Türk halkına göre 2015’te yılın ‘En Başarılı Siyasetçisi’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
Araştırma kuruluşu Akademetre’nin gerçekleştirdiği ‘2015 Yılının EN’leri Araştırması’, Türk halkının dünyada ve Türkiye’de yılın kişileri, olayları, kurumları ve gelişmelerinde neleri önemli gördüğünü saptadı.
Kantitatif araştırma yöntemlerinden CATI tekniği ile yürütülen araştırmada, katılımcılara dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler, yıla damgasını vuran olaylar, kendi alanlarında başarılı bulunan kişiler, kurum ve kuruluşlar, teknooljik ilerlemeler ile siyasi ve ekonomik gelişmeler soruldu.
Araştırma İstanbul, Ankara, Erzurum ve Trabzon’un da aralarında bulunduğu 12 şehirde gerçekleştirildi.
‘2015 Yılının EN’leri Araştırması’nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 36,8 ile yılın siyasetçisi seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yüzde 21,6 ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 18,4 ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli takip etti.
– Yılın en önemli olayı 1 Kasım genel seçimleri
2015’te ‘Yılın En Önemli Olayı’ yüzde 20,4 ile 1 Kasım genel seçimi oldu. Bunu yüzde 11,2 ile Ankara’daki terör saldırısı, yüzde 10,7 ile 7 Haziran genel seçimleri izledi.
Araştırmada geçen yıl Türkiye’nin dış politikasını etkileyen en önemli olay da soruldu. Buna göre Rusya’nın Suriye’ye doğrudan müdahalesi yüzde 24,4 ile 2015 yılında Türkiye’nin dış politikasını etkileyen en önemli olay seçildi.
Aynı konuda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’de DAİŞ mevzilerini bombalaması yüzde 18,4 ile ikinci sırada yer alırken, hemen ardından yüzde 14,4 ile çözüm sürecinin sona ermesi geldi.
– En gurur duyulan isim Aziz Sancar
Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, araştırmada 2015 yılında ‘Türkiye’nin En Gurur Duyulan İsmi’ oldu.
Sancar’ın yüzde 46,4 ile zirveye oturduğu sıralamada, Barcelona’ya transfer edilen milli futbolcu Arda Turan yüzde 27,2 ile ikinci, Harvard Üniversitesine ‘Genç Akademi Üyesi’ kabul edilen ilk Türk Dr. Canan Dağdeviren de yüzde 20 ile üçüncü olarak belirlendi.
Sancar, araştırmada ‘Bilim Alanında En Başarılı İsim’ de seçildi. Söz konusu sıralamada Sancar yüzde 38 ile birinci gelirken, onu yüzde 30,4 ile Cambridge Üniversitesinde kuantum fiziği üzerine çalışan Doç. Dr. Mete Atatüre, yüzde 12 ile de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Kullanıcıları Danışma Kuruluna (ACCU) seçilen Doç. Dr. Bilge Demirköz takip etti.
‘Bilim/Teknoloji Alanında En Başarılı Kurum’ sıralaması ise yüzde 36 ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), yüzde 35,2 ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), yüzde 11,6 ile de Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeklinde gerçekleşti.
– Ekonominin en başarılı kurumu Borsa İstanbul
Araştırma kapsamında Türkiye’de ekonomi alanındaki en başarılı kurumlar da belirlendi. Buna göre Borsa İstanbul yüzde 26,4 ile ilk sırada yer alırken, bu kurumun hemen ardından yüzde 24,4 ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 22,8 ile de Ziraat Bankası geldi.
Türkiye’de ‘İş/Ekonomi Alanında En Başarılı İsim’ ise yüzde 17,6 ile Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı seçildi.
Listede, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yüzde 16 ile ikinci, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı da yüzde 15,6 ile üçüncü oldu.
‘Kültür/Sanat Alanında En Başarılı Kurum’ alanında, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern yüzde 22 ile birinci sırada yer alırken, bu kurumu yüzde 20,8 ile İstanbul Devlet Tiyatroları, yüzde 18,8 ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları izledi.
