ilave olarak, bundan böyle her hafta bir Fransız firmasının ismini ilan edip, bu firmaların ürünlerini almayarak tepkimizi göstereceğiz.
Unutulmamalıdır ki, bu talihsiz süreci sona erdirmediği takdirde kaybeden biz değil, düşünce özgürlüğüne olan inancını ve “Avrupalı” olma konusundaki samimiyetini ortaya koyan Fransa olacaktır.
Öte yandan Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi de, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenleme nedeniyle Fransız ürünlerine karşı boykota davet etti.
Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenleme nedeniyle Fransız ürünlerine karşı boykota davet etti.
Kamuoyunda ‘soykırımı inkar yasası’ olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin, Fransız Parlamentosu’nda kabul edilmesi nedeniyle Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi boykot kampanyası başlattı.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Eşbaşkanı Neşet Gündüz, Fransız ürünlerine karşı boykotun 3-5 gün değil yılın 365 günü sürecek şekilde yapılması için herkesi boykota katılmaya çağırdı.
Türk devletinin Ermenilere yönelik kasıtlı ve önceden planlanmış bir kırım veya soykırım uygulaması olmadığını belirten Gündüz, Türkiye’yi hedef alan haksız ve insafsız psikolojik savaşa karşı çıkılmasını istedi.
İşte Boykot Edilmesi Gereken Markalar;
BARKODU 30 VE 37 İLE BAŞLIYOR
Barkodu 30 ile 37 arasında bir rakamla başlayan ürünler Fransa’dan ithal edilmiş demektir. Türkiye’deki Fransız markaları şöyle;
Benzin: Total, Elf.
Süpermarket: Carrefour, Gima.
Yoğurt: Danone, Yoplait.
Şişe suyu: Perrier, Danone, Evian.
Mutfak eşyaları: Tefal.
Oto lastiği: Michelin, Uniroyal,
Oto yedek parça: Valeo.
Otomobil: Renault, Peugeot, Citroen.
Giyim: Lacoste , Givenchy, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Etam, René Derby, Sonia Rykiel, Cacharel, Daniel Hechter.
Çanta: Longchamps, Lancel, Louis Vuitton.
Şampuan: L’Oreal, Studio Line, Lancome.
Bebek ürünleri: Bledina, Mellin, Majorette, DPAM, Petit Bateau.
Kozmetik: L’Oreal, La Roche Posay, Biotherm, Christian Dior, Clarins, Vichy.
Parfüm: Chanel, Christian Dior, Clarins, Drakkar Noir, Fahrenheit, Lancome, Lavendar Harvest.
Cilt bakım ürünleri: Clarins, Guerlain, Avon, Avene.
İnşaat: Ondulin Avrasya (Onduline -Bituline-Isoline), Lafarge, Chryso, Weber Markem.
Seyahat: Air France, Club Med.
Tıraş bıçağı: BIC.
Çakmak: BIC, Cartier.
Kırtasiye: BIC, Sheaffer.
Spor ekipmanı: Le coq sportif.
Telekom: Alcatel.
Sigorta: AXA, Güneş Sigorta, Başak Sigorta, Başak Emeklilik (Groupama International).
Finans: Societe General Bankası.
İlaç firmaları: Sanofi (Aventis & Synthelabo & Pasteur ortaklığı), Servier, Fournier, Guerbet, Pierre.
on5yirmi5 – Ajanslar