Türkiye ile Gürcistan arasında iki ülke vatandaşlarının kimlik kartı ile geçişlerini sağlayan protokolün 10 Aralık 2011 tarihinde uygulamaya girmesiyle Sarp Sınır Kapısı’nı kullanarak Gürcistan’a geçen Türk vatandaşlarının sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artış oldu.
Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, protokolün 31 Mayıs 2011’de imzalandığını ve 10 Aralık 2011’de uygulamaya konulduğunu, bu tarihten itibaren iki ülke vatandaşlarının sınır kapılarından kimlik göstererek karşı tarafa geçebildiğini anımsattı.
Sarp Sınır Kapısı’ndan 10 Aralık-28 Ocak tarihleri arasındaki 50 günlük sürede yaklaşık 139 bin Türk vatandaşının Gürcistan’a geçtiğini, rakamın geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 100 arttığını ifade eden Kalkan, Gürcü vatandaşlarından Türkiye’ye gelenlerde ise bir önceki döneme oranla 2 bin dolayında artış olduğunu belirtti.
Kalkan, "Kimlikle geçiş uygulamasıyla birlikte Türkiye’den Sarp Sınır Kara Hudut Kapısını kullanarak Gürcistan’a geçen vatandaşlarımızın sayısı önemli miktarda arttı. Bu, Doğu Karadeniz’den Gürcistan’a yoğun bir geçiş olduğunu gösteriyor" dedi.
Vali Kalkan, Sarp Sınır Kapısı’nın bu geçişlere uygun hale getirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Kapımızda yaya koridoruna ihtiyacımız var. Vatandaşların gümrük sahası içerisinden geçişleri hem can hem de mal güvenliği açısından doğru bir usul değil. Dolayısıyla valilik olarak bugünlerde Sarp Sınır Kapısında yaya koridoru oluşturmaya yönelik bir çalışmamız var. Umuyorum hazırladığımız projeler en kısa sürede onaylanır ve yaya koridorlarını oluşturmuş oluruz."
İki ülkenin bazı kurallarını içeren broşür hazırlanıyor
Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşalomidze ile yaptıkları görüşmede her iki ülke vatandaşları için özellikle günlük yaşamda bilmeleri gereken kuralları içeren Türkçe ve Gürcüce el broşürleri hazırlama konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Kalkan, "Her iki ülke vatandaşlarını bilgilendirmek amacıyla el broşürleri hazırlıyoruz. Bunları yetkili makamların görüp onaylamasının ardından gerek Türkiye’den Gürcistan’a, gerekse Gürcistan’dan Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlara bu broşürleri dağıtacağız" diye konuştu.
Kalkan, böylelikle her iki ülke vatandaşlarının seyahat ettikleri ülkelerin iç hukukunu da öğreneceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Kimlikle geçiş uygulaması çok güzel ama insanlar pasaportla yurt dışına çıktıkları zaman bir başka yabancı ülkeye gittiklerinin bilinci içerisinde oluyorlar. Kimlikle geçtikleri zaman sanki kendi ülkelerinde bir ilden başka bir ile veya bir ilçeden başka bir ilçeye gidiyorlarmış gibi algılıyorlar. Şöyle bir örnek vereyim, ülkemizde kapalı mekanlarda 4207 sayılı kanun kapsamında sigara içmek kabahat olarak belirlenmiş ve karşılığında da bir idari yaptırım uygulanıyor. Gürcistan’da ise aynı durum söz konusu değil.
Dolayısıyla bir Gürcünün Türkiye’deki umuma açık bir mekanda 4207 sayılı yasaya muhalif davranışın olması, günlük yaşam içerisinde sıradan bir olaydır ama bu konuda Gürcistan vatandaşlarının da bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aynı şekilde bizim vatandaşlarımızdan Gürcistan’a seyahat edeceklerin bilmesi gereken kuralları içeren el broşürlerini bu manada hazırlattık. Taslağı çıktı, bunu yetkili makamlarca incelettirip, onaylattırdıktan sonra hudut kapılarımızda her iki ülke vatandaşlarına dağıtmaya başlayacağız."
Kimlikle geçişlerin özellikle yaz aylarında daha da artabileceğini ifade eden Kalkan, "Kimlikle geçiş için 1 lira harç parası ödeniyor. Bu harç parası Toplu Konut İdaresi Fonuna aktarılıyor. Gelirin fona değil, çıkışın yapıldığı ilin özel idaresine gelir olarak kaydedilmesi ve ilin sosyal, kültürel, turizm, eğitim ve altyapı hizmetlerinde kullanılması şeklinde teklif hazırladım ve ilgili makamlara sundum" diye konuştu.
AA