– Sporun en başarılısı Kenan Sofuoğlu
‘2015 Yılının EN’leri Araştırması’nda kültür-sanat ile spor alanındaki başarılı isimler de belirlendi.
Araştırmada milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu yüzde 45,6 ile yılın ‘Spor Alanında En Başarılı İsmi’ oldu. Sofuoğlu’nu yüzde 30 ile Eczacıbaşı VitrA’nın milli voleybolcusu Neslihan Demir, yüzde11,2 ile de milli halterci Sibel Özkan takip etti.
‘En Başarılı Spor Kulüpleri’ yüzde 26,8 ile Fenerbahçe, yüzde 22,4 ile Galatasaray, yüzde 20,8 ile de Beşiktaş şeklinde sıralanırken, ‘Müzik Alanında En Başarılı İsim’ yüzde 22 ile Gülşen, yüzde 19,6 ile Hande Yener, yüzde 16,8 ile de Hüsnü Arkan seçildi.
‘Yılın En Başarılı Sinema Filmi’ sıralaması ise yüzde 36,8 ile ‘Bana Masal Anlatma’, yüzde 23,6 ile ‘Niyazi Gül Dörtnala’, yüzde 17,2 ile ‘Kara Bela’ şeklinde belirlendi.
‘Yılın En Başarılı TV Dizisi’ kategorisinde yüzde 20 ile ‘İnadına Aşk’, yüzde 18,4 ile ‘Kiralık Aşk’, yüzde 17,6 ile de ‘Güneşin Kızları’ ilk 3’te yer aldı. ‘En Başarılı Yarışma Programı’ listesi yüzde 34 ile ‘O Ses Türkiye’, yüzde 28,8 ile ‘Kim Milyoner Olmak İster’, yüzde 18 ile de ‘Survivor’dan oluştu.
Acun Ilıcalı yüzde 24 ile ‘En Başarılı TV Yüzü’ seçildi. Bu alanda ikinciliği yüzde 11,2 ile Burak Özçivit, üçüncülüğü de yüzde 10,8 ile Beyazıt Öztürk elde etti.
– Dünyada en önemli olay DAİŞ’in terör saldırıları
Araştırmaya göre dünyada 2015’e damgasını vuran en önemli olay yüzde 19,2 ile ‘DAİŞ’in terör saldırıları’ oldu. Bu olayı yüzde 16,4 ile ‘Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine göçmen akını’, yüzde 15,2 ile de ‘Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine terör saldırıları’ izledi.
Türk halkı nezdinde dünyada 2015’in ‘En Önemli Teknolojik Gelişmesi’ yüzde 25,2 ile ‘iPhone 6S’in piyasaya sürülmesi’, yüzde 20,8 ile ‘Samsung S6 Edge’in piyasaya sürülmesi’ ve yüzde 17,6 ile ‘3D yazıcının piyasaya sürülmesi’ olarak belirlendi.
– Çözülmesi beklenen sorunlar ekonomiye dair
Araştırmada katılımcılara dünyada ve Türkiye’de çözülebileceğine inandıkları konular da soruldu.
‘2016 yılında Türkiye’de çözülebileceğine inandığınız konular nelerdir?’ sorusunu katılımcıların yüzde 30’u ‘Ekonominin dengeye kavuşması’, yüzde 28,8’i ‘Emekli maaşlarının artırılması’, yüzde 18,8’i ‘Asgari ücretin artırılması’ şeklinde yanıtladı.
‘2016 yılında dünyada çözülebileceğine inandığınız konular nelerdir?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 43,6’sı ‘Ekonomik düzeyde uluslararası iş birlikleri’, yüzde 36,8’i ‘Bölgesel çatışmaların ateşkes sürecine girmesi’, yüzde 19,2’si ise ‘Göçmen sorununa adil bir çözüm üretilmesi’ cevabını verdi.
Araştırmada ‘2015 yılına bir isim verseydiniz, hangi ismi verirdiniz?’ sorusu da yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 28,4’ü geçen yılı ‘terör’, yüzde 22,8’i ‘kargaşa’, yüzde 12’si ise ‘mutsuzluk’ olarak adlandırdı.