Romanya’da halk monarşi için yürüdü

Toplum
Romanya’nın başkenti Bükreş dün ilginç bir eyleme ev sahipliği yaptı. Sayıları bin beş yüzü bulan grup, yeniden monarşik yönetime dönülmesi talebiyle yürüyüş yaptı. Çoğunluğu orta ve ileri yaşta...
EMOJİLE

Romanya’nın başkenti Bükreş dün ilginç bir eyleme ev sahipliği yaptı. Sayıları bin beş yüzü bulan grup, yeniden monarşik yönetime dönülmesi talebiyle yürüyüş yaptı. Çoğunluğu orta ve ileri yaştakilerden oluşan eylemciler, monarşi yanlısı sloganlar eşliğinde Bükreş caddelerinde yürüdü. Halen hayatta olan 1. Mihai lehine tezahürat yaptı. Eylemciler, 92 yaşına basan 1. Mihai’nin anıtına çiçek bıraktı. Anıt önünde sevgi gösterilerinde bulundu.

Yürüyüşe katılanlar demokrasi kisvesi altında aldatıldıklarını ve giderek özgürlüklerden uzaklaştıklarını düşünüyor.

Monarşinin gerçek demokrasi olduğunu ifade eden bir gösterici, “20 yıldır demokrasi deyip damla damla veriyorlar. Yalan ve sahtelikler içinde yaşıyoruz. Allah’ın memnun olacağı sistem krallıktır. Avrupa’nın kuyruğuna takıldık; Allah da bize yardım etmiyor” görüşlerini ileri sürdü.

“Ne yapıldıysa kraliyet zamanında yapıldı. Medeni bir ülke inşa edildi. O zaman yapılanlara hayranım” diyen kadın gösterici ise yakın tarihi kendine şahit gösterdi.

Monarşi yanlısı yürüyüş, ilk kral 1. Carol’un anıtı önünde son buldu.

Eflak ve Boğdan beylikleri olarak Osmanlı’ya yüzyıllarca vergi ödeyen Romanya, 1878’de bağımsızlığını ilan etti. 1881-1947 döneminde krallıkla yönetilen ülke, 1989’a kadar komünist rejimle idare edildi. Komünist dönemde sürgün edilen son kral 1. Mihai, 1997’de Romanya’ya döndü. Kral 1. Mihai, 25 Ekim’de 92 yaşına bastı.
Trt Haber