Kısa yoldan ‘mutlu son’ vaat edenlerden kaçın!

Toplum
Kişisel gelişim uzmanı Elvan Demirkan, bu kavramın inandırıcılığının azaldığını söylüyor. Demirkan, insanların şahsi sorunlarına genel çözümler öneren ‘guru’lardan kaçınılması gerektiğini ...
EMOJİLE

Kişisel gelişim uzmanı Elvan Demirkan, bu kavramın inandırıcılığının azaldığını söylüyor. Demirkan, insanların şahsi sorunlarına genel çözümler öneren ‘guru’lardan kaçınılması gerektiğini de belirtiyor
Son 10 yıldır hayatımızda olan ‘kişisel gelişim’ kavramı artık her yerde karşımıza çıkıyor. Kimi kişisel gelişimciler farkındalık yaratıp sahip olunan değerlerin görülmesini sağlarken, kimileri de kişiyi başarı ve mutluluk endeksli bir yaşam sürmeye şartlıyor. Hal böyle olunca da, kişisel gelişimle ilgili tartışmaların sonu gelmiyor. Çalışmalarına Amerika’da devam eden GÜNAYDIN yazarı Elvan Demirkan ile son dönemde çok tartışılan kişisel gelişim kavramını masaya yatırdık…

Sizce kişisel gelişim olayı abartılıyor mu?

Hem de nasıl! İşin kötüsü; itibarı ve inandırıcılığı da azaldı. Kişisel gelişimin modern hayat için tasarlanmış bir aldatmaca olduğuna dair genel bir kanı var. Her sektörde olduğu gibi kişisel gelişimde de insanın en zayıf yönünü; ‘mutlu olma ihtiyacı’nı hedef alan fırsatçılar var. Kuşkusuz en kaçınılması gerekenler; kısa yoldan ‘mutlu son’ vaat edenler. İnsanların zor ve şahsi sorunlarına kolay ve genel cevaplar öneriyorlar, her birimizin bu hayatta farklı bir yolculuğu olduğunu görmezden geliyorlar. Bu yüzden son zamanlarda her yerden çıkan kişisel gelişim gurularına, zengin bir kocadan boşandıktan sonra bir ayda ‘yaşam koçu’ olanlara olumsuz bakılıyor.

GERÇEKÇİ BAKIŞ AÇISI 

Siz de bir kişisel gelişim uzmanısınız, böyle tepkiler alıyor musunuz?

Evet, ben de bir kişisel gelişimciyim ama hiçbir zaman kitaplarımda ya da şirket seminerlerimde mutluluk vaat etmem insanlara. Önemli olan; strese ve mutsuzluğumuzu artıran etkenlere karşı daha gerçekçi, esnek ve yapıcı bir bakış açısı geliştirebilmek.

Kişisel gelişim, günümüz toplumunda mutluluğu bir takıntı haline getiriyor mu sizce?

Bu hırs ve rekabet dolu yaşamda ruhsal açlığımız var ve bunu kişisel gelişim diyeti ile doldurmaya çalışıyoruz. ‘İstediğin her şeye sahip olabilirsin’ vaadine inandığında, aslında o hırsı daha çok besliyorsun. O zaman da ‘kişisel gelişim’ ile ‘kendi isteklerine düşkünlük’ arasındaki o ince çizgi kayboluyor. Bu kadar yoğun bir mutluluk arayışı; daha çok yiyip kilo vermeye çalışmak gibi bir şey! Ne kadar peşinden koşarsan, o kadar mutsuzlaşıyorsun.

HAYAT ÖYLE KOLAY DEĞİL 

Kişisel gelişimle uğraşanların ‘Pollyanna kafası’ yaşadıkları yönündeki yorumlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

‘Özünüz huzurdur’ diyor şimdiki kişisel gelişimciler. Aslında ne kadar saf, masum, pozitif ve şahane olduğunuza sizi telkin etmeye çalışıyorlar. Ben buna inanmıyorum çünkü olumsuz hisler de doğamızın bir parçası ve de yaşamsal açıdan gerekli. Bütün dünya Pollyanna’larla dolu olsa çok sıkıcı olurdu.

Mutluluğu yakalamak vaat edilen kadar kolay mı?

‘Evren sana istediğin her şeyi verir’ gibi vaatler yanıltıcı ve gerçek dışı. Hayat bu kadar basit ve kolay değil tabii ki. Bir insanın kendini iyi hisetmesi sadece ‘istediklerini elde etmesine’ bağlı olmamalı. Kendimizi gerçekten de iyi hissetmek için daha kapsamlı bir bakış açısı geliştirmeye ihtiyacımız var.

FARKLI GÖRÜŞLER

HAŞMET BABAOĞLU (Gazeteci-Yazar)
BU DÜNYADA NEYİN HUZURU ARANIYOR?

Yıllardır yazılarımda ‘kişisel gelişim’ modasını sert biçimde eleştiriyorum ama bu her ‘kişisel gelişim’ uzmanını ve sözünü değersiz bulduğum anlamına gelmemeli. Mesela Elvan Demirkan’ın iddiasız görünen fakat faydalı ve sıcak yaklaşımını destekliyorum. Sorun şu: Hayatı başarı ve mutluluk arayışına endekslemek illüzyondur. Bir gün herkes, illüzyon sona erdiğindeki acıyla hesaplaşmak zorunda kalır. Hem bunca huzursuz bir dünyada neyin huzuru aranıyor? Dertli arkadaşını terk et, gazetelerdeki tatsız haberleri görme, başarı için herkesi itip kak. Bu mu gelişme, bu mu olgunlaşma?

NİLGÜN SARAR (Kişisel Gelişim Uzmanı)
MODA HALİNE GELDİ

‘Kişisel gelişim abartıldı’ demek yanlış olur ama bunun bir moda haline geldiği doğru. Özellikle Türkiye’de çok fazla oluyor bu. Para kazanmak için kişisel gelişim uzmanı olduğunu söyleyenler var ama farkındalık yaratmak için bu işi yapan doğru insanlar da var. Biz yeni yaşama ayak uydurmalıyız. İşte burada kişisel gelişim insanlara destek oluyor. Kişisel gelişimin içinde ruhsal, zihinsel, duygusal iyileşme de vardır ve insanlara yardımcı olur.

MÜMİN SEK MAN (Yazar)
KİŞİSEL GELİŞİM İHTİYAÇ KARŞILIYOR

Ben kişisel gelişim alanındaki insanları üçe ayırıyorum: Gerçek kişisel gelişimciler, ‘kişisel gelişimciyim’ diye geçinenler ve kişisel gelişim üzerinden geçinenler! Son zamanlarda bu son gruba sürekli kişisel gelişimi eleştirerek pirim yapan köşe yazarları da dahil oldu! İlginç olan nokta; eleştirenlerin de eleştirdikleri özelliklere sahip olması. Kişisel gelişime yönelik eleştiriler; yüzeysel, deneysel ve sistematik değil ve sürekli aynı argümanlar tekrarlanıyor. Bu kadar insan bu kitapları alıyorsa; bir ihtiyacı gideriyor demektir. Ben kişisel gelişimden, mümkün olan en iyi hayatı yaşamayı anlıyorum.

Sabah

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/